(Dunkelweizen, zestaw z CP)
Skład - Słód pszeniczny 2.45 kg, monachijski 1.4 kg, karmelowy ciemny 0.25 kg, karmelowy jasny 0.15 kg;
Warzenie - 11.03.2021 - woda 15 litrów (3.5:1); 40-45ºC - 15', podgrzanie do 63ºC. Następnie 1/3 zacieru do dekokcji: 72º - 10', potem gotowanie przez 15' i zawrotka do głównego zacieru, dalej 72ºC - 45', negatywna jodowa, wygrzew 75.5ºC - 1'. Wysładzanie 16 litrami wody (w przepisie 14-16) na dwie raty: 8+8, standardowo zawrotka trzech pierwszych litrów. Końcowo odebrane 26.5 litra (wg garnków) o ekstrakcie 8.5º. Gotowanie na dwa gary (18.5+8) przez godzinę.
Chmiel:
25g Lubelski PL 2020 granulat 5.4% - 0'
Chłodzenie przez noc, po gotowaniu 23.3 litra brzeczki o ekstrakcie 10.4º (nie szkodzi, może być lżejsze). Teoretycznie IBU 16, EBC 29.
Drożdże - MauriBrew Weiss Y1433 (FM41 akurat nie było w sklepie) zadane 12.03.
Przelane na cichą 22.03 przy 4.4º, zabutelkowane 26.03 przy 2.9º (alko 4.11%), z syropem (litr, cukier 2.0); końcowo 22.8 litra - 1*1l, 49*0.45l, 1*0.33l. Premiera 08.04 - bardzo dobre, może troszkę za lekkie - muszę przestać rozcieńczać piwa


Co, nazwa? Wracałem z garażu z garem warzelnym, spotkałem Przyjaciółkę - zapytała mnie, czy będę gotował niedzielny rosołek. Odpowiadam więc że tak, tyle że ze słodu

Leave a comment: