Yavo warzy

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• yavo
    replied
    31.07.2020

#68 (Kwicz, bobasie) - pełne zacieranie, jaśniutkie, bardzo dobre - natomiast miał być melon, a czuję białego grejpfruta, jakoś to przeżyję. Żaartuję, jest świetne.
    #69 (Mandaryna na Lofotach) - pełne zacieranie - jaśniutkie, co oczywiście nie dziwi, bo to jeden z najjaśniejszych słodów - i też bardzo dobre, Mandaryna jest fajna. Będę zacierał dalej, jak mi mama odda garnek, bo teraz robi w nim pomidory .
    Ostatnia zmiana dokonana przez yavo; 2020-07-31, 17:08.

Leave a comment:

• victor321
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo
    Haha, to kveikowe jeszcze poszło na ekstraktach, z częściowym zacieraniem .
    no to golf II

ps.
    ale przyznasz że ekstrakty dają takie charakterystyczne posmaki, nie wiem z czego to wynika
    Ostatnia zmiana dokonana przez victor321; 2020-07-27, 08:07.

Leave a comment:

• yavo
    replied
    Haha, to kveikowe jeszcze poszło na ekstraktach, z częściowym zacieraniem .

Leave a comment:

• victor321
    replied
    Zajebiste. Mogę już umrzeć, to moje najlepsze piwo. Dziękuję, Wasze zdrowie. Cudownie delikatne, bez żadnych posmaków. W aromacie mango i ananas, w smaku pomarańcza, leciutko grapefruit i mandarynka
    Drożdże zrobiły kawał dobrej roboty.
    Gratulacje przesiadłeś się z fiata 126 na mercedesa

do Anteks
    A te 30 butelek w tym okresie wypijam góra miesiąc Robię teraz na bieżąco bo jadę na różnych kveikach teraz m12, hornindal,oslo i hot head.

Ale od października jak mi warunki sprzyjają robię na zapas, najwięcej w luty, marzec aby na lato głowy sobie nie zaprzątać więc leżą kilka miesięcy czasami, wtedy sama witamina C jako przeciwutleniacz. Generalnie pracuję nad systemem chmielenia i filtrowania oraz rozlewu bez kontaktu z powietrzem czyli tlenem, na jesień chyba coś się uda i ruszy, zamówienia pod to z chrl idą

Leave a comment:

• yavo
    replied
    Moje kveikowe jutro będzie miesiąc po rozlewie, więc zdegustuję przy grillu .
    Zajebiste. Mogę już umrzeć, to moje najlepsze piwo. Dziękuję, Wasze zdrowie. Cudownie delikatne, bez żadnych posmaków. W aromacie mango i ananas, w smaku pomarańcza, leciutko grapefruit i mandarynka
    Drożdże zrobiły kawał dobrej roboty.
    Ostatnia zmiana dokonana przez yavo; 2020-07-25, 18:11.

Leave a comment:

• anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika victor321
    do 15 litrów.
    Yavo nie przesadzam, sam byłem w szoku mam np zdjęcia porównawcze jeśli chodzi o kolor, a w przypadku aromatu to ciężko, musicie uwierzyć na słowo
    To dokładnie w ciągu ilu dni wypijasz te 15l?

Leave a comment:

• victor321
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    Jakie duże warki robisz?
    do 15 litrów.
    Yavo nie przesadzam, sam byłem w szoku mam np zdjęcia porównawcze jeśli chodzi o kolor, a w przypadku aromatu to ciężko, musicie uwierzyć na słowo

Leave a comment:

• yavo
    replied
    Nie no, kolega victor z tym utlenianiem przesadził. Ja piję swoje piwa po kilku miesiącach i są bez zastrzeżeń.

Leave a comment:

• anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika victor321
    Zdecydowanie za długo, one szybko refermęntują
    Ponadto jeśli styl apa, ipa itp to trzeba pić po kilku dniach bo z czasem utleniają się nawet jak witaminę c dodasz. Po miesiącu to ja już mam puste butelki
    Jakie duże warki robisz?

Leave a comment:

• victor321
    replied
    Wiem, mi kveiki sfermentowały po kilku dniach; ale nauczyłem się czekać, aż piwo dojrzeje i wiem, że moje piwa szczyt smaku osiągają po 2.5-3 miesiącach.
    U mnie apy, ipy i inne chmielone tracą z czasem aromat i ciemnieją, witamina c ograniczyła ciemnienie ale aromat niestety ulatuje, najintensywniej do 2 tygodni, ostatnio znalazłem piwo sprzed kilku miesięcy u rodziców w lodówce bo u mnie nie miałoby szansy przetrwać, było jasno słomkowe i na mosaicu aromatyczne, teraz ciemne jak .... i prawie zero aromatu tylko gorycz

edit.
    chyba że masz jakiś sprawdzony sposób aby aromat nie ulatywał ??
    Ostatnia zmiana dokonana przez victor321; 2020-07-24, 10:27.

Leave a comment:

• yavo
    replied
    Wiem, mi kveiki sfermentowały po kilku dniach; ale nauczyłem się czekać, aż piwo dojrzeje i wiem, że moje piwa szczyt smaku osiągają po 2.5-3 miesiącach.

Leave a comment:

• victor321
    replied
    Zdecydowanie za długo, one szybko refermęntują
    Ponadto jeśli styl apa, ipa itp to trzeba pić po kilku dniach bo z czasem utleniają się nawet jak witaminę c dodasz. Po miesiącu to ja już mam puste butelki

Leave a comment:

• yavo
    replied

Leave a comment:

• victor321
    replied
    Jeszcze nie próbowałem - dwa się nagazowują, trzecie fermentuje. Liczę na wielkie "łał", dam znać .
    Ja na kveikach po fermentacji 3-5 dni i chmieleniu na zimno góra 2 dni oraz rozlewie piwa otwieram pierwsze po 3 dniach A znam gości co po fermentacji na kveikach bez chmielenia na zimno tylko goryczka i hop stand po 4 dniach w kegach co2 i leją z kija

Leave a comment:

• yavo
    replied
    Jeszcze nie próbowałem - dwa się nagazowują, trzecie fermentuje. Liczę na wielkie "łał", dam znać .

Leave a comment: