Witbir z kolendrą, pomarańczą i mango (?) na Nowozelandzkich składnikach

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DevA
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.04
    • 3

    #1

    Witbir z kolendrą, pomarańczą i mango (?) na Nowozelandzkich składnikach

    Hej,
    Jestem piwowarem w jednym z browarów w Nowej Zelandii i pracuje nad nową recepturą piwa - w tym przypadku Witbir, którego kiedyś w domu warzyłem może ze 3 razy.
    Jeśli chodzi o chmiele to mam do wyboru wszystkie Nowozelandzkie, a także ściągnąłem sobie Lubelski

    Niestety musze uwarzyć próbną warkę 50 litrową co wiąże się z tym, że zacieranie będzie w wiadrze z fałszywym dnem bez kontroli temperatury (w browarze nie mam palników), a gotowanie na jednym z kettli w pumphousie. Przy warkach 20-25l pracuje z grainfatherem, ale tutaj jest tak jak nie inaczej, więc przerwy białkowe w tym przypadku odpadają.

    A więc receptura:

    Słody:
    Słód pszeniczny Wayermann 5kg lub taka sama ilość płatków owsianych. (skleikowane) gdyz nie mam nieslodowanej pszenicy
    Słód Pilsnejski (Nowozelandzki 2 rzędowy) 5kg
    Płatki owsiane błyskawiczne (jak nie to będę kleikował) 500g

    Przyprawy:
    Świeża skórka pomarańczy - 60g - mam zamiar starkować i uprażyć/wysuszyć na patelni
    Ziarna kolendry - 60g - mam zamiar uprażyć delikatnie na patelni
    2 mango - kawałki świeżego owocu bez skórki

    Drożdże: M21 (niestety s33 są tu nie do dostania)

    Chmiele:
    Lubelski 60g
    Motueka 40g lub Waimea 25g

    Zacieranie:

    infuzyjne 60min w początkowej temp. 67C (spadnie do 62 pewnie) - wiadro owinięte będzie kocem, ręcznikiem.
    Myślę czy nie dodać na powierzchnię fałszywego dna 2cm warstwy samej nieześrutowanej pszenicy jako złoża filtracyjnego. Co o tym sądzicie?

    Gotowanie: 75min

    75' chmiele Lubelski i Motueka
    10' Skórka pomarańczy, Kolendra i mango w "skarpecie" (nie wiem jak to po polsku się nazywa)
    5' 2-3g finnings
    1' whirpool

    Fermentacja
    około 7-10 dni w 18-19C, drożdze M21
    2 dni Cool Crash

    Nagazowywanie metodą infuzyjnego nagazowywania CO2 (taki kompresor gdzie co2 przenika przez piwo - nagazowywanie 50l trwa 7minut).


    Co sądzicie o powyższej recepturze?

    Pozdrawiam, Paweł
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19297

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DevA
    Przyprawy:
    Świeża skórka pomarańczy - 60g - mam zamiar starkować i uprażyć/wysuszyć na patelni
    Ziarna kolendry - 60g - mam zamiar uprażyć delikatnie na patelni
    2 mango - kawałki świeżego owocu bez skórki
    A po co chcesz uprażyć/wysuszyć skórkę. Kiedy jest świeża daje lepsze efekty. Wystarczy ją zblanszować, by zabić ew. drobnoustroje na niej. I czemu mango?

    Comment

    • DevA
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.04
      • 3

      #3
      hey e-prezes,
      przez uprażenie miałem na myśli bardziej wysuszenie aby skoncentrować olejki w niej zawarte. Mango bo w ręcę wpadła mi wariacja witbira bodaj z To Lo z mango właśnie i byłem pod wrażeniem. Ew. myślę dać trawę cytrynową zamiast

      Co sądzicie o złożu filtracyjnym z nieśrutowanej pszenicy i płatkach pszenicznych zamiast słodu pszenicznego? (nie wiem jak u mnie będzie z dostępnością niesłodowanej pszenicy)


      pozdrawiam.

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 24016

        #4
        Złoże filtracyjne układa się na dnie z opadającej łuski jęczmiennej, pszenica jej nie zawiera, więc ona nic nie przefiltruje..
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • DevA
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2017.04
          • 3

          #5
          Miałem nadzieje ze przejdZie biorac pod uwage ciezar pszenicy. Jest w phone sens robic witbira Bea uzyciA surowcow nieslodowanych?

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Javox
            Błonie, [Inne Beczki] Mango Jerry
            Javox
            Pszenica z sokiem z mango.
            Ekstrakt 13.0*, alko 5.0%.

            Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
            Lacing - nie za dużo.
            Gaz - średni.
            Barwa - zamglony, blady pomarańczowy.
            Aromat - cytrusy, multiwitamina, stary Bobofruit (taki z PRL-u).
            Smak...
            2023-10-18, 18:48
          • fligiert
            Mango pale ale
            fligiert
            Witam
            Mam pytanie odnosnie dodania mango do piwa.
            Zamierzam dodac mango puree z puszki na cicha.
            Na puszce jest napisane ze po otwarciu zurzyc w 1 dzien. Zignorowac to?
            Pozdrawiam...
            2019-11-05, 19:45
          • smir
            Kupię szkło do pszenicy
            smir
            Tak jak w temacie, chętnie kupię jakieś szkło/szkła do pszenicy. Najlepiej podawać ceny z wliczoną już wysyłką
            2020-06-16, 13:58
          • Petitpierre
            Bavaria, Mango Passion
            Petitpierre
            Lidl, 2,19, puszka 0,33

            Lider zagranicznych zerówek, tym razem tropikalnie mango z marakują (czy passiflorą).

            Piany niestety brak, w zapachu soczyste mango-aż by się prosiło podkręcić je Citrą, Simcoe czy Hallertau Blanc, i rzeczywiście chmiel jest w zapachu,...
            2019-05-01, 09:14
          • Javox
            La Sagra (Molson Coors), Blue Moon Mango Wheat
            Javox
            Zakupiona butelka w Anglii... wypita i potem czytam drobne druczki... Hiszpania, uwarzone w La Sagra Brew.

            Alko 5,4% i IBU wg pierwowzoru amerykańskiego było 19 i tyle też może być w wersji hiszpańskiej.

            Piana - na początku więcej potem pełna warstewka.
            Lacing...
            2021-01-13, 01:50
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...