To co wg mnie było kwaśnym aromatem. To dla kolegi było świadomie czy podświadomie zapach siarkowodoru. Teraz pytanie czy to infekcja czy może te drożdże dają takie aromaty podczas fermentacji. Czytałem po forach, że inni piwowarzy mieli taki aromat zgniłych jaj przy drożdżach S-33. Zobaczymy za parę dni oraz po przelaniu na cichą.
Browar "Na strychu"
Collapse
X
-
Też robiłem wita na drożdżach S-33 i fermentowałem w dość wysokiej temp ok 23*C. Fermentacja szalała przez pierwsze 3 dni a potem przez tydzien ostro dawało siarkowodorem. Jak ten aromat ustał to rozlałem piwo do butelek bez cichej. Piwo było do picia po ok 1,5 tyg w butelkach i siarkowodoru czuć nie było. Co ciekawe mimo takiej wysokiej temp fermentacji piwo wyszło bardzo dobre. Także nie przejmuj się tą siarką i jajamiComment
-
Zauważyłem, że poprzednie Grodziskie uwarzyłem też na S-33 i nie miałem takich nieprzyjemnych aromatów. Może przez to, że mniejszy ekstrakt lub przez to, że teraz drożdże wrzuciłem w temp 29°C.
Albo zakażenie. W weekend na cichą zleje i będę dalej obserwował.Comment
-
Mam już składniki na Session IPA.
Mam pytanie odnośnie kleikowania płatków ryżowych.
Gotowac je przez 30 min? (w stosunku 1 do 5, bez dodatku słodu)
Gdzieś np przeczytałem że temp. kleikowania ryżu to 68-78°C.
To czy jednak nie trzeba gotować, tylko np trzymać w tej temperaturze przez jakiś czas ?Comment
-
Mam do tej warki 20g Curacao, które może troche da kwaskowości do piwa.
Stąd pytanie, wystraczy ta skórka gorzkiej pomarańczy czy może zrobić przerwe zakwaszającą?
Gips piwowarski, czy kwas mlekowy daje ten sam efekt co słod zakwaszający? ( Nie mam ale pytam na przyszłość)Comment
-
Witam po przerwie. W międzyczasie uwarzyłem Saison i IPA (14BLG) miało być session IPA. Kiedyś dodam z jakich składników itp. Teraz uwarzyłem Porter Angielski (11,5BLG).
Drożdże Safale S-04. Zeszły do 5BLG.
Po 2-tygodniach (bez 3 dni) refermentacji, bardzo bardzo mało gazu, znikoma ilość.
Dałem 97g glukozy na 18l, nagazowanie 2,2 vol.
Temp pokojowa refermentacji.
Po 8 warkach pierwszy raz się z tym spotkałem, zawsze było piwo nagazowane w stopniu odpowiednim do vol. i nawet po tygodniu czasu miało dużo gazu.
A z tymi drożdżami pierwszy raz się spotykam.
Pomożecie, co jest grane?Comment
-
Używałeś mchu irlandzkiego może? Ja tak mam z obecnym dry stoutem na s-04, gdzie właśnie do klarowania użyłem mchu i piwko wyszło bardzo klarowne. Niestety w osadzie zostało bardzo dużo drożdży, przez co nie ma komu refermentować. Chyba musimy uzbroić się w cierpliwość...Comment
Related Topics
Collapse
-
19.11.2022 przed Poznańskimi Targami Piwa miałem okazję (w towarzystwie kilku kolegów z piwnej branży) odwiedzić jeden z najnowszych polskich browarów. Bo choć marka Za Miastem znana jest już od pięciu lat z kontraktów, to w tym roku piwa zaczęto warzyć u siebie. Zgodnie z nazwą browar...
-
Channel: Wielkopolskie
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
30.04.2024 odwiedziliśmy dzielnicę Favoriten leżącą na południe od Hauptbahnhof, gdzie w 2018 roku zaczął swą działalność malutki browarek Ten. Fifty. Dojechać tu można tramwajami 6 i 11, po czym dojść 200 m.
Miejsce na browar jest idealne - to jeden postindustrialnych budynków...-
Channel: Austria
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment