Na pierwszym planie #79, w tle - #80.
Yavo warzy
Collapse
X
-
Last edited by ART; 2020-11-23, 19:15.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Warka #77 - Dyskietka 5.25"
(Pszeniczne)
Skład - Pilzneński Viking Malt 2 kg, Pszeniczny Viking Malt 2 kg;
Warzenie - 01.11.2020 - woda 4:1; 44ºC - 20', 63ºC - 45', 72ºC - 20', negatywna jodowa, wygrzew 78ºC - 5'. Wysładzanie 18 litrami wody, filtracja po 20', zawrotka trzech pierwszych litrów, potem jeszcze 10 minut czekania. Odebrane 26.5 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (18+8.5).
Chmiel:
25g Lubelski PL 2018 granulat 4.0% - 0'
Po gotowaniu ok. 22.8 litra brzeczki o ok. 11.5º, teoretycznie IBU 12, SRM 3.3. Dziewięć godzin zabawy.
Drożdże - FM41 Gwoździe i Banany - zadane dzień później przy 18ºC, fermentacja w kuchni w temperaturze 20ºC.
Przelane na cichą 11.11 przy ok. 3.2º, zabutelkowane 13.11 przy 3º (końcowe alko ok. 4.8%), końcowo z litrem syropu (cukier 2.0g / 500ml) 24.5 litra - 2*1l, 49*0.45l (nie lałem pod korek). Premiera 24.11 - w porządku, bez fajerwerków - ot, pszeniczniak do obiadu. W garażu... hmm, nie wiem od kiedy, pewnie od około 28.11.Comment
-
Warka #75 - Talitha Cumi
(Koelsch, zestaw z Centrum Piwowarstwa)
(...) bardzo dobre, zupełnie inne niż wszystkie moje dotychczasowe produkty - bardzo pachnie ziarnem. Towarzystwu BARDZO smakuje - w sobotę na jednym posiedzeniu poszło spokojnie z pięć litrów.Comment
-
Warka #78 - Chrum chrum
(Prasátko, zestaw z Centrum Piwowarstwa)
Skład - Pilzneński 2.85 kg, Carapils 0.6 kg, Cara Gold Crisp 0.1 kg, pszeniczny Steinbach 0.1 kg. Zamiast mchu irlandzkiego (ech, nie wierzę w mech) dostałem drugą krówkę w promo;
Warzenie - 05.11.2020 - woda 3.6:1 (13 litrów wody); 67º-62ºC - 84', negatywna jodowa, wygrzew 75.5ºC - 5'. Wysładzanie 17 litrami wody, filtracja po 35', zawrotka 3.5 litra, potem jeszcze 24 minuty czekania. Odebrane 26 litrów, gotowane przez 60' na dwa gary (18+8).
Chmiel:
25g Sladek CZ 2019 granulat 5.58% - 0'
25g Saaz Late CZ 2019 granulat 3.54% - 30'
25g Agnus CZ granulat 2019 10.47% - 59'
Po gotowaniu 22 litry brzeczki o ok. 10.8º, dolałem więc jeszcze litr wody do ok. 10º, teoretycznie IBU 29, EBC 6.7.
Drożdże - FM52 Amerykański Sen (gęstwa z #76) - zadane dzień później przy 19ºC, fermentacja w kuchni w temperaturze 20ºC.
Przelane na cichą 17.11 przy ok. 2º, dochmielone tegoż samego dnia 25g Agnusa, 25g Sladka i 75g Saaz Late. Rozlewww 20.11 - końcowe alko ok. 4.5% - z litrem syropu (cukier 1.9g / 500ml). Dwadzieścia litrów - 9*1l, 23*0.5l. Premiera nie wiem kiedy - świetne piwo, kompletnie niezobowiązujące, ale bardzo smaczne - Żona powiedziała, że o wiele lepsze niż Pierwsza Pomoc Pinty. W garażu jest od 05.12 (ech - piwo, nie Żona :>), ale nie ma to żadnego znaczenia, bo z prosiątka został tylko kawałek ogonka i uszka , czytaj: kilka butelek.Comment
-
Warka #79 - SOURdanappel Lollapaltężny*
(kwas z marakujową pulpą)
Skład - Pilzneński Eraclea 2,5-4,5 EBC Weyermann 2 kg, Owsiany 2-7 EBC Crisp 1 kg, Wheat Malt 2,8-5,5 EBC Crisp 1 kg, pulpa marakuja - 2 kg;
Warzenie - 14.11.2020 - woda 3:1 (12 litrów); start w 56º, 67º - 40', 72ºC - 30', no pewnie, że negatywna jodowa, wygrzew 75.5ºC - 5'. Wysładzanie 19 litrami wody, filtracja po 38', zawrotka trzech litrów. Odebrane 27 litrów, gotowane przez 60' na dwa gary (18+9).
Chmiel:
10g Nelson Sauvin NZ 2020 granulat 10.1% - 0'
10g Nelson Sauvin NZ 2020 granulat 10.1% - 50'
Planowo sześć dni przed rozlewem 30g Nelson Sauvin NZ i 100g Hallertau Blanc DE 2018 granulat 9.2%.
Po gotowaniu 24 litry brzeczki o ok. 10.5º, następnego dnia rano dolałem więc jeszcze dwa litry wody do ok. 10º, teoretycznie IBU 13, SRM 2.8 (nie uwzględniając pulpy). Dodałem oczywiście również pulpę, no bo po to ją kupiłem - i wyszło jakieś 10.6º.
Drożdże - Lallemand WildBrew™ Philly Sour 11g (dwie saszetki, czyli 22g) - zadane 15.11 w 20ºC, fermentacja w kuchni w temperaturze 21ºC.
Przelane na cichą 25.11 przy ok. 3º, dochmielone tegoż samego dnia zgodnie z założeniami - kwaśne aż miło, może mało owsiane i pszeniczne, ale co tam . Rozlewww 01.12 przy 2º (alko ok. 4.7%), standardowo litr syropu, cukier 2.0 (grama na pół litra) - końcowo 25.6 litra - 14*1l, 1*0.75l, 20*0.5l, 1*0.33l. Nadal nagazowuje się w mieszkaniu, natomiast na dniach wyleci na dzielnię aż do wiosny - przeciwko czemu protestuje małżonka, ale chyba nie będę jej słuchał - mój przepis, moje zasady i takie tam .
Ponieważ w CP pojawiły się kwaśne drożdże, nie odmówiłem sobie przyjemności zakupu i przetestowania tychże. Ostrzegam, że mam jeszcze jedną saszetkę i nie zawaham się jej użyć.
* - a to kolejny ukłon w stronę tego pana, co to pisałem o nim przy okazji warki #74.Comment
-
Widzę Yavo że ostro jedziesz z zacieraniem Refraktometr również widzę, mam nadzieję że poczytałeś o jego prawidłowym stosowaniu, bo ja na początku trochę błądziłem
U mnie wakacje kveiki męczyłem ( 5 drożdżaków), ale prawdziwe "ale" jest zdecydowanie lepsze wg mojej opinii. Zwykłe US-05 lepiej uwydatniają walory chmielu Także po chwilowej przerwie związanej z perturbacjami życiowymi od 3 tygodni jadę ponownie
Musisz przyznać że zacieranie to świetlny przeskok w warzeniu piwa
Samych udanych warekLast edited by victor321; 2020-12-14, 09:49.
-
-
No, refraktometr skalibrowany, mam w ulubionych stronę www, która przelicza wskazania początkowe i końcowe na alkohol i prawidłowy ekstrakt. Nie mam tylko współczynnika korekcji, bo nic o nim w instrukcji nie napisali.
Dzięki, wzajemnie!Comment
-
Ostatnio zastanawiam się nad kotłem warzelnym, ale to zabrałoby mi cześć pracy która sprawia mi jeszcze przyjemność także chyba pociągnę jeszcze kilka miesięcy bez automatyzacji procesu
Comment
-
Warka #80 - Witaj sąsiedzie
(żytnie, zestaw z CP)
Skład - Słód żytni 2.2 kg, pilzneński 1.2 kg, monachijski 0.4 kg, karmelowy 0.4 kg;
Warzenie - 21.11.2020 - woda 3.33:1 (14 litrów); start o 9:43: 45ºC - 15', 67º - 50', no pewnie, że negatywna jodowa (o 12:16), wygrzew 75.6ºC - 2'. Wysładzanie 16 litrami wody, filtracja z 300g łuski ryżowej po 32', zawrotka pierwszych trzech litrów. Odebrane 26 litrów, pod koniec brzeczka leciała jak krew z nosa (jeden litr przez dziewięć minut), naciąłem więc młóto. Gotowanie przez 60' na dwa gary (18+8). Koniec zabawy o 17:53 - spodziewałem się, że będzie gorzej, ale po pszenicznym nic mnie już nie ruszy.
Chmiel:
25g Lubelski PL 2018 granulat 4.0% - 0'
(kupiłem go kiedyś awaryjnie na allegro i nie potrafię się go pozbyć)
Po gotowaniu 21.4 litra brzeczki o ok. 11.9º, teoretycznie IBU 12, EBC 31.
Drożdże - FM41 Gwoździe i Banany - zadane 22.11 w 18ºC, fermentacja w kuchni w temperaturze 20ºC.
