Browar "Na strychu"

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Daro8812
    replied
    Poczekam i zobaczę co będzie

    Leave a comment:


  • kistapiwa
    replied
    Też robiłem wita na drożdżach S-33 i fermentowałem w dość wysokiej temp ok 23*C. Fermentacja szalała przez pierwsze 3 dni a potem przez tydzien ostro dawało siarkowodorem. Jak ten aromat ustał to rozlałem piwo do butelek bez cichej. Piwo było do picia po ok 1,5 tyg w butelkach i siarkowodoru czuć nie było. Co ciekawe mimo takiej wysokiej temp fermentacji piwo wyszło bardzo dobre. Także nie przejmuj się tą siarką i jajami

    Leave a comment:


  • Daro8812
    replied
    To co wg mnie było kwaśnym aromatem. To dla kolegi było świadomie czy podświadomie zapach siarkowodoru. Teraz pytanie czy to infekcja czy może te drożdże dają takie aromaty podczas fermentacji. Czytałem po forach, że inni piwowarzy mieli taki aromat zgniłych jaj przy drożdżach S-33. Zobaczymy za parę dni oraz po przelaniu na cichą.

    Leave a comment:


  • pharun88
    replied
    Jak masz rurkę nie ma potrzeby rozszczelnać fermetora. Aromaty z rurki bywają rożne i zazwyczaj nie mają one związku z docelowym aromatem piwa.

    Co do dodania drożdży do 29'C to nie dziwię się ze gwałtownie fermentuje. Ale szału w smaku i aromacie bym nie oczekiwał. Trzeba było to odstawić na noc do schłodzenia i dopiero rano zadać drożdże. Jak wszystko dobrze zdezynfekowałeś noc bez drożdży lepsza niż takie wysokie temperatury fermentacji tym bardziej na początku. Możesz mieć masę estrów i rozpuszczalnika.

    A tak na koniec to nie ma co babrać w młodym piwie. Jedyne co powinno Cie interesować to utrzymywanie stałej optymalnej temperatury fermentacji.

    Leave a comment:


  • Daro8812
    replied
    5# Warka:
    Witbier

    Wczoraj czyli po jednym dniu fermentacji burzliwej zaczęło "bulgotać" bardzo intensywnie, wyczuwalna była kolendra.
    Jeszcze w tych 3 warkach poprzednich nie doświadczyłem takiej mocnej fermentacji, postanowiłem pokrywe rozczelnić w jednym miejscu.
    Dzisiaj zaniepokoił mnie kwasny aromat. Nie wiem czy ma to związek że fermentor jest w skrzyni ze styropianu i tak się aromaty skumulowały czy co gorsza infekcja ?
    Ostatnia zmiana dokonana przez Daro8812; 2016-08-01, 20:45.

    Leave a comment:


  • Daro8812
    replied
    5# Warka:
    Witbier

    Gotowy zestaw z browamatora.

    Skład:
    słod pilzneński Weyermann 2,5kg
    słod pszeniczny jasny Weyermann 1,3kg
    płatki pszeniczne błyskawiczne 0,5kg
    chmiel Styrian Golding 60g
    chmiel Saaz 30g
    skórki słodkiej pomarańczy 20g
    skórki gorzkiej pomarańczy Curacao 20g
    kolendra 20g
    drożdże Saftbrew S-33 11,5g

    Wskazówki:

    Wymieszać sześrutowany słod w 15l wody o temp 50°C.
    Podgrzać do 62°C i utrzymywać tę temperaturę przez 30 min.
    Podgrzać do 73°C i utrzymywać do negatywnej próby jodowej.
    Podgrzać do 77°C i filtrować.

    Gotować 90min.
    Dodać 30g Styrian Golding w 30min gotowania.
    Dodać 10g Styrian Golding i 15g Saaz w 75min gotowania.
    Dodać 20g Curacao, 20g słodkiej skórki pomarańczy i 20g kolendry w 75min gotowania.
    Dodać 15g Saaz i 20g Styrian Golding w 85min gotowania.


    Z przepisu planowane było 13blg 20l.
    Wyszło 12blg 19,5l.
    Chciałem odzyskać jeszcze troche brzeczki z chmielin, odcedziłem, zagotowałem i z powodu braku czasu dodałem ten wrzątek do fermentora o temp 21°C.
    Niestety temperatura 19l wzrosła do 28°C. Zadałem zrehydratyzowane drożdże do brzeczki. Dzisiaj rano (po ok 10h) fermentor już miał 19°C. Tutaj mam pytanie, czy przez ten czas fermentacji drożdże mogły dać niepożadane aromaty czyli estry, guma balonowa, rozpuszczalnik i wyższe alkohole ?

