wyszło 19 l i 16 BLG, a brzeczkę gotowałem 1:15 H . Może faktycznie 40 gram eureki sypnę na zimno ale tym razem 2 dni, a resztę na ostatnie 5 min gotowania
toh11 - pracownia zacierna
Collapse
X
-
Eureka ma ok 18%AA czyli hardkorowy chmiel, z takim trzeba ostrożnie, łatwo przedawkować, pewnie to sie stało w poprzednim piwie.
Raczej chmielenie na zimno nie dało tego niedobrego efektu, prędzej wyjdzie trawa/łodygi a nie nadmiar goryczki choć...hmm przy takim chmielu możliwe
Tu do poczytania: https://translate.google.pl/translat...-text=&act=urlLast edited by fidoangel; 2017-07-19, 15:13."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Warka nr.18 SMASH Eureka v.2 20.07.17
próbujemy poprawić poprzedniego smasha na eurece
słód pale ale 6 kg
eureka 100 g
zacieranie
60 min - 65 C
10 min - 76 C
chmielenie:
60 g - 5 min.
40 g na cichą 2 lub 3 dni
drożdze US-05
wyszło 20 l 13 blg
Comment
-
-
Warka nr.18 SMASH Eureka v.2 20.07.17 - noi pierwsza porażka. Całość poszło w kanał. W smaku i zapachu wyczuwalny rozpuszczalnik. Takiego piwa nie mam zamiaru pić, a innych wstyd częstować. Mam nadzieje, że to każdy inny powód niż zakażenie
Comment
-
Comment