Browar "Na strychu"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Daro8812
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.11
    • 26

    #16
    To co wg mnie było kwaśnym aromatem. To dla kolegi było świadomie czy podświadomie zapach siarkowodoru. Teraz pytanie czy to infekcja czy może te drożdże dają takie aromaty podczas fermentacji. Czytałem po forach, że inni piwowarzy mieli taki aromat zgniłych jaj przy drożdżach S-33. Zobaczymy za parę dni oraz po przelaniu na cichą.

    Comment

    • kistapiwa
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.11
      • 14

      #17
      Też robiłem wita na drożdżach S-33 i fermentowałem w dość wysokiej temp ok 23*C. Fermentacja szalała przez pierwsze 3 dni a potem przez tydzien ostro dawało siarkowodorem. Jak ten aromat ustał to rozlałem piwo do butelek bez cichej. Piwo było do picia po ok 1,5 tyg w butelkach i siarkowodoru czuć nie było. Co ciekawe mimo takiej wysokiej temp fermentacji piwo wyszło bardzo dobre. Także nie przejmuj się tą siarką i jajami

      Comment

      • Daro8812
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.11
        • 26

        #18
        Poczekam i zobaczę co będzie

        Comment

        • Daro8812
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.11
          • 26

          #19
          Zauważyłem, że poprzednie Grodziskie uwarzyłem też na S-33 i nie miałem takich nieprzyjemnych aromatów. Może przez to, że mniejszy ekstrakt lub przez to, że teraz drożdże wrzuciłem w temp 29°C.
          Albo zakażenie. W weekend na cichą zleje i będę dalej obserwował.

          Comment

          • Daro8812
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.11
            • 26

            #20
            Mam już składniki na Session IPA.
            Mam pytanie odnośnie kleikowania płatków ryżowych.
            Gotowac je przez 30 min? (w stosunku 1 do 5, bez dodatku słodu)

            Gdzieś np przeczytałem że temp. kleikowania ryżu to 68-78°C.
            To czy jednak nie trzeba gotować, tylko np trzymać w tej temperaturze przez jakiś czas ?

            Comment

            • Daro8812
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.11
              • 26

              #21
              Co sądzicie o uwarzeniu Saison bez słodu zakwaszającego ?
              Coś będzie nie tak?
              Nie było go do kupienia ;/

              Comment

              • Daro8812
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.11
                • 26

                #22
                Mam do tej warki 20g Curacao, które może troche da kwaskowości do piwa.
                Stąd pytanie, wystraczy ta skórka gorzkiej pomarańczy czy może zrobić przerwe zakwaszającą?
                Gips piwowarski, czy kwas mlekowy daje ten sam efekt co słod zakwaszający? ( Nie mam ale pytam na przyszłość)

                Comment

                • Bachi
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2016.11
                  • 17

                  #23
                  Czy przy warzeniu Wita z BA miażdżyłeś kolendrę, czy dawałeś w całości?

                  Comment

                  • Daro8812
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.11
                    • 26

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bachi Wyświetlenie odpowiedzi
                    Czy przy warzeniu Wita z BA miażdżyłeś kolendrę, czy dawałeś w całości?
                    Miazdzylem.

                    Comment

                    • Bachi
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2016.11
                      • 17

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Daro8812 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Miazdzylem.
                      Ja widzisz na szybko wszystkie przyprawy do woreczka muslinowego wrzuciłem i mi trochę brakuje tej kolendry w witbierze.

                      Comment

                      • Daro8812
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2014.11
                        • 26

                        #26
                        No ja też się zastanawiałem. Duża różnica w aromacie po zmiazdzeniu kolendry.

                        Comment

                        • Daro8812
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2014.11
                          • 26

                          #27
                          Witam po przerwie. W międzyczasie uwarzyłem Saison i IPA (14BLG) miało być session IPA. Kiedyś dodam z jakich składników itp. Teraz uwarzyłem Porter Angielski (11,5BLG).
                          Drożdże Safale S-04. Zeszły do 5BLG.
                          Po 2-tygodniach (bez 3 dni) refermentacji, bardzo bardzo mało gazu, znikoma ilość.
                          Dałem 97g glukozy na 18l, nagazowanie 2,2 vol.
                          Temp pokojowa refermentacji.
                          Po 8 warkach pierwszy raz się z tym spotkałem, zawsze było piwo nagazowane w stopniu odpowiednim do vol. i nawet po tygodniu czasu miało dużo gazu.
                          A z tymi drożdżami pierwszy raz się spotykam.
                          Pomożecie, co jest grane?

                          Comment

                          • Bachi
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2016.11
                            • 17

                            #28
                            Używałeś mchu irlandzkiego może? Ja tak mam z obecnym dry stoutem na s-04, gdzie właśnie do klarowania użyłem mchu i piwko wyszło bardzo klarowne. Niestety w osadzie zostało bardzo dużo drożdży, przez co nie ma komu refermentować. Chyba musimy uzbroić się w cierpliwość...

                            Comment

                            • Daro8812
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2014.11
                              • 26

                              #29
                              Dałem mech. Myślisz że będzie gaz ?

                              Comment

                              • Bachi
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2016.11
                                • 17

                                #30
                                Będzie gaz, bo wszystkich drożdży się nie pozbyłeś. Proponuję poczekać kilka tygodni. Ja mam w planach otworzyć pierwszą butelkę pod koniec lutego. Cierpliwości

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X