Witam. Chciałbym się dowiedzieć jaki ma wpływ różnica w długości czasu w którym leży chmiel na fermentacji cichej. Lepiej chmielić na 5 dni przed końcem cichej czy na 7 dni? Im dłużej tym lepiej czy jak? Jakie są wady i zalety dłuższego chmielenia na zimnej. Za odpowiedź z góry dziękuję
Chmielenie na cichą
Collapse
X
-
5 czy 7 dni nie robi różnicy. Przyjęło się, że należy tak chmielić:
-po dokładnie skończonej fermentacji
-nie dłużej niż kilka dni
-w jak najniższej temperaturze.
Jako ciekawostkę podam, że wiele browarów chmieli piwo od razu po kilkudniowej burzliwej przez miesiąc i wychodzą wyśmienite"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
-
-
Obojętnie, jedni dają luzem inni w woreczkach. Każdy dochodzi sam do tego co mu sie sprawdza i jaki efekt osiąga."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Piwo nie lubi pośpiechu
Daj mu porządnie odfermentować, dwa tygodnie to minimum.
Kiedyś przyjmowano zasadę: tydzień burzliwej/dwa cichej przy zwykłych, lekkich piwach i tego warto się trzymać.
A ile w butelkach? Po tygodniu bym spróbował, po następnym znów, choćby po to aby zobaczyć jak wygląda proces dojrzewania piwa."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Dużo osób mówi, że fermentacja cicha jest niepotrzebna ale myślę, że to bzdura. Natomiast pomyślałem, że może te tygodnie cichej to też przesada i wystarczy tydzień burzliwej i tydzień cichej. Skoro mi tak rzetelnie odpowiadasz na każde pytanie to napisz mi proszę czy chmiel który dajemy na początku do gotowania czyli typowo na goryczkę oddaje też jakieś aromaty? Zastanawiam się czy dawać jakiś super chmiel amerykański ze świetnym opisem na goryczkę czy po prostu jakikolwiek z ameryki byle z dużą ilością alfa-kwasów
Comment
-
-
My w swoim browarze generalnie zawsze dajemy 2 tygodnie na burzliwą, później cicha też dwa tygodnie. W sumie bez względu na to, jaki gatunek jest uwarzony. Sprawdza się to. Były wyjątki od reguły, krótsza cicha, ale to raz czy dwa się zdarzyło. Cichą staramy się w niższej temperaturze (piwnica, nie przekracza 15 st. latem, a zimą to i lagery tam robimy). Wtedy - przy lagerach oczywiście burzliwa i cicha w piwnicy. Gdzieś tak od listopada-grudnia do marca mamy tam 9-13 stopni.
A chmiel na cichą - w niższej temperaturze (u nas piwnica) dajemy różnie, czasem w dwóch dawkach, np. na 6 i 4 dni.Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wawani89 Wyświetlenie odpowiedziSkoro mi tak rzetelnie odpowiadasz na każde pytanie to napisz mi proszę czy chmiel który dajemy na początku do gotowania czyli typowo na goryczkę oddaje też jakieś aromaty? Zastanawiam się czy dawać jakiś super chmiel amerykański ze świetnym opisem na goryczkę czy po prostu jakikolwiek z ameryki byle z dużą ilością alfa-kwasówLast edited by Rycho_128; 2017-11-11, 15:34.Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128 Wyświetlenie odpowiedziMy w swoim browarze generalnie zawsze dajemy 2 tygodnie na burzliwą, później cicha też dwa tygodnie. W sumie bez względu na to, jaki gatunek jest uwarzony. Sprawdza się to.Last edited by Rycho_128; 2017-11-11, 16:28.Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
-
jest to dział w którym możesz powymieniac się doświadczeniami i pomysłami związanymi z "domowym" warzeniem piwa. Poddziały: Surowce | Sprzęt | Twoje warzenie | Kołyska | Targowisko | Sklep dla Piwowarów
A zobacz co mam w podpisie i korzystaj z tego. Łatwiej i szybciej niż pisać i czekać na odpowiedź."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
Comment