drugie piwo z brewkit

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • toh11
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2016.03
    • 87

    #1

    drugie piwo z brewkit

    Witam,
    dziś postanowiłem zrobić swoje drugie piwo z brew kit, a padło na Australian ale pale. Miesiąc temu próbowałem swoich sił z brew kit Coopres Heritage lager, które po miesiącu skosztowałem i nie byłem zbytnio zadowolony. Czułem smak wody, potem goryczki i nazwałbym je potocznie "sikaczem". Stwierdziłem, że poczekam 3 miesiące może nabierze smaku. Z uwagi na fakt, że poprzednio stosowałem się sztywno do instrukcji którą otrzymałem i nie mierzyłem BLG początkowego i końcowego, dziś dla odmiany po zakupieniu precyzyjnego sprzętu z praktikera do mierzenia BLG, zabrałem się do roboty. Znowu postępując zgodnie z instrukcją na nastaw 23 l piwa, tuż przed dodaniem drożdży zmierzyłem BLG, no i zaskoczenie, bo wynosiło zaledwie 9,5 może 10. Stwierdziłem, że to mało więc rozpuściłem 500 g ekstraktu słodowego w 1 litrze wody i dodałem do nastawu zwiększając BLG do 11 może 11,5 BLG. I własnie nachodzi mnie pytanie czy tak można robić ? czy do brew kitu faktycznie trzeba brać poprawkę, aby zrobić 23 litry piwa? Aktualnie dodałem drożdży i czekam na fermentacje.
    Dziękuje za pomoc
    początkujący toh11
  • Hanzo
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2016.02
    • 114

    #2
    Możesz dodać ekstrakt aby zwiększyć blg, nie jest to nic niezwykłego.
    Nie robiłem nigdy nic z Coopersa, więc nie wiem jak wygląda ich zestaw.
    Robiłem Bulldog Four Finger Jack, i tam jest 3,6 kg ekstraktu do rozpuszczenia w 20 litrach wody (chyba) i z tego wychodzi 12BLG.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • kurek93
      Pszenica z błędami.
      kurek93
      Witam.
      Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
      • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
      • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
      • słód Weyermann®
      ...
      2023-01-13, 10:28
    • Grbuy
      Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
      Grbuy
      Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
      2023-11-30, 20:57
    • RomaNzRumunii
      Vienna lager bardzo wolną fermentacja
      RomaNzRumunii
      Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
      2022-01-25, 16:05
    • SielskieWzgorze
      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
      SielskieWzgorze
      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

      W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
      ...
      2024-02-19, 09:28
    • dadek
      Nošovice 238, Pivovar Radegast
      dadek
      Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
      2023-11-09, 20:59
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...