Hej, nadszedł czas, aby pochwalić się tym, co udało się uwarzyć. A przy okazji, że dopiero zaczynamy potraktować wpis jako notatnik. Dwie pierwsze warki z brewkitu, aby ogarnąć co i jak. Warzymy razem z kumplem od 4 maja tego roku. Aktualnie z myślą o poczęstowaniu znajomych i dobrej zabawie. Receptury dzięki BEERSMITCH układamy sami od pierwszego zacierania.
Podziękowania dla chłopaków z browaru HOPPY LAB, którzy pokazali i wytłumaczyli nam jak wygląda proces warzenia piwka i z chęcią odpowiadają na nasze „dziwne rozkminy ”
WARKA #1 APA
Aby dodać trochę charakteru postanowiliśmy dodać na cichą CItre co w sumie okazało się strzałem w 10ke, jak na pierwsze piwo i to z brewkitu to wyszło całkiem fajne i pijalne, troszkę słaba goryczka, ale dzięki temu znajomi którzy pili wcześniej tylko „międzynarodowego jasnego” nie mieli wykręconych min i mogli skupić się na Citrze Fermentacja burzliwa trwała 7dni później przelaliśmy na 7dni cichej, 5 dni przed butelkowaniem dodaliśmy chmielu (cale opakowanie 50g).
WARKA #2 Pszeniczne
Warzenie jak wyżej przy pomocy youtube i zgodnie z załączona instrukcją. Piwko na burzliwej 2 tygonie, po czym zlewane do butelek. Mieszane uczucia przy otwarciu pierwszej butelki po 2 tygodniach, najprawdopodobniej użyliśmy za dużo gęstwy i piwo lekko drożdżowe, ale…….. co jest dziwne przy pszeniczniaku teraz, czyli po około 7 tygodniach aromat drożdży znikł i zostały przyjemne aromaty banana i lekkie goździków (a to już ze względu na temperaturę fermentacji 22stopnie)
Po pierwszych przygodach z warzeniem piwa postanowiliśmy zrobić dobry research i trzecią warkę zrobić już z zacieraniem
WARKA #3 Session IPA
Slody:
• Pale Ale (Strzegom)
• Pszeniczny (Niemcy)
• Wiedeński (Belgia)
Chmiel:
• Citra
• Mosaic
• Iunga
Drożdże:
• US-05
Zacieranie na lenia w 68 stopniach przez 80 min (negatywna próba jodowa), mash out w 76 stopniach i przejście do wysładzania, po schłodzeniu do 20 stopni, zadany starter z drożdży US-05. Fermentacja w zmiennej temperaturze 21-23 stopnie, po 7 dniach zlane na cichą. 5 dni przed butelkowaniem dodane chmiele Citra i Mosaic. Zabutelkowaliśmy 40szt, 3 litry w trakcie procesu poszły na straty (pomiar blg, zlewanie na cichą i chmielenie na zimno). Do fermentacji użyliśmy białego cukru po około 4g na butelkę. Na pierwsze testy długo nie czekaliśmy, bo butelkę otwarliśmy już po 9 dniach od zabutelkowania. Chociaż to dopiero młode piwo to i tak zrobiło na nas wrażenie, reszta butlek spokojnie sobie leżakuje i co jakiś czas degustujemy.
WARKA #4 Ordinary English Bitter (Single Hop)
Slody:
• Pale Ale (Strzegom)
• Crystal 160 (Thomas Fawcett & Sons LTD. Anglia)
Chmiel:
• Target
Drożdże:
• US-05
Zacieranie na lenia w 68 stopniach przez 80 min (negatywna próba jodowa), mash out w 72 stopniach i przejście do wysładzania, po schłodzeniu do 23 stopni, zadany starter z drożdży US-05. Fermentor wsadzony do chłodziarki, w której temperatura wacha się od 15 do 17 stopni. Burzliwa ruszyła po ok. 10h.
Resztę info jak zabutelkujemy
WARKA #5 American Wheat with Marakuja (Single Hop) – W PLANACH
Slody:
• Pilzneński (Strzegom)
• Pszeniczny (Niemcy)
Chmiel:
• Galaxy
Drożdże:
• US-05
Dodatki:
• Pulpa z Marakui
Wszystkie składniki zakupione czekamy na chwile wolnego czasu.
Podziękowania dla chłopaków z browaru HOPPY LAB, którzy pokazali i wytłumaczyli nam jak wygląda proces warzenia piwka i z chęcią odpowiadają na nasze „dziwne rozkminy ”
WARKA #1 APA
Składniki:
Brewkit Cooper’s Lager 1,7kg
Ekstrakt slódowy jansny1,7kg
Chmiel Citra
Drożdże te dołączone do brewkitu, gotowanie zgodnie z filmikiem „warzę z Kopyrem”.
Data warzenia: 04.05.2017
Objętość warki: 25l
BLG: 10,5
IBU: ?
ABV: ok. 4,8%
Brewkit Cooper’s Lager 1,7kg
Ekstrakt slódowy jansny1,7kg
Chmiel Citra
Drożdże te dołączone do brewkitu, gotowanie zgodnie z filmikiem „warzę z Kopyrem”.
Data warzenia: 04.05.2017
Objętość warki: 25l
BLG: 10,5
IBU: ?
ABV: ok. 4,8%
Aby dodać trochę charakteru postanowiliśmy dodać na cichą CItre co w sumie okazało się strzałem w 10ke, jak na pierwsze piwo i to z brewkitu to wyszło całkiem fajne i pijalne, troszkę słaba goryczka, ale dzięki temu znajomi którzy pili wcześniej tylko „międzynarodowego jasnego” nie mieli wykręconych min i mogli skupić się na Citrze Fermentacja burzliwa trwała 7dni później przelaliśmy na 7dni cichej, 5 dni przed butelkowaniem dodaliśmy chmielu (cale opakowanie 50g).
WARKA #2 Pszeniczne
Składniki:
Brewkit Cooper’s Wheat 1,7kg
Ekstrakt slódowy pszeniczny 1,7kg
Drożdże gęstwa FM 41 (zaszaleli )
Data warzenia: 29.05.2017
Objętość warki: 23l
BLG: 11
IBU: ?
ABV: ok. 4,8%
Brewkit Cooper’s Wheat 1,7kg
Ekstrakt slódowy pszeniczny 1,7kg
Drożdże gęstwa FM 41 (zaszaleli )
Data warzenia: 29.05.2017
Objętość warki: 23l
BLG: 11
IBU: ?
ABV: ok. 4,8%
Warzenie jak wyżej przy pomocy youtube i zgodnie z załączona instrukcją. Piwko na burzliwej 2 tygonie, po czym zlewane do butelek. Mieszane uczucia przy otwarciu pierwszej butelki po 2 tygodniach, najprawdopodobniej użyliśmy za dużo gęstwy i piwo lekko drożdżowe, ale…….. co jest dziwne przy pszeniczniaku teraz, czyli po około 7 tygodniach aromat drożdży znikł i zostały przyjemne aromaty banana i lekkie goździków (a to już ze względu na temperaturę fermentacji 22stopnie)
Po pierwszych przygodach z warzeniem piwa postanowiliśmy zrobić dobry research i trzecią warkę zrobić już z zacieraniem
WARKA #3 Session IPA
Data warzenia: 18.06.2017
Objętość warki: 23l
BLG: 11,5
IBU: ok. 60
ABV: 5%
Objętość warki: 23l
BLG: 11,5
IBU: ok. 60
ABV: 5%
Slody:
• Pale Ale (Strzegom)
• Pszeniczny (Niemcy)
• Wiedeński (Belgia)
Chmiel:
• Citra
• Mosaic
• Iunga
Drożdże:
• US-05
Zacieranie na lenia w 68 stopniach przez 80 min (negatywna próba jodowa), mash out w 76 stopniach i przejście do wysładzania, po schłodzeniu do 20 stopni, zadany starter z drożdży US-05. Fermentacja w zmiennej temperaturze 21-23 stopnie, po 7 dniach zlane na cichą. 5 dni przed butelkowaniem dodane chmiele Citra i Mosaic. Zabutelkowaliśmy 40szt, 3 litry w trakcie procesu poszły na straty (pomiar blg, zlewanie na cichą i chmielenie na zimno). Do fermentacji użyliśmy białego cukru po około 4g na butelkę. Na pierwsze testy długo nie czekaliśmy, bo butelkę otwarliśmy już po 9 dniach od zabutelkowania. Chociaż to dopiero młode piwo to i tak zrobiło na nas wrażenie, reszta butlek spokojnie sobie leżakuje i co jakiś czas degustujemy.
WARKA #4 Ordinary English Bitter (Single Hop)
Data warzenia: 16.07.2017
Objętość warki: 25l
BLG: 9
IBU: ok. 25
ABV: 3,5%
Objętość warki: 25l
BLG: 9
IBU: ok. 25
ABV: 3,5%
Slody:
• Pale Ale (Strzegom)
• Crystal 160 (Thomas Fawcett & Sons LTD. Anglia)
Chmiel:
• Target
Drożdże:
• US-05
Zacieranie na lenia w 68 stopniach przez 80 min (negatywna próba jodowa), mash out w 72 stopniach i przejście do wysładzania, po schłodzeniu do 23 stopni, zadany starter z drożdży US-05. Fermentor wsadzony do chłodziarki, w której temperatura wacha się od 15 do 17 stopni. Burzliwa ruszyła po ok. 10h.
Resztę info jak zabutelkujemy
WARKA #5 American Wheat with Marakuja (Single Hop) – W PLANACH
Data warzenia: zaplanowana na koniec lipca
Objętość warki: 23l
BLG: 12
IBU: ok. 25
ABV: 4,5%
Objętość warki: 23l
BLG: 12
IBU: ok. 25
ABV: 4,5%
Slody:
• Pilzneński (Strzegom)
• Pszeniczny (Niemcy)
Chmiel:
• Galaxy
Drożdże:
• US-05
Dodatki:
• Pulpa z Marakui
Wszystkie składniki zakupione czekamy na chwile wolnego czasu.
Comment