Co sądzicie o takim składzie do uwarzenia Porteru Bałtyckiego:
3kg Pilzneński 3-5 EBC Weyermann
2kg Monachijski typ II 20-25 EBC Weyermann
1kg Wiedeński 6-9 EBC Weyermann
0,7kg Caramunich Typ II 110-130 EBC Weyermann
0,8kg Caraaroma 300-400 EBC Weyermann
0,4kg Carafa Special typ II 1100-1200 EBC
Mech irlandzki
chmiel Marynka 30g
chmiel Lubelski 30g
2 sztuki Saflager W34/70
Myśle czy dodać jeszcze trochę pszenicznego czekoladowego?
Chmielu na goryczkę wystarczy?
Chciałbym żeby nie był intensywnie palony, a zarazem żeby był czarny w kolorze.
Z tych surowców chciałbym uzyskać przynajmniej 22BLG, ilość ok 15 l. Jest to możliwe?
Browar "Na strychu"
Collapse
X
-
4# Warka:
Grodziskie uwarzone.
Robione z gotowego zestawu z browamatora.
Skład:
Słód pszeniczny wędzony dębem 2,5kg
Chmiel Lubelski 60g
Drożdże Saftbrew S-33
Wskazówki:
Ześrutowane słody zmieszać z 5 litrami wody ok. 40°C
Trzymać w temp 37°C przez 30 min.
Dolać 2l gorącej wody, pogrzać do 50°C i trzymać 20 min.
Dolać 3l gorącej wody, pogrzać do 70°C i trzymać 30 min.
Dolać 2l gorącej wody, pogrzać do 75°C i trzymać 30 min.
Wysładzać w 3 etapach wodą 72°C :
1 - 6l wody, 2 - 4l, 3 - 3l.
Gotować 90 minut. Pierwsza dawka chmielu (30g) na początku gotowania, druga (20g) po 20 minutach gotowania.
Zamiast planowanego 7,7 BLG wyszło 6BLG. (17l)
Słaba wydajność? Szukać przyczyn czy dodawać więcej słodów?
Teraz kończy się fermentacja burzliwa.
Na cichą jest plan podziału na dwie warki:
-jedna część pozostawiona bez zmian
-do drugiej dodany chmiel Citra (30g)Ostatnia zmiana dokonana przez Daro8812; 2016-07-17, 16:09.Leave a comment:
-
Browar "Na strychu"
Witam wszystkich. Razem z kolegą rozpoczynamy działalność domowego browaru.
Na koncie mamy 3 warki (2015r.). Teraz po zakończonych pracach na strychu tzn warzelni, bierzemy się ostro do roboty. Żeby było mi łatwiej będę pisał w 1 os. liczby pojedyńczej.
Zamierzam uwarzyć Grodziskie.
Chciałebym żeby było klarowne, stąd pytanie: mech irlandzki pomoże? Czy jakiś inny sposób?
Dłuższa fermentacja cicha dla sklarowania? Czy może po fermentacji jakieś leżakowanie w niskiej temp przed butelkowaniem? Refermentować ? Gdzieś przeczytałem, że Grodziskie nie trzeba. Z góry dziękuję za informacje
PozdrawiamTagi: brak
Related Topics
Collapse
-
19.11.2022 przed Poznańskimi Targami Piwa miałem okazję (w towarzystwie kilku kolegów z piwnej branży) odwiedzić jeden z najnowszych polskich browarów. Bo choć marka Za Miastem znana jest już od pięciu lat z kontraktów, to w tym roku piwa zaczęto warzyć u siebie. Zgodnie z nazwą browar...
-
Channel: Wielkopolskie
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
30.04.2024 odwiedziliśmy dzielnicę Favoriten leżącą na południe od Hauptbahnhof, gdzie w 2018 roku zaczął swą działalność malutki browarek Ten. Fifty. Dojechać tu można tramwajami 6 i 11, po czym dojść 200 m.
Miejsce na browar jest idealne - to jeden postindustrialnych budynków...-
Channel: Austria
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: