Mam taki problem. 2 tygodnie temu nastawilem warke. Robiona od podstaw, nie z gotowca. Sprawdzilem poziom cukru i wskazywal troszke ponad 12 blg. Uzylem drozdzy suchych g. fermentacji. Wstawilem wszystko do piwniczki w ktorej temperatura wynosi ok. 19 st.C. Po 4 dniach sprawdzilem i poziom cukru wynosil troche ponad 6 blg. I tu sie pojawil problem. Bo od tego czasu (czyli ok 10 dni) caly czas poziom cukru utrzymuje sie na poziomie tych 6 blg. Tak jak by drozdze nie pracowaly. Piwo pachnie fajnie i smak ma wydaje mi sie odpowiedni.
Poradzcie co zrobiec. Wydaje mi sie ze nie moge ryzykowac przelania do butelek bo za wczesnie. Moze powinienem dodac jeszcze jedna saszetke drozdzy? Albo przegotowac warke celem sterylizacji i potem dodac drozdze?
Czekam na rady.
Wartburg
Poradzcie co zrobiec. Wydaje mi sie ze nie moge ryzykowac przelania do butelek bo za wczesnie. Moze powinienem dodac jeszcze jedna saszetke drozdzy? Albo przegotowac warke celem sterylizacji i potem dodac drozdze?
Czekam na rady.
Wartburg
Comment