Chmielenie na cichą

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wawani89
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.11
    • 10

    #1

    Chmielenie na cichą

    Witam. Chciałbym się dowiedzieć jaki ma wpływ różnica w długości czasu w którym leży chmiel na fermentacji cichej. Lepiej chmielić na 5 dni przed końcem cichej czy na 7 dni? Im dłużej tym lepiej czy jak? Jakie są wady i zalety dłuższego chmielenia na zimnej. Za odpowiedź z góry dziękuję
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    5 czy 7 dni nie robi różnicy. Przyjęło się, że należy tak chmielić:

    -po dokładnie skończonej fermentacji
    -nie dłużej niż kilka dni
    -w jak najniższej temperaturze.

    Jako ciekawostkę podam, że wiele browarów chmieli piwo od razu po kilkudniowej burzliwej przez miesiąc i wychodzą wyśmienite
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • wawani89
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.11
      • 10

      #3
      Czyli od razu po burzliwej wrzuce. A mozna normalnie wrzucic chmiel czy trzeba w jakims worku z kamyczkiem zeby sie zanurzyl?

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #4
        Obojętnie, jedni dają luzem inni w woreczkach. Każdy dochodzi sam do tego co mu sie sprawdza i jaki efekt osiąga.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • wawani89
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2017.11
          • 10

          #5
          Dziękuję Ci bardzo za odpowiedzi. Dopiero uwarzyłem jedno piwo i czekam na koniec fermentacji burzliwej. Jestem jeszcze rookie więc każda pomoc jest dla mnie cenna. Pozdrawiam

          Comment

          • wawani89
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2017.11
            • 10

            #6
            mam jeszcze jedno pytanie. Czy fermentacja cicha piwa w stylu APA musi trwać aż 2 tygodnie czy wystarczy tydzień? I ile potem w butelkach...2 tygodnie na nagazowanie i 2 tygodnie na leżak dodatkowy czy aż tak nie trzeba?

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3491

              #7
              Piwo nie lubi pośpiechu

              Daj mu porządnie odfermentować, dwa tygodnie to minimum.
              Kiedyś przyjmowano zasadę: tydzień burzliwej/dwa cichej przy zwykłych, lekkich piwach i tego warto się trzymać.
              A ile w butelkach? Po tygodniu bym spróbował, po następnym znów, choćby po to aby zobaczyć jak wygląda proces dojrzewania piwa.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • wawani89
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2017.11
                • 10

                #8
                Dużo osób mówi, że fermentacja cicha jest niepotrzebna ale myślę, że to bzdura. Natomiast pomyślałem, że może te tygodnie cichej to też przesada i wystarczy tydzień burzliwej i tydzień cichej. Skoro mi tak rzetelnie odpowiadasz na każde pytanie to napisz mi proszę czy chmiel który dajemy na początku do gotowania czyli typowo na goryczkę oddaje też jakieś aromaty? Zastanawiam się czy dawać jakiś super chmiel amerykański ze świetnym opisem na goryczkę czy po prostu jakikolwiek z ameryki byle z dużą ilością alfa-kwasów

                Comment

                • Rycho_128
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2007.03
                  • 1054

                  #9
                  My w swoim browarze generalnie zawsze dajemy 2 tygodnie na burzliwą, później cicha też dwa tygodnie. W sumie bez względu na to, jaki gatunek jest uwarzony. Sprawdza się to. Były wyjątki od reguły, krótsza cicha, ale to raz czy dwa się zdarzyło. Cichą staramy się w niższej temperaturze (piwnica, nie przekracza 15 st. latem, a zimą to i lagery tam robimy). Wtedy - przy lagerach oczywiście burzliwa i cicha w piwnicy. Gdzieś tak od listopada-grudnia do marca mamy tam 9-13 stopni.
                  A chmiel na cichą - w niższej temperaturze (u nas piwnica) dajemy różnie, czasem w dwóch dawkach, np. na 6 i 4 dni.
                  Gdański Browar WaRy
                  Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                  Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                  Comment

                  • k_s
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2017.05
                    • 66

                    #10
                    Chmielenie na goryczkę również ma wpływ na aromat. Dlatego lepiej dobierać na goryczkę taki chmiel, który ma dużo alfa-kwasów i ma profil aromatyczny nieodbiegający zbytnio od reszty chmieli dodawanych na aromat.

                    Comment

                    • Rycho_128
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2007.03
                      • 1054

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wawani89
                      Skoro mi tak rzetelnie odpowiadasz na każde pytanie to napisz mi proszę czy chmiel który dajemy na początku do gotowania czyli typowo na goryczkę oddaje też jakieś aromaty? Zastanawiam się czy dawać jakiś super chmiel amerykański ze świetnym opisem na goryczkę czy po prostu jakikolwiek z ameryki byle z dużą ilością alfa-kwasów
                      Ja powiem tak: na goryczkę do wszelakich AIPA itp. daję amerykany o dużej zawartości alfakwasów (Zeus, Nugget, Chinook, Columbus...). Jak nie zależy na czystości stylu, pewno można bez szkody dać goryczkową Marynką (swoją drogą świetny chmiel) czy Iungę. Będzie po polsku
                      Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2017-11-11, 16:34.
                      Gdański Browar WaRy
                      Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                      Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                      Comment

                      • Rycho_128
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2007.03
                        • 1054

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128
                        My w swoim browarze generalnie zawsze dajemy 2 tygodnie na burzliwą, później cicha też dwa tygodnie. W sumie bez względu na to, jaki gatunek jest uwarzony. Sprawdza się to.
                        Że tak zacytuję siebie, ale powiem jeszcze, że to był totalny eksperyment (wygląda na to, że udany): cicha dobrze ponad miesiąc, ale to był lambik malinowy Inni by powiedzieli, że za krótko na tej cichej, wiem, że ludzie trzymają to w nieskończoność), my to zlaliśmy i dojrzewa w butlach.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2017-11-11, 17:28.
                        Gdański Browar WaRy
                        Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                        Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                        Comment

                        • wawani89
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2017.11
                          • 10

                          #13
                          Czyli przy cichej mam obniżyć temperaturę? Czemu tak się robi?

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3491

                            #14
                            jest to dział w którym możesz powymieniac się doświadczeniami i pomysłami związanymi z "domowym" warzeniem piwa. Poddziały: Surowce | Sprzęt | Twoje warzenie | Kołyska | Targowisko | Sklep dla Piwowarów


                            A zobacz co mam w podpisie i korzystaj z tego. Łatwiej i szybciej niż pisać i czekać na odpowiedź.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • wawani89
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2017.11
                              • 10

                              #15
                              fermentacja cicha

                              Zrobiłem fermentacje burzliwą z rurką fermentacyjną. Na cichą przelałem do fermentora ze szczelna pokrywką. TO dobrze czy źle? Cicha w zamknięciu czy tez z rurką?

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • woosaa
                                Przyspieszona cicha
                                woosaa
                                Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
                                2025-01-09, 17:18
                              • rosiks
                                Receptura na APA
                                rosiks
                                Witam,

                                Ostatnimi czasy wymyśliłem sobie, że uwarzę piwo w stylu APA single hop mosaic.
                                Jest to pierwsza receptura wymyślona przeze mnie, a nie zestaw z forumowego sklepu.
                                Jestem pewien, że kolor piwa na pewno nie odpowiada temu stylowi. Powiedziałbym że jest miedziany/bursztynowy....
                                2017-12-25, 19:52
                              • Danny_daniello
                                IPA z ekstraktów chmielona jak NEIPA, prośba o pomoc w zaplanowaniu chmielenia :)
                                Danny_daniello
                                Hej Witam wszystkim użytkowników legendarnego forum
                                Na początku zaznaczę że na swoim koncie mam skromne 5 warek z zacieraniem. Ostatnia miała miejsce prawie 1,5 roku temu. Chciałbym wrócic do tego zajęcia i na początek wymyśliłem sobie uważenie piwa na bazie ekstraktów, przy...
                                2020-04-20, 23:19
                              • RomaNzRumunii
                                Pierwszy brewkit fermentacja cicha
                                RomaNzRumunii
                                Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
                                2021-01-25, 21:25
                              • SielskieWzgorze
                                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                SielskieWzgorze
                                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                ...
                                2024-02-19, 10:28
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...