Warka #3 - Coffee Dry Stout
Fermentacja cicha:
04.03. przelałem piwo na cichą fermentację. Dodałem ok. 60 g kawy w postaci naparu (wyszło ok. 1 l, kawa parzona tradycyjnie, zalałem zmieloną kawę wodą odczekałem ok. 4-5 min następnie przelałem przez filtr od drippera żeby otrzymać czysty napar). Obecnie w fermentorze prawie 9 l, BLG przy zlewaniu pokazało 5°, fermentacja cicha w temp ok. 18°C. W następny piątek piwo trafi do butelek. W smaku wydawało mi się bardziej obiecujące niż warka #2 więc wszystko idzie w dobrym kierunku.
Fermentacja cicha:
04.03. przelałem piwo na cichą fermentację. Dodałem ok. 60 g kawy w postaci naparu (wyszło ok. 1 l, kawa parzona tradycyjnie, zalałem zmieloną kawę wodą odczekałem ok. 4-5 min następnie przelałem przez filtr od drippera żeby otrzymać czysty napar). Obecnie w fermentorze prawie 9 l, BLG przy zlewaniu pokazało 5°, fermentacja cicha w temp ok. 18°C. W następny piątek piwo trafi do butelek. W smaku wydawało mi się bardziej obiecujące niż warka #2 więc wszystko idzie w dobrym kierunku.
Comment