No dobra, tak dawno mnie tu nie było, że nie jestem w stanie nadrobić zaległości z dokładnymi przepisami. Trudno, dane zostaną gdzie indziej w necie i na papierowych kartkach.
W telegraficznym skrócie więc:
Warka #159 - Posłuchaj Ultravox 2023 - wiedeńskie ale, zestaw z CP
#160 - Trzy piosenki i znowu piętnaście minut reklam... - new zealand wheat apa, PW (przepis własny)
#161 - Czy tu się głowy ścina? - Amora Preta summer ale (zestaw z homebrewing)
#162 - ctrl+J - wheat apa single hop zula (zestaw z homebrewing, przeskalowany z ipy na apę)
#163 - ctrl+K - wheat apa single hop nectaron (j.w. - fizycznie ten sam zestaw, z dołożonym słodem)
#164 - Kenio na żateckim - koelsch, CP - tyle że na żateckim, a nie na lubelskim
#165 - Idziemy na dół - monachijskie jasne, CP - nie chcecie znać genezy tej nazwy
Szósty cydr z kartonika - 10.02.2023
#166 - Waniliowy szejk - waniliowy milkshake, za dużo wanilii (na jakieś 14l piwa dałem dwie laski wanilii)
#167 - B jak Bardzo dobre amerykańskie żytnie - wiadomo; przepis oparty na zestawie z CP; chmiel: Ahhhroma
#168 - Mandaryna w USA - sh mandarina bavaria PA - PW
#169 - Jedenaste zwykłe piwo - wiadomo; Iunga+Lubelski
#170 - Wysładzałbym Cię trzynastoma litrami wody - mango milkshake IPA, zestaw z homebrewing przeskalowany z 15.6° na 14°
#171 - shift+A - amerykańskie żytnie SH Amora Preta
#172 - Dziewczynka nie ma imienia (edycja 2023) - dzikie na Galaxy
#173 - Frau RIbbentrop 2023 - witbier, zestaw z CP - genialny, acz trzeba dać więcej kolendry i więcej pomarańczy
#174 - Dyskietka 3.5' - dunkelweizen, zestaw z CP - mniam
#175 - shift+B - amerykańskie żytnie na Iundze
#176 - Dziewczynka nazywa się Amora Preta - dzikie na Amorze Precie
#177 - Dwunaste zwykłe piwo - Styrian Golding
#178 - Kwas jeżynowy [tu przestałem mieć pomysły na nazwy piw] - kwas z sokiem jeżynowym
#179 - Chcę to zapamiętać - końska APA na Cascade. O nazwę nie pytajcie
#180 - Poproszę dokładkę - session IPA, CP
#181 - Zarażony Kenio - koelsch, ale potraktowany końskimi drożdżami
#182 - shift+C - amerykańskie żytnie na kveikach, na Iundze i Mandarynie Bavarii
#183 - Najlepszy zębomyj osiedla vol. 4 - APA, CP
#184 - Kenio Ozdrowieniec - koelsch, CP
#185 - Frau Ribbentrop powraca - witbier, CP
#186 - Ważka, ważka, ważka - monachijskie jasne - niemal cała warka od 19 września siedzi w piwnicy
#187 - Dżem 2023 - APA Cascade+Pacifica
#188 - Trzynaste zwykłe piwo - Pils czeski, CP (oczywiście na górniakach) - świetny, poszedł w moje urodziny
#189 - Papierowy księżyc z nieba spadł - hazy new zealand apa (Nectaron) - żona twierdzi, że to moje najlepsze piwo
#190 - Pływający pajączek - kveik session ipa: Citra+Mosaic
#191 - Mandaryna powraca 2023 - sh kveik Mandarina Bavaria
#192 - Kenio - koelsch, CP
#193 - Jasna pszenica - weizenbier (mówiłem, że brakuje mi pomysłów na nazwy!)
#194 - Simcoe Ale (czyli Simcoe lager z CP na górniakach)
#195 - Urodzinowe piwko - zestaw belgian blonde ale (brewmonkey), otrzymany od Przyjaciół z naprzeciwka w urodziny - nadal się gazuje
#196 - Amerykańskie żytnie, czyli shift+D na przykład może się nazywać, zestaw z CP - świetny, jak już wspominałem nie raz i nie dwa
#197 - Ciemna pszenica (dunkelweizen, CP) - gazuje się
#198 - Session IPA Nectaron
#199 - Mleczak kontratakuje - milk stout, zestaw z CP, gazuje się
Comment