Chmielenie na cichą

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • k_s
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2017.05
    • 66

Ja robię cichą z rurką, bo piwo jeszcze trochę fermentuje w tym czasie.

Comment

• fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wawani89
      Zrobiłem fermentacje burzliwą z rurką fermentacyjną. Na cichą przelałem do fermentora ze szczelna pokrywką. TO dobrze czy źle? Cicha w zamknięciu czy tez z rurką?
      Rurka to zupełnie niepotrzebny element w piwowarstwie, czy na burzliwej czy na cichej tylko podnosi ryzyko dostania się czegoś niepotrzebnego do fermentora.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

Related Topics

Collapse

• woosaa
        Przyspieszona cicha
        woosaa
        Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
        2025-01-09, 17:18
      • rosiks
        Receptura na APA
        rosiks
        Witam,

Ostatnimi czasy wymyśliłem sobie, że uwarzę piwo w stylu APA single hop mosaic.
        Jest to pierwsza receptura wymyślona przeze mnie, a nie zestaw z forumowego sklepu.
        Jestem pewien, że kolor piwa na pewno nie odpowiada temu stylowi. Powiedziałbym że jest miedziany/bursztynowy....
        2017-12-25, 19:52
      • Danny_daniello
        IPA z ekstraktów chmielona jak NEIPA, prośba o pomoc w zaplanowaniu chmielenia :)
        Danny_daniello
        Hej Witam wszystkim użytkowników legendarnego forum
        Na początku zaznaczę że na swoim koncie mam skromne 5 warek z zacieraniem. Ostatnia miała miejsce prawie 1,5 roku temu. Chciałbym wrócic do tego zajęcia i na początek wymyśliłem sobie uważenie piwa na bazie ekstraktów, przy...
        2020-04-20, 23:19
      • RomaNzRumunii
        Pierwszy brewkit fermentacja cicha
        RomaNzRumunii
        Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
        2021-01-25, 21:25
      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 10:28
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...