Browar domowy Kuba Kapitan

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kubakapitan
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.12
    • 16

    Browar domowy Kuba Kapitan

    Witam wszystkich. Po długim czasie przymierzania się i po sprezentowaniu przez brata zestawu startowego z Browamatora przystąpiłem do warzenia pierwszego piwa. Z uwagi na skład wymienionego zestawu startowego padło na Bittera z brewkitu. Fermentacja 2 tygodnie, zabutelkowane 44-45 butelek. Smak piwa wyszedl trochę podpiwkowy. W zapachu estrowe pewnie temperatura fermentacji trochę za wysoka. Piwo było ważone 11.11.2016 pierwsze próby po 2 tygodniach od zabutelkowania.

    W planach następne warki myślę o warzeniu z ekstraktów lub już z zacieraniem. Jak tylko dorobię się chłodnicy to będę działał dalej.
  • Krokiet
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.12
    • 17

    #2
    Mamy zime. Chłodzić możesz na zewnątrz. Na dobrym mrozie wystarczy postawić brzeczkę w śniegu i w ciągu 2-3 godzin schłodzić nawet aż za mocno. Ewentualnie wrzucić do jakiejś balii z wodą i np. zamrożonymi butelkami pet. Polecam Ci jak najszybciej przeskoczyć na zacieranie, skoro masz cały zestaw startowy. Może to i jest czasochłonne, ale wcale nie takie trudne gdy się dobrze przygotujesz, a efekty bardzo dobre.

    Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka

    Comment

    • Hanzo
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2016.02
      • 114

      #3
      Jeżeli chodzi o chłodnicę to chyba najlepszy stosunek cena/jakość to zamówić na karbowane.pl
      Jak chcesz utrzymać sensowną temperaturę fermentacji i nie masz pomieszczenia gdzie będzie jakieś 16-18°C to polecam wykonanie obudowy na przykład ze styropianu, będziesz mógł całkiem nieźle kontrolować temperaturę.

      Comment

      • kubakapitan
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2016.12
        • 16

        #4
        Dzięki bardzo za rady. Rzeczywiście chyba narazie się wstrzymam z chłodnicą i skorzystam z chłodu za oknem. Co do fermantacji to już się przymierzam do budowy styropianowej skrzynki Planuję alby w styczniu najpóźniej w lutym powstała następna warka.

        Comment

        • kubakapitan
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.12
          • 16

          #5
          Warka #2 - Dry Stout

          Warka #2 - Dry Stout
          Warzone: 20.01.2017r

          Surowce:
          słód Pale ale Maris Otter - 1,75 kg
          płatki jęczmienne - 0,25 kg
          palone ziarno jęczmienia - 0,15 kg
          słód Czekoladowy - 0,1 kg

          chmiel Target - 17,5g

          drożdże Safale S-04 - 5,75 g

          Zacieranie:
          60' w 66°C jasne surowce
          10' w 70°C z ciemnymi słodami
          podgrzanie do 76°C

          Filtracja:
          ~7l wody 75°C

          Chmielenie:
          17,5 g Target w 0'

          Do fermentora trafiło 9,5l o ekstrakcie 12°.
          Fermetnacja:
          w ok. 16-18°C planuję 14 dni burzliwej potem 7 dni cichej

          Surowce zamówione na gotowy zestaw 20l dry stouta z jednej ze stron, podzielone na dwie warki po 10l. W planach jest wykorzystanie drugiej połowy na stouta z dodatkiem kawy. Były pewne obawy odnośnie pracy drożdży, ponieważ na początku zrobiła się piana, która zniknęła po dwóch dniach. Jak narazie drożdże chyba pracują bo jest bulgotanie w rurce, zobaczymy do ilu zeszło BLG po burzliwej.

          CDN.
          Last edited by kubakapitan; 2017-01-25, 16:03.

          Comment

          • kubakapitan
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2016.12
            • 16

            #6
            Warka #2 - Dry Stout

            Cicha fermentacja:
            Dzisiaj po 14 dniach dry stout zlany na fermentację cichą. BLG zeszło do ok. 3,5 więc obawa o drożdże bezpodstawna. Za tydzień butelkowanie.

            Comment

            • kubakapitan
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2016.12
              • 16

              #7
              Warka #2 - Dry Stout

              Butelkowanie:
              13.02.2017 Dry Stout trafił do butelek, dokładnie do 16 x 0,5l i 3 x 0,3l. Do refermentacji dałem glukozę 6g/l rozpuszczoną i przegotowaną z wodą. BLG przy butelkowaniu 3,0. Myślę, że pierwsze smakowanie będzie jakieś 2-3 tygodnie po butelkowaniu.

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3489

                #8
                Nie spróbowałeś piwa przy butelkowaniu?
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • kubakapitan
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2016.12
                  • 16

                  #9
                  Oczywiście, że tak Smakuję dobrze czuć było nuty palone oraz kawę więc piwo chyba wyszło

                  Comment

                  • kubakapitan
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2016.12
                    • 16

                    #10
                    Warka #3 - Coffee Dry Stout

                    Warka #3 - Coffee Dry Stout
                    Warzone: 17.02.2017r

                    Surowce:
                    słód Pale Ale - 1,75 kg
                    płatki jęczmienne - 0,25 kg
                    palone ziarno jęczmienia - 0,15 kg
                    słód Czekoladowy - 0,1 kg
                    kawa - 0,05 kg

                    chmiel Target - 17,5g

                    drożdże Safale S-04 - 5,75 g

                    Zacieranie:
                    60' w 68°C jasne surowce
                    po negatzwnej prbie jodowej dodałem ciemne surowce i podgrzałem do 78°C

                    Filtracja:
                    ~9l wody 75°C

                    Chmielenie:
                    17,5 g Target w 0'

                    Do fermentora trafiło 8,2l o ekstrakcie 11,5°.

                    Fermetnacja:
                    w ok. 16-18°C planuję 14 dni burzliwej potem 7 dni cichej.

                    Reszta surowców z warki #2. Kawę chcę dodać w postaci naparu na cichą fermentację, parzenie ok. 6g/100ml wody. Do chmielenia dodałem 1 l czystej wody z uwagi że po filtracji wyszło mi ok. 11l, a mimo to piwa wyszło trochę ponad 8l. Dojedzie jeszcze do tego ponad pół litra kawy ale będą straty przy przelewaniu na cichą.

                    Comment

                    • Krokiet
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2016.12
                      • 17

                      #11
                      Gratulacje wyboru zacierania . Polecam zainwestować jak najszybciej w duży garnek, bo po moim skromnym doświadczeniu z tak małymi warkami stwierdzam, że szkoda czasu, bo piwo za szybko się rozchodzi.

                      Comment

                      • kubakapitan
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2016.12
                        • 16

                        #12
                        Gar już mam jest tylko jeden problem jest prawdopodobnie za mały Opis mówi, że ma 22 l więc przy chmieleniu może być trochę za mało. Zastanawiam się nad gotowaniem 18 l z chmielem i połączyć już po chmieleniu z reszta brzeczki. Jakieś pewnie 1-2 l z tych 18 l odparuje więc potem 2-3 l brzeczki dodać do tego co będzie po chmieleniu, oczywiście tą resztę też przegotowana żeby żadne zarazki tam się nie zachowały. Muszę jeszcze poszukać w wolnej chwili na forum czy ktoś stosował takie myki. Jedyne zagrożenie które ja widzę to zbytnio nachmielone piwo (ilość chmielu na 20 l dodana na 18 l z uwagi że nie będzie mi się chciało chmielić osobno za dużo czasu i roboty) ale taki problem to dla mnie nie problem

                        Comment

                        • Krokiet
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2016.12
                          • 17

                          #13
                          Ostatnio robiłem dokładnie tak jak mówisz i byłem zadowolony z efektu. Pierwszą brzeczkę odebrałem do pełnego garczka 12l, a resztę do drugiego. Obie brzeczki gotowałem dosyć długo, mimo, że druga nie była chmielona. Chodzi o to, żeby pozbyć się DMS'u, którego prekursory odparowują w czasie gotowania (dlatego też zaleca się gotowanie bez przykrycia). Możesz spokojnie lać więcej niż 18l do gotowania. Trzeba tylko uważać, żeby nic się nie rozlało przy ewentualnym przenoszeniu.
                          Last edited by Krokiet; 2017-03-02, 10:15.

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10769

                            #14
                            Możesz robić 18l warki, nie ma przymusu na 20l
                            Miałem garnek 17l i bywało że te 3-4l gotowałem w osobnym garnku
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • kubakapitan
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2016.12
                              • 16

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krokiet Wyświetlenie odpowiedzi
                              Ostatnio robiłem dokładnie tak jak mówisz i byłem zadowolony z efektu. Pierwszą brzeczkę odebrałem do pełnego garczka 12l, a resztę do drugiego. Obie brzeczki gotowałem dosyć długo, mimo, że druga nie była chmielona. Chodzi o to, żeby pozbyć się DMS'u, którego prekursory odparowują w czasie gotowania (dlatego też zaleca się gotowanie bez przykrycia). Możesz spokojnie lać więcej niż 18l do gotowania. Trzeba tylko uważać, żeby nic się nie rozlało przy ewentualnym przenoszeniu.
                              No tak zapomniałem o DMS'ie musiałbym rzeczywiście gotować obydwa garnki po godzinie więc jeszcze do przemyślenia. Nie wiem czy mi się zmieszczą 2 garnki na raz na kuchence, do przetestowania. Przy najbliższej warce będę próbował, może gotować będę ok. 20 l, a potem do schłodzonej doleję butelkowanej wody. Prawdopodobnie w następny weekend będzie warzone więc coś się na ten problem wymyśli.

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                              Możesz robić 18l warki, nie ma przymusu na 20l
                              Miałem garnek 17l i bywało że te 3-4l gotowałem w osobnym garnku
                              Ogólnie zamawiam gotowe zestawy surowców na 20 l z uwagi na to, że jeszcze się nie czuję na siłach aby robić swoje receptury oraz mam ograniczone miejsce do przechowywania surowców i nie mam możliwości śrutowania wiec nie chce zamawiać 25 kg ześrutowanych słodów żeby stały. Warze mniej więcej co 3 tygodnie więc zanim zużyję ten cały słód to minie kilka miesięcy.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X