Browar "Na strychu"

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Daro8812
    replied
    Piłem kilka razy już ten porter angielski i dalej słabo nagazowany. Także widzę, że juz po ptokach z tą warką :P Ale fermentuje się już Stout owsiany też na S-04. Co polecacie żeby uniknąć powtórki z nagazowaniem porteru? Zebrać gęstwe z burzliwej i dodać przed rozlewem ? Chyba, że pominąć cichą i zamieszać przed butelkowaniem ?
    Ostatnia zmiana dokonana przez Daro8812; 2017-03-13, 19:45.

    Leave a comment:


  • pharun88
    replied
    Mech irlandzki służy do klarowania poprzez zbijanie białek w gotującej się brzeczce. I nie ma to nic wspólnego z nagazowaniem piwa.( Mętne też się nagazuje) Bardziej chodzi w tym przypadku o to jak bardzo flokuja drożdże (zbijają się i opadają) Z własnego doświadczenia s-04 ładnie się zbijają i jeżeli dłużej przetrzymliscie na cichej piwo trzeba uzbroić się w cierpliwość bo w piwie zostanie nie dużo drożdży które mogą refermentowac dodany cukier. ( A jak bardzo długo była cicha to czasami trzeba dodać świeżych drożdży przed rozlewem)

    Leave a comment:


  • Bachi
    replied
    Próbowałeś może już swoje piwo? Jak nagazowanie?

    Leave a comment:


  • Bachi
    replied
    Będzie gaz, bo wszystkich drożdży się nie pozbyłeś. Proponuję poczekać kilka tygodni. Ja mam w planach otworzyć pierwszą butelkę pod koniec lutego. Cierpliwości

    Leave a comment:


  • Daro8812
    replied
    Dałem mech. Myślisz że będzie gaz ?

    Leave a comment:


  • Bachi
    replied
    Używałeś mchu irlandzkiego może? Ja tak mam z obecnym dry stoutem na s-04, gdzie właśnie do klarowania użyłem mchu i piwko wyszło bardzo klarowne. Niestety w osadzie zostało bardzo dużo drożdży, przez co nie ma komu refermentować. Chyba musimy uzbroić się w cierpliwość...

    Leave a comment:


  • Daro8812
    replied
    Witam po przerwie. W międzyczasie uwarzyłem Saison i IPA (14BLG) miało być session IPA. Kiedyś dodam z jakich składników itp. Teraz uwarzyłem Porter Angielski (11,5BLG).
    Drożdże Safale S-04. Zeszły do 5BLG.
    Po 2-tygodniach (bez 3 dni) refermentacji, bardzo bardzo mało gazu, znikoma ilość.
    Dałem 97g glukozy na 18l, nagazowanie 2,2 vol.
    Temp pokojowa refermentacji.
    Po 8 warkach pierwszy raz się z tym spotkałem, zawsze było piwo nagazowane w stopniu odpowiednim do vol. i nawet po tygodniu czasu miało dużo gazu.
    A z tymi drożdżami pierwszy raz się spotykam.
    Pomożecie, co jest grane?

    Leave a comment:


  • Daro8812
    replied
    No ja też się zastanawiałem. Duża różnica w aromacie po zmiazdzeniu kolendry.

    Leave a comment:


  • Bachi
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Daro8812
    Miazdzylem.
    Ja widzisz na szybko wszystkie przyprawy do woreczka muslinowego wrzuciłem i mi trochę brakuje tej kolendry w witbierze.

    Leave a comment:


  • Daro8812
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bachi
    Czy przy warzeniu Wita z BA miażdżyłeś kolendrę, czy dawałeś w całości?
    Miazdzylem.

    Leave a comment:


  • Bachi
    replied
    Czy przy warzeniu Wita z BA miażdżyłeś kolendrę, czy dawałeś w całości?

    Leave a comment:


  • Daro8812
    replied
    Mam do tej warki 20g Curacao, które może troche da kwaskowości do piwa.
    Stąd pytanie, wystraczy ta skórka gorzkiej pomarańczy czy może zrobić przerwe zakwaszającą?
    Gips piwowarski, czy kwas mlekowy daje ten sam efekt co słod zakwaszający? ( Nie mam ale pytam na przyszłość)

    Leave a comment:


  • Daro8812
    replied
    Co sądzicie o uwarzeniu Saison bez słodu zakwaszającego ?
    Coś będzie nie tak?
    Nie było go do kupienia ;/

    Leave a comment:


  • Daro8812
    replied
    Mam już składniki na Session IPA.
    Mam pytanie odnośnie kleikowania płatków ryżowych.
    Gotowac je przez 30 min? (w stosunku 1 do 5, bez dodatku słodu)

    Gdzieś np przeczytałem że temp. kleikowania ryżu to 68-78°C.
    To czy jednak nie trzeba gotować, tylko np trzymać w tej temperaturze przez jakiś czas ?

    Leave a comment:


  • Daro8812
    replied
    Zauważyłem, że poprzednie Grodziskie uwarzyłem też na S-33 i nie miałem takich nieprzyjemnych aromatów. Może przez to, że mniejszy ekstrakt lub przez to, że teraz drożdże wrzuciłem w temp 29°C.
    Albo zakażenie. W weekend na cichą zleje i będę dalej obserwował.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Rumianek, Południowa 14, Browar Za Miastem
    dadek
    19.11.2022 przed Poznańskimi Targami Piwa miałem okazję (w towarzystwie kilku kolegów z piwnej branży) odwiedzić jeden z najnowszych polskich browarów. Bo choć marka Za Miastem znana jest już od pięciu lat z kontraktów, to w tym roku piwa zaczęto warzyć u siebie. Zgodnie z nazwą browar...
    2022-12-02, 01:29
  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 09:28
  • dadek
    Austria, Wiedeń, Absberggasse 27, Bräuhaus Ten. Fifty.
    dadek
    30.04.2024 odwiedziliśmy dzielnicę Favoriten leżącą na południe od Hauptbahnhof, gdzie w 2018 roku zaczął swą działalność malutki browarek Ten. Fifty. Dojechać tu można tramwajami 6 i 11, po czym dojść 200 m.
    Miejsce na browar jest idealne - to jeden postindustrialnych budynków...
    2024-05-23, 23:56
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-22, 23:52
  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 00:55
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...