Wiem, wiem - po co??? Więc odpowiadam - chyba z konieczności. Ale od początku. Zachęcony zeszłoroczną próba z uwarzeniem pszeniczniaka na płynnych (FM41) w tym roku postanowiłem popełnić go w wersji ciemnej w dodatku tym razem z zacieraniem (jasny poszedł całkowicie z ekstraktów). Wszystko teoretycznie szło dobrze do momentu fermantacji. Po zadaniu FM41 do fermentora (niestety bez namnażania, ale w zeszłym roku tą samą metodą poszło jak burza) po 4 dniach nic (brak piany, blg w miejscu) wiec ratowałem się suchymi WB-06 - też start dopiero po 3 dniach i powoli bo powoli ale piwo odfermentowało. Problemem pewnie mogła być temp otoczenia (16-17 st) ale z drugiej strony inne piwa też w tej temp popełniam i idzie bez problemu. No ale dobra - w czym rzecz. Piwo już 4 tyg w fermentorze, zeszło w sumie do planowanych 3 blg (z 13tu) - z tym tylko, że jak je próbuje to czuć tylko słodowość (pszeniczną) - zero banana, zero goździka - ZEROOO- generalnie słabo, baaardzo słabo. Tak się wiec zastanawiam czy nie uratować warki sypiąc czegoś na cichą - co sugerujecie - jaki chmiel by wami się komponował ze stylem, w którym go faktycznie być nie powinno :-) ????
Chmielenie dunkel wizena na zimno
Collapse
Related Topics
Collapse
-
Po raz pierwszy robię piwo które chmiele na zimno. W piątek wrzuciłem na cicha torebkę z chmielem , no i dzisiaj postanowiłem zajrzeć i moim oczom ukazała się coś takiego https://zapodaj.net/159d791bc8bf3.jpg.html.
Co prawda z fermentatora pachnie ładnie , niby czytałem że chmielenie na...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Piwo z kalendarza adwentowego
Alk 5,3%
Kolor brązowo miedziany
Piana drobnopęcherzykowa średnio trwała
Zapach słodowo miodowy
Wysycenie spore
Smak pełny słodowy z nutą miodową i paloną, zakończony przyjemną goryczką
Bardzo dobry dunkel...1 Photo-
Channel: Niemcy
2024-12-20, 21:42 -
-
Ekstr. 12,1%
Alk. 4,9%
https://www.ottakringerbrauerei.at/d...zwickl-dunkel/
Aromat - słodowy, herbatnik, kruche kakaowe ciastka, całkiem wyraźna nuta palona
Piana - zdecydowanie wysoka, trwałość średnia aż do długiego kożuszka...-
Channel: Austria
2024-11-17, 22:59 -
-
Witam,
chciałbym się poradzić w temacie: lagerowanie a chmielenie na zimno (a nawet na bardzo zimno).
Już wyjaśniam o co chodzi. Po raz kolejny nastawiłem „american” pilsnera, którego robię częściowo na polskich lub czeskich chmielach (Marynka + Lubelski, Premiant + Saaz),...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Badenia-Wirtembergia, u podnóży Schwarzwaldu.
13% ekstr.
5,2% alk.
Chmielone szyszką chmielową
https://alpirsbacher.de/online-shop/...er-dunkel?c=66
Aromat - słodowy z czekoladą i łagodnymi tonami...-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.