Browar Bartka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Bloodnydav
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.10
    • 2

    #1

    Browar Bartka

    Hej,
    Postanowiłem napisać pierwszy post gdyż dziś uwarzyłem pierwsze piwo od początku do końca samemu, od zacierania słodu po chmielenie. Wcześniej uwarzyłem trzy warki z brewkitu i postanowiłem pójść krok dalej.

    Warka: 22l
    Goryczka: około 29 IBU
    Ekstrakt: 13 Blg
    Słody:
    3,7 kg Weyermann pizneński
    0,4 kg Weyermann pszeniczny
    Zacieranie:
    63°C - 35 minut
    71°C - 30 minut
    78°C - 15 minut
    24 litrów wody - z wysładzaniem
    Chmiel:
    30g Hallertau - 60' gotowania
    20g Hallertau - 10' gotowania

    Teoretycznie miał z tego wyjść Koelsch
    CDN.


    Jeśli ktoś chce zobaczyć jak dokładnie przebiegał cały proces to zapraszam tu jest więcej informacji https://www.facebook.com/BartoliniPiwowar/ Chętnie przyjmę rady oraz krytykę :-)
    Ostatnia zmiana dokonana przez Bloodnydav; 2017-10-21, 19:39.
  • Bloodnydav
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.10
    • 2

    #2
    Hej Ludziska,
    Dzisiaj dokładnie po 7 dniach od zadania drożdży przelałem piwo na tzw. fermentacje cichą.
    Ale od początku.
    22 października o 5:00 rano dopiero udało mi się uzyskać odpowiednią temperaturę brzeczki tj. 17 stopni Celsjusza. Wtedy zadałem drożdże, które wystartowały z fermentacją po około 5 godzinach.
    Fermentującą brzeczkę wyniosłem do piwnicy gdzie temperatura otoczenia wynosiła około 14 stopni, a brzeczka przez prawie całe 7 dni utrzymywała 15-15,5 stopni Celsjusza.
    Fermentacja burzliwa trwała około 3 dni następnie wszystko się uspokoiło i pomalutku drożdże wykonywały swoją pracę.
    Dziś po 7 dniach wszystko przelałem delikatnie do drugiego fermentora aby jak najlepiej oddzielić piwo od pozostałości, czyli martwych drożdży, chmielin itp.
    Sprawdziłem poziom gęstości i nasze male pracownice pięknie odfermentowały brzeczkę do 5 blg.
    Teraz piwo będzie pozostawione do kolejnego etapu czyli fermentacji cichej na kolejne 7 dni w temp około 10 stopni celsjusza.
    W trakcie fermetnacji z rurki wydobywał się bardzo niemiły kwaśny zapach. Myślałem, że z mojego piwa już nic nie będzie, żę na którymś z etapów coś źle zrobiłem. Na szczęście po spróbowaniu piwa nie poczułem żadnych nieprzyjemnych smaków oraz aromatów.
    Teraz kolejny tydzień cierpliwości i Butelkowanie które zostanie także przedstawione na mojej stronie.
    Jeśli ktoś chce zobaczyć zdjęcia z przelewania na cichą zapraszam do polubienia https://www.facebook.com/BartoliniPiwowar/ !!

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Serokomlak
      Islandia, Egilsstaðir, Fagradalsbraut 25, Austri Brugghús
      Serokomlak
      Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
      2024-10-27, 00:16
    • Serokomlak
      Islandia, Litli-Árskógssandur, Öldugata 22, Bruggsmiðjan Kaldi Brewery
      Serokomlak
      W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.

      Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...
      2024-09-28, 23:39
    • dadek
      Belgia, Leuven, Borstelsstraat 20, Brouwerij De Coureur
      dadek
      Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu". Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
      2024-10-17, 00:22
    • dadek
      Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
      dadek
      Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
      Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
      2022-10-26, 22:37
    • kronos1194
      Butelki (około 200szt.)
      kronos1194
      Dzień dobry wszystkim.
      Od 2014 roku zbierałem z różną częstotliwością butelki po piwie. Miałem tylko dwie zasady, którymi się kierowałem: piwo musiałem wypić ja i żadna etykieta nie mogła się powtarzać. Udało mi się uzbierać około 200 sztuk butelek. Różnych, regionalnych,...
      2024-04-01, 17:49
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...