Z tego co ja wiem, to szwajcarski "Samichlaus" miał koło 14 %, ale to chyba górna granica.
Przerwana fermentacja
Collapse
X
-
Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
-
-
Drożdze piwowarskie to tylko jeden z gatunków drożdzy jako takich. Drożdze w zależności od gatunku potrafią wyprodukować 17-17,5% alkoholu, nastepnie giną.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
Proponuję spróbować dodanie świężej porcji drożdży, w miom przypadku to pomogło. Przecież wiele profesjonalnych piw też jest 2 - 3 krotnie zaszczepiane, czasami różnymi drożdżami w czasie całej fermentacji. Do butelek zawsze zdążysz rozlać. Jeżeli nie uda się wznowić fermentacji to butelkowanie nic nie da.
Jeszcze jedno; może to Twój balingometr robi Cię w lewo ?
6 Blg powinno być wyraźnie wyczuwalne w smaku.
Comment
-
-
Mam podobny przypadek(patrz pierwszy krok).
Wystawiłem z lodówki kadź z rzeczką i w temp.14 st.C zaczęło ponownie bąbelkować.
Poczekam jeszcze jeden dzień i Cię poinformuję o ile spadł cukier w brzeczce.
pozdrawiam
Mawas
Comment
-
-
Poprzedni post może cię zmylić.Mój problem dotyczy piwa dolnej fermentacji. Ale spróbuj przelać brzeczkę do balona lub innej kadzi
oczywiście wysterylizowanej. Przy przelewaniu brzeczka się dotleni i wtedy powinna zacząć ponownie pracować.
Mawas
Comment
-
-
No i moim skromnym zdaniem nic sie już nie zmieni. Ważne czy piwo dobrze smakuje. wskazanie balingometru ( jak przecież wiesz) zależy od ciężaru właściwego płynu i zerow to wskazuje w czystej wodzie. To musiał by być przypadek aby w piwie, roztworze rożnych ekstraktów i alkocholu w wodzie, wskazanie też było zero.
W celach naukowych można zrobić jeszcze dwie próby:
- sprawdzić wskazanie w kupnym piwie
- weź butelkę swego spornego piwa dodaj trochę cukru i sprawdź za parę dni czy ma gaz. Jeżeli tak to piwo jest żywe i co miało to już przefermentowało.
Dzisiaj o 20-tej napełniam kufel moim "fermentowanym na raty"
i za zdrowie Wasze i Waszych piw.
Comment
-
-
Re: Przerwana fermentacja
wartburg napisal/a
Robiona od podstaw, nie z gotowca.
Drożdże nie umieją przetworzyć skrobi do alkoholu, więc stężenie brzeczki nie może dalej padać.Volker
Brunnenbräu Hausbrauerei
Comment
-
-
No to by sie zgadzalo, bo troche wczesniej robile piwko tez "od podstaw" i tez mialem problem z przefermentowaniem. A fakt ze prob jodynowych nie robilem.
Co wiec sugerujesz? Jak sadze robic proby, ale co dalej. Jesli np. zacieram juz odpowiednio dlugo, a proba jodynowa dalej wykazuje ze skrobi jest za duzo. Co w takim przypadku? I czy proby robic po kazdej przerwie czy tylko po ostatniej?
Wartburg.
Comment
-
-
Ciekaw jestem co dalej się dzieje z tym piwkiem?
Mój problem, opisywany wyżej, zostałrozwiązany przez przelanie do butelek i muszę powiedzieć, że wczoraj poczęstowałem nim wytrawnego piwosza i opinia była bdb.
Jestem przekonany, że jeżeli swoje przelałeś do butelek to po min.10 dniach będzie także dobre.
Pozdrawiam.
Comment
-
Comment