toh11 - pracownia zacierna

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • toh11
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2016.03
    • 87

    #46
    wyszło 19 l i 16 BLG, a brzeczkę gotowałem 1:15 H . Może faktycznie 40 gram eureki sypnę na zimno ale tym razem 2 dni, a resztę na ostatnie 5 min gotowania

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #47
      Eureka ma ok 18%AA czyli hardkorowy chmiel, z takim trzeba ostrożnie, łatwo przedawkować, pewnie to sie stało w poprzednim piwie.
      Raczej chmielenie na zimno nie dało tego niedobrego efektu, prędzej wyjdzie trawa/łodygi a nie nadmiar goryczki choć...hmm przy takim chmielu możliwe

      Tu do poczytania: https://translate.google.pl/translat...-text=&act=url
      Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2017-07-19, 15:13.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • toh11
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2016.03
        • 87

        #48
        Warka nr.18 SMASH Eureka v.2 20.07.17

        próbujemy poprawić poprzedniego smasha na eurece

        słód pale ale 6 kg
        eureka 100 g

        zacieranie
        60 min - 65 C
        10 min - 76 C

        chmielenie:
        60 g - 5 min.

        40 g na cichą 2 lub 3 dni

        drożdze US-05

        wyszło 20 l 13 blg

        Comment

        • toh11
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2016.03
          • 87

          #49
          Warka nr.18 SMASH Eureka v.2 20.07.17 - noi pierwsza porażka. Całość poszło w kanał. W smaku i zapachu wyczuwalny rozpuszczalnik. Takiego piwa nie mam zamiaru pić, a innych wstyd częstować. Mam nadzieje, że to każdy inny powód niż zakażenie

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Kamil524
            Kupię gar lub kadź zacierną
            Kamil524
            Witam kupię urzywany gar lub kadź zacierną w dobrym stanie do 200zł
            2020-03-16, 12:06
          • Javox
            BAD Co, 02 19 Off-Tempo Cloudy Pale Ale
            Javox
            Pale Ale ale na nowofalowych chmielach.

            Zawartość alko 6,1%

            Piana - powolna redukcja do cienkiej warstewki.
            Lacing - trochę było.
            Gaz - średni.
            Barwa - zamglony jasny żółto pomarańczowy.
            Aromat - cytrusy, mango, marakuja, pomarańczowy....
            2020-05-26, 13:55
          • Javox
            BAD Co, 01 19 Off-Tempo DIPA 3
            Javox
            DIPA z alko 7,4%

            Piana - sporo na początku potem cienka pełna warstwa.
            Lacing - sporo.
            Gaz - średni.
            Barwa - zamglony jasny pomarańczowy.
            Aromat - słodkawe egzotyki, cytrusowość, lekko mango.
            Smak - słodkawe, gorzkawe, cytrusowość, mango lekko piekące,...
            2020-05-26, 13:30
          • Javox
            BAD Co, 05 18 Off-Tempo
            Javox
            Milkshake IPA z alko 5,8%

            Piana - dość szybka redukcja do obwódki.
            Lacing - niewiele.
            Gaz - średni.
            Barwa - zamglony pomarańczowy.
            Aromat - cytrusy, pomarańcza.
            Smak - słodko gorzka egzotyka, raczej mała goryczka.

            Ogólnie jest dobrze ale...
            2020-05-26, 13:06
          • oozz
            Sprzedam-kadź zacierną (termos)+keg do gotowania
            oozz
            Witam,

            -na sprzedaż kadź zacierna/filtracyjna "na lenia" z termosu wojskowego (aluminium) pojemoność ok. 35l wraz z filtrem z oplotu.

            -keg z grzałkami do gotowania brzeczki (górna grzałka spalona-dołączę inną na wymianę)

            -chłodnica...
            2019-01-07, 15:18
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...