    Leave a comment:


  • Daro8812
    replied
    4# Warka:
    Grodziskie

    Fermentacja burzliwa trwała ok 7 dni.
    Z 6 BLG odfermentowało do 2,5 BLG.
    Cicha trwła 8 dni ( 2 ostatnie dni schłodziłem do ok 12C, pomyślałem o zmętnieniu na zimno i butelkowaniu już bez białek powodujących zmętnienie, taka improwizacja)
    Niestety nie sprawdziłem BLG czy jeszcze coś na cichej odfermentowało.
    Nagazowanie 4.0 vol.
    Mętność oceniłbym tak, że klarowne nie jest ale bardzo mętne też nie.
    Zobaczymy co będzie dałej w butelce się działo.

    PS. podpowiedziałby ktoś na temat poprzedniego posta o porterze bałtyckim ?

    Leave a comment:


  • Daro8812
    replied
    To z 30 g dam aromat. Też polski chmiel? Nie ma co się bawić w cytrusy? Mam jeszcze jedno ważne pytanie.
    Drożdże zadać dopiero przy ok 10 stopniach ?
    Czy można przy 20 i one poczekają z półtora dnia jak spadnie temperatura brzeczki ?

    Będę chłodził chłodnicą (max do ok 20 stopni) a potem w skrzyni chłodniczej, zamarzniętymi butelkami ( ponad 1 dzień do 10 stopni)
    Ostatnia zmiana dokonana przez Daro8812; 2016-07-19, 23:14.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Do 0,3 Carafy bym dał. Jak nie było biedy przy 6kg, to trzeba sprawdzić jaki jest maks na Twoim sprzęcie.

    2 saszetki będą ok. Uwodnij je i dobrze napowietrz brzeczkę przed zadaniem. Zupełnie z chmielenia na aromat nie ma co rezygnować, ma być delikatnie, ale nie wcale
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2016-07-19, 22:54.

    Leave a comment:


  • Daro8812
    replied
    2 saszetki drożdży wystarczą ? Tamte 60 g na goryczkę dam, na aromat nie ma sensu w porterze?

    Leave a comment:


  • Daro8812
    replied
    Tzn mam ten garnek emaliowany z browamatora. Z tego co teraz piszą to ma całkowitą powierzchnie 31,5l. W tamtym roku IPA warzyłem i miałem 6 kg słodu. Z tego co pamiętam to nie było problemem mieszanie. To może zaryzykuje z tym 7,5kg około. A ile tej Carafy żeby nie było bardzo palone a tez było czarne ? 0,2kg, 0,3kg ?

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    będzie bardzo gęsto i nie będzie łatwo mieszać. jak robimy w garnku elektrycznym z lidla (też 29l po rant) to i tak z zasypem 6,0 - 6,5 kg jest już ciężko no i nie da się uzupełnić wodą w stosunku 3:1. Ale po niewygodach i półrocznym czekaniu portery odwdzięczają się
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2016-07-19, 11:39.

    Leave a comment:


  • Daro8812
    replied
    Zmieszczę te 7,5kg w 29 garnku?
    Ostatnia zmiana dokonana przez Daro8812; 2016-07-19, 09:20.

    Leave a comment:


  • Daro8812
    replied
    To 0,2 kg dać Carafy ? Wyjdzie wtedy mniej palone ale czy wystarczająco czarne ?

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    nam z 6 kilowego zasypu udaje się wyciągnąć bez większej gimnastyki 15l 22* BLG. Carafy chyba za dużo będzie. Chmielenie ok jak na ten styl.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Rumianek, Południowa 14, Browar Za Miastem
    dadek
    19.11.2022 przed Poznańskimi Targami Piwa miałem okazję (w towarzystwie kilku kolegów z piwnej branży) odwiedzić jeden z najnowszych polskich browarów. Bo choć marka Za Miastem znana jest już od pięciu lat z kontraktów, to w tym roku piwa zaczęto warzyć u siebie. Zgodnie z nazwą browar...
    2022-12-02, 01:29
  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 09:28
  • dadek
    Austria, Wiedeń, Absberggasse 27, Bräuhaus Ten. Fifty.
    dadek
    30.04.2024 odwiedziliśmy dzielnicę Favoriten leżącą na południe od Hauptbahnhof, gdzie w 2018 roku zaczął swą działalność malutki browarek Ten. Fifty. Dojechać tu można tramwajami 6 i 11, po czym dojść 200 m.
    Miejsce na browar jest idealne - to jeden postindustrialnych budynków...
    2024-05-23, 23:56
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-22, 23:52
  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 00:55
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...