Próbowałeś może już swoje piwo? Jak nagazowanie?
Browar "Na strychu"
Collapse
X
-
Mech irlandzki służy do klarowania poprzez zbijanie białek w gotującej się brzeczce. I nie ma to nic wspólnego z nagazowaniem piwa.( Mętne też się nagazuje) Bardziej chodzi w tym przypadku o to jak bardzo flokuja drożdże (zbijają się i opadają) Z własnego doświadczenia s-04 ładnie się zbijają i jeżeli dłużej przetrzymliscie na cichej piwo trzeba uzbroić się w cierpliwość bo w piwie zostanie nie dużo drożdży które mogą refermentowac dodany cukier. ( A jak bardzo długo była cicha to czasami trzeba dodać świeżych drożdży przed rozlewem)Comment
-
Piłem kilka razy już ten porter angielski i dalej słabo nagazowany. Także widzę, że juz po ptokach z tą warką :P Ale fermentuje się już Stout owsiany też na S-04. Co polecacie żeby uniknąć powtórki z nagazowaniem porteru? Zebrać gęstwe z burzliwej i dodać przed rozlewem ? Chyba, że pominąć cichą i zamieszać przed butelkowaniem ?Ostatnia zmiana dokonana przez Daro8812; 2017-03-13, 19:45.Comment
Related Topics
Collapse
-
19.11.2022 przed Poznańskimi Targami Piwa miałem okazję (w towarzystwie kilku kolegów z piwnej branży) odwiedzić jeden z najnowszych polskich browarów. Bo choć marka Za Miastem znana jest już od pięciu lat z kontraktów, to w tym roku piwa zaczęto warzyć u siebie. Zgodnie z nazwą browar...
-
Channel: Wielkopolskie
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
30.04.2024 odwiedziliśmy dzielnicę Favoriten leżącą na południe od Hauptbahnhof, gdzie w 2018 roku zaczął swą działalność malutki browarek Ten. Fifty. Dojechać tu można tramwajami 6 i 11, po czym dojść 200 m.
Miejsce na browar jest idealne - to jeden postindustrialnych budynków...-
Channel: Austria
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment