Rozlew pierwrszej warki

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • krzychaucha
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.10
    • 1

Rozlew pierwrszej warki

Witam

We wtorek "uwarzyłem" swoje pierwsze piwo z brewkitu IPA Master PINT. Początkowa temperatura zalania drożdży była dosyć wysoka ponieważ termometr wskazywał 29 stopni, więc postanowiłem znieść fermentator do piwnicy w chłodniejsze miejsce, temperatura spadła do 21 stopnii. Rurka fermentacyjna bulgotała przez jakieś 10 godzin. Wczoraj postanowiłem zmierzyć BLG . Cukromierz pokazała 1. Dziś lekko uchyliłem fermentator i piany już nie ma. Pytanie czy mogę już zacząć rozlewanie bez wystąpienia ryzyka "granatów"?

Related Topics

Collapse

• SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 09:28
  • RomaNzRumunii
    Kolsch temperatura fermentacji
    RomaNzRumunii
    Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
    2023-11-25, 21:07
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 21:09
  • XboXC
    Rozlew refermentacja a temperatura
    XboXC
    Witam.
    Dwie warki AIPA mam już za sobą Pierwsza średnia, druga się okaże, ale już czuję dobry posmak.

Natomiast pytanko - chodzi o kalkulatory do refermentacji.
    Należy w nich podać temperaturę rozlewu. Zgadza się?

Jeśli tak to co w sytuacji...
    2017-02-28, 21:00
  • balon91
    porada dotycząca temperatury
    balon91
    Witam serdecznie.
    Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
    Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
    Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
    2021-07-10, 13:47
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...