Browar "Na strychu"

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Daro8812
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.11
    • 26

    #16
    To co wg mnie było kwaśnym aromatem. To dla kolegi było świadomie czy podświadomie zapach siarkowodoru. Teraz pytanie czy to infekcja czy może te drożdże dają takie aromaty podczas fermentacji. Czytałem po forach, że inni piwowarzy mieli taki aromat zgniłych jaj przy drożdżach S-33. Zobaczymy za parę dni oraz po przelaniu na cichą.

    Comment

    • kistapiwa
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.11
      • 14

      #17
      Też robiłem wita na drożdżach S-33 i fermentowałem w dość wysokiej temp ok 23*C. Fermentacja szalała przez pierwsze 3 dni a potem przez tydzien ostro dawało siarkowodorem. Jak ten aromat ustał to rozlałem piwo do butelek bez cichej. Piwo było do picia po ok 1,5 tyg w butelkach i siarkowodoru czuć nie było. Co ciekawe mimo takiej wysokiej temp fermentacji piwo wyszło bardzo dobre. Także nie przejmuj się tą siarką i jajami

      Comment

      • Daro8812
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.11
        • 26

        #18
        Poczekam i zobaczę co będzie

        Comment

        • Daro8812
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.11
          • 26

          #19
          Zauważyłem, że poprzednie Grodziskie uwarzyłem też na S-33 i nie miałem takich nieprzyjemnych aromatów. Może przez to, że mniejszy ekstrakt lub przez to, że teraz drożdże wrzuciłem w temp 29°C.
          Albo zakażenie. W weekend na cichą zleje i będę dalej obserwował.

          Comment

          • Daro8812
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.11
            • 26

            #20
            Mam już składniki na Session IPA.
            Mam pytanie odnośnie kleikowania płatków ryżowych.
            Gotowac je przez 30 min? (w stosunku 1 do 5, bez dodatku słodu)

            Gdzieś np przeczytałem że temp. kleikowania ryżu to 68-78°C.
            To czy jednak nie trzeba gotować, tylko np trzymać w tej temperaturze przez jakiś czas ?

            Comment

            • Daro8812
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.11
              • 26

              #21
              Co sądzicie o uwarzeniu Saison bez słodu zakwaszającego ?
              Coś będzie nie tak?
              Nie było go do kupienia ;/

              Comment

              • Daro8812
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.11
                • 26

                #22
                Mam do tej warki 20g Curacao, które może troche da kwaskowości do piwa.
                Stąd pytanie, wystraczy ta skórka gorzkiej pomarańczy czy może zrobić przerwe zakwaszającą?
                Gips piwowarski, czy kwas mlekowy daje ten sam efekt co słod zakwaszający? ( Nie mam ale pytam na przyszłość)

                Comment

                • Bachi
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2016.11
                  • 17

                  #23
                  Czy przy warzeniu Wita z BA miażdżyłeś kolendrę, czy dawałeś w całości?

                  Comment

                  • Daro8812
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.11
                    • 26

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bachi
                    Czy przy warzeniu Wita z BA miażdżyłeś kolendrę, czy dawałeś w całości?
                    Miazdzylem.

                    Comment

                    • Bachi
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2016.11
                      • 17

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Daro8812
                      Miazdzylem.
                      Ja widzisz na szybko wszystkie przyprawy do woreczka muslinowego wrzuciłem i mi trochę brakuje tej kolendry w witbierze.

                      Comment

                      • Daro8812
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2014.11
                        • 26

                        #26
                        No ja też się zastanawiałem. Duża różnica w aromacie po zmiazdzeniu kolendry.

                        Comment

                        • Daro8812
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2014.11
                          • 26

                          #27
                          Witam po przerwie. W międzyczasie uwarzyłem Saison i IPA (14BLG) miało być session IPA. Kiedyś dodam z jakich składników itp. Teraz uwarzyłem Porter Angielski (11,5BLG).
                          Drożdże Safale S-04. Zeszły do 5BLG.
                          Po 2-tygodniach (bez 3 dni) refermentacji, bardzo bardzo mało gazu, znikoma ilość.
                          Dałem 97g glukozy na 18l, nagazowanie 2,2 vol.
                          Temp pokojowa refermentacji.
                          Po 8 warkach pierwszy raz się z tym spotkałem, zawsze było piwo nagazowane w stopniu odpowiednim do vol. i nawet po tygodniu czasu miało dużo gazu.
                          A z tymi drożdżami pierwszy raz się spotykam.
                          Pomożecie, co jest grane?

                          Comment

                          • Bachi
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2016.11
                            • 17

                            #28
                            Używałeś mchu irlandzkiego może? Ja tak mam z obecnym dry stoutem na s-04, gdzie właśnie do klarowania użyłem mchu i piwko wyszło bardzo klarowne. Niestety w osadzie zostało bardzo dużo drożdży, przez co nie ma komu refermentować. Chyba musimy uzbroić się w cierpliwość...

                            Comment

                            • Daro8812
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2014.11
                              • 26

                              #29
                              Dałem mech. Myślisz że będzie gaz ?

                              Comment

                              • Bachi
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2016.11
                                • 17

                                #30
                                Będzie gaz, bo wszystkich drożdży się nie pozbyłeś. Proponuję poczekać kilka tygodni. Ja mam w planach otworzyć pierwszą butelkę pod koniec lutego. Cierpliwości

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Rumianek, Południowa 14, Browar Za Miastem
                                  dadek
                                  19.11.2022 przed Poznańskimi Targami Piwa miałem okazję (w towarzystwie kilku kolegów z piwnej branży) odwiedzić jeden z najnowszych polskich browarów. Bo choć marka Za Miastem znana jest już od pięciu lat z kontraktów, to w tym roku piwa zaczęto warzyć u siebie. Zgodnie z nazwą browar...
                                  2022-12-02, 01:29
                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • dadek
                                  Austria, Wiedeń, Absberggasse 27, Bräuhaus Ten. Fifty.
                                  dadek
                                  30.04.2024 odwiedziliśmy dzielnicę Favoriten leżącą na południe od Hauptbahnhof, gdzie w 2018 roku zaczął swą działalność malutki browarek Ten. Fifty. Dojechać tu można tramwajami 6 i 11, po czym dojść 200 m.
                                  Miejsce na browar jest idealne - to jeden postindustrialnych budynków...
                                  2024-05-23, 23:56
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • dadek
                                  Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...