Browar domowy, początkowo wspomagany: Pablon.

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pabulons
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.05
    • 12

Browar domowy, początkowo wspomagany: Pablon.

Zdecydowałem się i traf padł na to, by zrobić wreszcie ,,swoje" domowe piwo. Nie ukrywam, że zacząłem dopiero swoją przygodę. Nie ukrywam również tego, że początkowo wspomagają mnie brewkit i Wasze sugestie. Jednak duma rośnie i morale, gdy swoimi rączkami możesz przyczynić się do powstanie tego, co będzie Ci służyło i odkrywało chwilkę przyjemności.
    Brzeczka stała przez tydzień. Przy rozlewie było około 1 blg.
    Piękne buteleczki:

Użyłem zwrotnych, gdyż są niby mocniejsze. Są cięższe od zwykłych, więc coś w tym musi być.
    Zaskoczyła mnie sprawa kapslowania. W zestawie mikrobrowaru była kapslownica Made in PRC. Co ciekawe, było nią bardzo łatwo kapslować. Sprzęt ten wiele może nam wybaczyć - szczególnie - zbyt dużo użytej siły. Wolę jednak używać włoskiego temperamentu, czyli Grety. Potrafi przyprawić o zawrót głowy na początku ( sporo uciętych szyjek przy pierwszych krokach), ale na finiszu sprawdza się znakomicie. Po swojej chinskiej koleżance poprawia ścisk kapsla ( już przy chińskiej nie dałem rady go przekręcić, a okazywało się, że jeszcze można ,,docisnąć").

No i efekt końcowy. Użyłem trochę butelek plastikowych w celach testowych
    Pierwsza próbna degustacja za miesiąc. Przy rozlewie ,,piwko" pięknie pachniało chmielem, miało nuty lekko chlebowe i trochę ,,cytrusowe". Mam nadzieję, że ten zapach przeniesie się na smak.
    Zobaczymy https://zapodaj.net/7aeb91b74d096.jpg.html

Related Topics

Collapse

• darekd
    Lupulus, Jolly Poupée
    darekd
    Znany w Polsce browar z walońskiej prowincji Luxembourg nieopodal granicy z Luksemburgiem.

Na ecie info: "modern red beer", chmiel Styrian Golding, zaw. alk. bardzo dokładnie podana: 6,671%

https://lupulus.be/biere/jolly-poupee-33cl

Aromat - na początku...
    2024-12-22, 23:43
  • darekd
    BRŁO, German IPA
    darekd
    Brło to dawna słowiańska nazwa Berlina i oczywiście kraftowego browaru (właściwie dwóch browarów) w tym mieście.

7% alk.

Podali, że na niemieckich chmielach: Comet, Hüll Melon, Polaris.

https://en.brlo.de/house-of-brewing/biere

No i się zdziwiłem,...
    2023-06-16, 01:24
  • Charlie44
    Problemy z gęstością początkową.
    Charlie44
    Cześć wszystkim,

Uwarzyłem ostatnio Ale'a z chmielami Marynka, Citra oraz Styrian Cardinal.
    Taka międzynarodowa wariacja, no i z tego co próbowałem przy rozlewie to zapowiada się nieźle ale coś mi poszło nie tak w procesie produkcji brzeczki... albo po prostu dałem ciała....
    2019-01-14, 13:59
  • darekd
    Artezan, Two of Us
    darekd
    Cold IPA,

chmiele: Citra (Cryo), Nelson Sauvin, Ekuanot

15% ekstr.
    5,5% alk.

Aromat - chmielowy, cytrusowo-żywiczny
    Piana - wysoka, opada dość szybko do trwalszego kożuszka
    Barwa - złoto-słomkowa, zamglona
    Wysycenie - średnie, musująca...
    2025-04-01, 21:15
  • darekd
    Piwoteka, Placebo
    darekd
    Placebo to "wheat saison". Pszenica w saisonach to chyba nie odkrycie, więc o co chodzi w tym określeniu?

12,5% ekstr.
    6,2% alk.

Aromat - początkowo w nosie lekko kręciły się aromaty belgijskich drożdży, ale chwilę potem wyszły tony weizena. Czyli...
    2025-03-31, 23:34
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...