To co wg mnie było kwaśnym aromatem. To dla kolegi było świadomie czy podświadomie zapach siarkowodoru. Teraz pytanie czy to infekcja czy może te drożdże dają takie aromaty podczas fermentacji. Czytałem po forach, że inni piwowarzy mieli taki aromat zgniłych jaj przy drożdżach S-33. Zobaczymy za parę dni oraz po przelaniu na cichą.
Browar "Na strychu"
Collapse
X
-
Też robiłem wita na drożdżach S-33 i fermentowałem w dość wysokiej temp ok 23*C. Fermentacja szalała przez pierwsze 3 dni a potem przez tydzien ostro dawało siarkowodorem. Jak ten aromat ustał to rozlałem piwo do butelek bez cichej. Piwo było do picia po ok 1,5 tyg w butelkach i siarkowodoru czuć nie było. Co ciekawe mimo takiej wysokiej temp fermentacji piwo wyszło bardzo dobre. Także nie przejmuj się tą siarką i jajami
Comment
-
-
Zauważyłem, że poprzednie Grodziskie uwarzyłem też na S-33 i nie miałem takich nieprzyjemnych aromatów. Może przez to, że mniejszy ekstrakt lub przez to, że teraz drożdże wrzuciłem w temp 29°C.
Albo zakażenie. W weekend na cichą zleje i będę dalej obserwował.
Comment
-
-
Mam już składniki na Session IPA.
Mam pytanie odnośnie kleikowania płatków ryżowych.
Gotowac je przez 30 min? (w stosunku 1 do 5, bez dodatku słodu)
Gdzieś np przeczytałem że temp. kleikowania ryżu to 68-78°C.
To czy jednak nie trzeba gotować, tylko np trzymać w tej temperaturze przez jakiś czas ?
Comment
-
-
Mam do tej warki 20g Curacao, które może troche da kwaskowości do piwa.
Stąd pytanie, wystraczy ta skórka gorzkiej pomarańczy czy może zrobić przerwe zakwaszającą?
Gips piwowarski, czy kwas mlekowy daje ten sam efekt co słod zakwaszający? ( Nie mam ale pytam na przyszłość)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bachi Wyświetlenie odpowiedziCzy przy warzeniu Wita z BA miażdżyłeś kolendrę, czy dawałeś w całości?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Daro8812 Wyświetlenie odpowiedziMiazdzylem.
Comment
-
-
Witam po przerwie. W międzyczasie uwarzyłem Saison i IPA (14BLG) miało być session IPA. Kiedyś dodam z jakich składników itp. Teraz uwarzyłem Porter Angielski (11,5BLG).
Drożdże Safale S-04. Zeszły do 5BLG.
Po 2-tygodniach (bez 3 dni) refermentacji, bardzo bardzo mało gazu, znikoma ilość.
Dałem 97g glukozy na 18l, nagazowanie 2,2 vol.
Temp pokojowa refermentacji.
Po 8 warkach pierwszy raz się z tym spotkałem, zawsze było piwo nagazowane w stopniu odpowiednim do vol. i nawet po tygodniu czasu miało dużo gazu.
A z tymi drożdżami pierwszy raz się spotykam.
Pomożecie, co jest grane?
Comment
-
-
Używałeś mchu irlandzkiego może? Ja tak mam z obecnym dry stoutem na s-04, gdzie właśnie do klarowania użyłem mchu i piwko wyszło bardzo klarowne. Niestety w osadzie zostało bardzo dużo drożdży, przez co nie ma komu refermentować. Chyba musimy uzbroić się w cierpliwość...
Comment
-
Comment