toh11 - pracownia zacierna

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • toh11
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2016.03
    • 87

    toh11 - pracownia zacierna

    Warka III - pierwsza z zacieraniem "AIPA" 16 BLG
    Noi po próbach z brewkitami nadszedł czas na przejście o lvl wyżej. Poprzednie piwa z brewkit, dupy nie urywały, to nie był smak który chciałbym osiągnąć, a więc zakupiłem co trzeba i do dzieła:

    zestaw z "Piwoszarnia"
    słód Pale Ale Strzegom - 5,5 kg
    słód karmelowy 30 Strzegom - 0,5 kg
    Chmiel Summit - 25 g
    Chmiel Citra - 25 g
    Chmiel Cascade - 25 g

    Zacieranie:
    woda 15 l (z uwagi na rozmiar garnka, bo w zestawie 18 l miało być i już wiem dlaczego)
    52 C - 10 min
    62-68 C - 45 min
    72 C - 30 min
    podgrzanie do 76 C
    filtracja + chmielenie
    summit - 60 min
    cita - 15 min
    cascade zostawiam na cichą
    drożdze US -5 dodane w temperaturze 26 C a potem do piwnicy(w piwnicy mały kącik obudowałem styropianem i raz dziennie wymieniane będą butle z zamrożoną wodą, temperatura ok 16-18 C)

    Spostrzeżenia:
    Z uwagi na garnek słody dodałem do 15 l wody, a potem myślałem że mi ręce od mieszania odpadną. Z uwagi na mniejszą ilość wody przy zacieraniu, musiałem pilnować temperatur, jak tylko zamieszałem to temperatura nagle skakała nawet o 3 C. Tak pierwszą przerwę przeskoczyłem o 3 C a potem szybko schładzałem. W końcu nieszczęsna próba jodowa, ponieważ po 1,25 h zacierania, ciągle zmieniała się lekko barwa :/. Stwierdziłem że to chyba jakiś błąd, albo coś źle robię, więc przeszedłem do kolejnego etapu. Wysładzanie prowadziłem do 10 BLG. Wężyk z oplotu sprawdza się idealnie ale tempo filtracji tragiczne. W moim garze do chmielenia (warnik z wymienionym kranem + wężyk z oplotu) chmielenie szło bezproblemowa. Problem zaczął się jak zlewałem do fermentatora, a dokładnie tempo zlewania było znowu tragiczne. Uzyskaną brzeczkę uzupełniłem 5 l wrzątku do ok 20 l. Brzeczkę chłodziłem przy udziale chłodnicy zanurzeniowej, trwało to 1 h. Woda zimna pod prysznicem jest po prostu letnia :/. Cały proces warzenia do zadania drożdży trwał 7 h. Mimo, iż wszystko miałem rozpisane i przygotowane to i tak się trochę mieszałem. W sumie uzyskałem ok 20 l o BLG 16. Idealnie tyle ile chciałem (to chyba szczęście początkującego)
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23927

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toh11 Wyświetlenie odpowiedzi
    Wysładzanie prowadziłem do 10 BLG.
    Wysładzałeś tylko do 10 przez ograniczoną pojemności gara?
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • toh11
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2016.03
      • 87

      #3
      dokładnie. Bałem się by później nie wykipiało podczas chmielenia. (wstawiłem zdjęcie gara)
      Attached Files

      Comment

      • toh11
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2016.03
        • 87

        #4
        ........ zastanawiam się jeszcze nad prawidłowym dawkowaniem glukozy krystalicznej do 20 litrów piwa. Według zdobytej wiedzy do refermentacji glukozy krystalicznej powinno się dawkować więcej niż cukru (wyczytał że 100 g cukru = 105 g glukozy krystalicznej) czyli 4,5 g glukozy krystalicznej na butelkę.. wystarczy ? czy dobić do 5 g ?
        ps. lubię piwo średnio nagazowane

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23927

          #5
          Te 5g to jednak na litr dawka...
          Last edited by ART; 2016-06-03, 07:40.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • Rycho_128
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2007.03
            • 1054

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
            Wysładzałeś tylko do 10 przez ograniczoną pojemności gara?
            My w swoim browarze robimy warki nawet 60 litrowe - gar 50 litrów. Dzieje się to tak, że po wysładzaniu (do 4 lub nawej mniej blg) mam 60 litrów brzeczki. Chmielę w garze tak około 45 litrów, to, co zostało zagotowuję później osobno w celu dezynfekcji i dolewam po równo do fermentorów z chmieloną brzeczką. Przy tej ilości to już trzeba w trzech fermentorach. Wychodzi bardzo dobrze. A z ilością cukru to ART zdecydowanie ma rację. Ja nie używam już glukozy, bo stwierdziłem, że na zwykłym cukrze nie ma różnicy. Ponoć tego cukru faktycznie można dać kapkę mniej w porównaniu z glukozą. Ostatnio na 60 litrów daliśmy 270 g cukru i jest idealnie, nagazowane średnie w kierunku mocnego.
            Last edited by Rycho_128; 2016-06-03, 09:29.
            Gdański Browar WaRy
            Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
            Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

            Comment

            • toh11
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2016.03
              • 87

              #7
              a no widzisz jaki dobry pomysł dałeś z tym chmieleniem, przetestuje następnym razem. Do refermentacji w takim razie użyje tyle samo co używałem cukru, a dawałem 4 g na butelkę i zobaczę jaki będzie efekt.
              dzięki za rady, piwo dla was

              Comment

              • Rycho_128
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2007.03
                • 1054

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toh11 Wyświetlenie odpowiedzi
                a no widzisz jaki dobry pomysł dałeś z tym chmieleniem, przetestuje następnym razem. Do refermentacji w takim razie użyje tyle samo co używałem cukru, a dawałem 4 g na butelkę i zobaczę jaki będzie efekt.
                dzięki za rady, piwo dla was
                4 gramy na butelkę to wydaje się za dużo. Mi wychodzi 4,5 grama na litr i jest dość mocno nagazowane.
                Gdański Browar WaRy
                Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                Comment

                • toh11
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2016.03
                  • 87

                  #9
                  wiesz co, używałem ostatnio miarki z biowin, ona ma podziałkę 2 g na 0,33l, 4 g na 0,5 l i 6 g na 0,7 l. Ja korzystałem z tego 4 g na butelke, tylko że cukru dodawałem. Piwo było mocno nagazowane i tym się kierowałem. Faktycznie zdziwiłem się, bo w otrzymanej instrukcji każą dodać do 120 g na 20 l, czyli wychodziło 3 g na butelke.

                  Comment

                  • toh11
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2016.03
                    • 87

                    #10
                    po 7 dniach burzliwej fermentacji, dziś przelane na ciszą z dodatkiem chmielu Cascade. Piwo na tą chwile obecną ładnie pachnie, brak czegoś co mogło by niepokoić. BLG spadło na 4.
                    Wszystko wyglądało by oki, gdyby nie to, że podczas przenoszenia do piwnicy, pojemnik zassał mi trochę wody z rurki fermentacyjnej . Noi teraz będę drżał czy nie dostanie się zakażenie. Woda z rurki fermentacyjnej była ledwo co nalana, więc może nic złego sie nie stanie

                    Comment

                    • Abstynent
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2015.10
                      • 49

                      #11
                      Ja zamiast wody nalewam wódki i otwór zatykam kawałkiem papieru kuchennego i mimo, że często mi się zdarza zassać jej trochę podczas przenoszenia, to nigdy nic złego się z piwem nie stało
                      Just brew it

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23927

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Abstynent Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ja zamiast wody nalewam wódki i otwór zatykam kawałkiem papieru kuchennego i mimo, że często mi się zdarza zassać jej trochę podczas przenoszenia, to nigdy nic złego się z piwem nie stało
                        A i piwo jakby mocniejsze
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • Abstynent
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2015.10
                          • 49

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                          A i piwo jakby mocniejsze
                          Miałem na myśli zamiast wody w rurce, a nie zamiast tej do wysładzania :P

                          Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka
                          Last edited by Abstynent; 2016-06-06, 21:45.
                          Just brew it

                          Comment

                          • toh11
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2016.03
                            • 87

                            #14
                            warka nr.3 wczoraj zlana do butelek. Ładnie pachnie i smakuje, a blg zeszło do 2. W sumie po zlaniu piwa nad drożdżami wyszło 16 litrów. dodałem ok 2,5 do 3 g glukozy na butelkę (w zależności jak wlazło do miarki) i refermentuje w 10 C w lodówce. Tak wyczytałem w dołączonej instrukcji. Zastanawiam się tylko czy to czasem nie za niska temperatura do refermentacji. Poczekamy, zobaczymy

                            Comment

                            • toh11
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2016.03
                              • 87

                              #15
                              warka nr. 3 już prawie cała wpita. Piwo wyszło takie jakie lubię, smak i zapach oki, może trochę za mocne. Każda kolejna warka tylko poprzez zacieranie. Idąc tym śladem wczoraj była kolejna warka nr. 4:
                              zestaw z TB Lemon IPA 14 blg.
                              Pale Ale 2,7 kg
                              Pilzneński 1,5 kg
                              Pszeniczny 0,7 kg
                              woda 14 l
                              chmiel sorachi Ace 120 g
                              trawa cytrynowa 20 g
                              skórki cytryny 30 g
                              zacieranie na lenia 66 C przez 60 min, 78 C 10 min.
                              wysładzanie 13 l o temp 80 c
                              chmielenie:
                              15 g - 60 mni.
                              15 g - 15 min.
                              20 g - 10 min
                              skórki cytryny 30 g - 5 min.
                              sorachi ace 30 g - 2 min.
                              trawa cytrynowa 20 g

                              wyszło 18 l brzeczki 15,5 blg więc dodałem 3 l osobno gotowanej brzeczki z końcówki wysładzania
                              efekt końcowy 21 litrów 13 blg, niestety wyszło mi strasznie mętne, mam nadzieję że wszystko opadnie po fermentacji

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X