Hej,
Postanowiłem napisać pierwszy post gdyż dziś uwarzyłem pierwsze piwo od początku do końca samemu, od zacierania słodu po chmielenie. Wcześniej uwarzyłem trzy warki z brewkitu i postanowiłem pójść krok dalej.
Warka: 22l
Goryczka: około 29 IBU
Ekstrakt: 13 Blg
Słody:
3,7 kg Weyermann pizneński
0,4 kg Weyermann pszeniczny
Zacieranie:
63°C - 35 minut
71°C - 30 minut
78°C - 15 minut
24 litrów wody - z wysładzaniem
Chmiel:
30g Hallertau - 60' gotowania
20g Hallertau - 10' gotowania
Teoretycznie miał z tego wyjść Koelsch
CDN.
Jeśli ktoś chce zobaczyć jak dokładnie przebiegał cały proces to zapraszam tu jest więcej informacji https://www.facebook.com/BartoliniPiwowar/ Chętnie przyjmę rady oraz krytykę :-)
Postanowiłem napisać pierwszy post gdyż dziś uwarzyłem pierwsze piwo od początku do końca samemu, od zacierania słodu po chmielenie. Wcześniej uwarzyłem trzy warki z brewkitu i postanowiłem pójść krok dalej.
Warka: 22l
Goryczka: około 29 IBU
Ekstrakt: 13 Blg
Słody:
3,7 kg Weyermann pizneński
0,4 kg Weyermann pszeniczny
Zacieranie:
63°C - 35 minut
71°C - 30 minut
78°C - 15 minut
24 litrów wody - z wysładzaniem
Chmiel:
30g Hallertau - 60' gotowania
20g Hallertau - 10' gotowania
Teoretycznie miał z tego wyjść Koelsch
CDN.
Jeśli ktoś chce zobaczyć jak dokładnie przebiegał cały proces to zapraszam tu jest więcej informacji https://www.facebook.com/BartoliniPiwowar/ Chętnie przyjmę rady oraz krytykę :-)
Comment