Cichej brak, chmielenia na zimno brak. Zabutelkowane 09.12 przy 3º (alko ok. 4.9%), standardowo litr syropu, cukier 2.2 (grama na pół litra) - końcowo 22 litry - 37*0.5l, 10*0.33l. Będzie świetne!Last edited by yavo; 2020-12-16, 10:15.Comment
-
Warka #81 - ctrl
(wheat ipa, zestaw z CP)
Skład - Słód pilzneński 2 kg, pszeniczny 2 kg, płatki owsiane 0.4 kg, wiedeński 0.4 kg, enzymatyczny 0.2 kg, płatki pszenne błyskawiczne 0.15 kg;
Warzenie - 27.11.2020 - woda 3:1 (16 litrów, na dwa gary) - 69ºC - ok. 100', negatywna jodowa, wygrzew 75.6ºC - 10'. Wysładzanie 14 litrami wody, filtracja z 250g łuski ryżowej po 31', zawrotka dwóch i pół litra. Odebrane 25.2 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (17+8.2).
Chmiel:
50g Perle PL 2018 granulat 5.0% - 0'
10g Amarillo US 2019 granulat 8.4% - 40'
10g Mosaic US 2019 granulat 12.6% - 45'
Planowo trzy dni przed rozlewem 40g Amarillo US, 40g (50g?) Citra US 2019 granulat 13.1% i 40g Mosaic US.
Po gotowaniu nie wiem ile brzeczki o ekstrakcie ok. 14º (postanowiłem zrobić trochę słabsze piwo - nie pamiętam dolewania wody, ale pamiętam że po raz pierwszy byłem zdziwiony, że teoria przepisu rozjechała mi się z praktyką), teoretycznie IBU 46, EBC 9.
Drożdże - FM52 Amerykański Sen - gęstwa z #76 - zadane dzień później. Fermentacja w kuchni.
Cicha 07.12 przy 4.25º, dochmielone 10.12. Zabutelkowane 13.12 przy 3.25º (alko ok. 5.7%), standardowo litr syropu, cukier 1.9 (grama na pół litra) - końcowo 14*1l, 1*0.75l, 9*0.5l. W garażu od 31.12, premiera 01.01.2021 - Żona mówi, że czuje w nim to samo co w "Pan IPAni", a mi jakoś nie podchodzi, nie wiem czemu.
----------
#76 (Na spokojnie) - wypite, pycha;
#77 (Dyskietka 5.25") - piję do obiadu, ot taki lekki pszeniczniak;
#78 (Chrum chrum) - prawie całe wypite, pycha;
#79 (SOURdanappel Lollapaltężny) - wszystkie małe butelki wypite, pycha, kwas jak trzeba i czuć marakuję, Żona domagania się przywiezienia reszty warki z dzielni. A miało być na lato...
#80 (Witaj sąsiedzie) - dojrzewa, na razie go nie ruszam.Comment
-
Warka #82 - alt
(alt, zestaw z CP)
Skład - Słód monachijski ciemny 3.6 kg, karmelowy 0.3 kg, pszeniczny karmelowy 0.2 kg;
Warzenie - 03.12.2020 - woda 3.4:1 (14 litrów) - 52ºC - 5', 67ºC - 50', 72ºC - 10'. Negatywna jodowa, wygrzew 75.6ºC - 5'. Wysładzanie 13 litrami wody, filtracja po 25', zawrotka trzech litrów. Odebrane 23.8 litra, gotowanie przez 65' na dwa gary (17+6.8).
Chmiel:
50g Hallertauer Mittelfrüh DE 2019 granulat 4.7% - 10'
17g Spalter Select DE 2017 granulat 4.4% - 30'
33g Spalter Select DE 2017 granulat 4.4% - 64'
Chmielenia na zimno brak. Chłodzenie przez noc, po gotowaniu 19.7 litra, dolewka do 20.5 litra o ekstrakcie 11.15º (pierwsze piwo robione z użyciem refraktometru!), teoretyczne IBU 39, EBC 26.
Drożdże - FM42 Stare Nadreńskie zadane 04.12. Fermentacja w garażu w około 16ºC.
Cicha 18.12 przy 7º Brix (przeliczone 4.1º), zabutelkowane 30.12 przy tym samym ekstrakcie. Kalkulator z brewersfriend twierdzi, że końcowy alkohol to 3.89% (nie wiem, czy uwzględnia on cukier do refermentacji czy nie, ale wszystkie moje kolejne pomiary będą podawane w oparciu o ten kalkulator). Jak zawsze litr syropu, cukier 2.0 (grama na pół litra) - końcowo 20.3l - 1*1l, 33*0.5l, 6*0.45l. Nadal nagazowuje się w mieszkaniu. W założeniach to piwo dla mnie, ja ostatnio lubię słodowość.Comment
Comment