No i w weekend popełniłem pierwszą warkę na wzór zachwalanego przez Ciebie Belgian Tripel
Z tą gazą się namęczyłem bo chmiel zamulał ją po kilku litrach i mam obawy czy moja ślina się nie dostała jak ssałem z 5 razy
Duże sitko obłożone gazą na 4 i się zamulało strasznie
Do 1.30 męczyłem się w piątek, w sumie już sobota, a z rana o 8 piany było z 5 cm
#26 (Mandaryna Powraca) - po dwóch miesiącach i dziesięciu dniach po butelkowaniu osiągnęła swój szczyt potencjału (no chyba że będzie jeszcze lepsza) - świetne piwo, zapisuję dla potomności, aby wiedziała, ile poczekać po rozlewie ; #29 (APA) - bardzo dobre piwo, wysoce pijalne ; #30 (Belgian Tripel) - rozlany do butelek 24.02, końcowo 6.2 litra (z cukrem 2.4g / 500 ml) - siedemnaście bączków 0.33L i dwie butelki półlitrowe; #31 (Owsianka) - bardzo dobra, dzięki słodowi czuć delikatnie orzechy, ale całościowo jeszcze niedojrzała; #32 (Dżem pomarańczowy) - rozlany do butelek 24.02, końcowo ok. 17 litrów z cukrem 2.75g / 500 ml; #33 (Maryśka kaskaduje cele roczne) - siedzi sobie nadal na burzliwej, na cichą pójdzie może jutro, nie będę chmielił jej na zimno Marynką, bo ta pójdzie na kolejną warkę.
Skład - Steinbach Wiedeński 2 kg + Weyermann Caramunich III 0.2 kg
Woda - jak zwykle z kranu;
Drożdże - Brewferm Top 6g;
Warzenie - 03.03.2019 - zacieranie w dwóch garach przez 90 minut, miało być w dwóch temperaturach: 64º i 72º, ale że dwa termometry nie potrafiły się ze sobą dogadać, to zrobiłem to na rympał W każdym razie trzymałem w okolicach 68º, a na ostatnie kilkanaście minut w okolicach 73º. I to tyle jeśli chodzi o moją przygodę z zacieraniem . Po wysłodzeniu 10.5L, 11º BLG.
Planowo na zimno dwa dni przed rozlewem 15g Marynka PL.
Studzenie, rano dolewka do 9L, drożdże zadane przy 21ºC i BLG 13.2º. Planowane IBU: 22.
---------- #30 (Belgian Tripel) - siedzi sobie w mieszkaniu, do garażu spada w środę; #31 (Owsianka) - niedojrzała; #32 (Dżem pomarańczowy) - w środę leci do garażu; #33 (Maryśka kaskaduje cele roczne) - od 03.03 na cichej (4.5º, jakieś 4.0%).
Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 100g Saaz / Żatecki CZ.
Hop do fermentatora, dolewka do ok. 20L, studzenie do wieczora, drożdże zadane przy 21ºC i BLG 11.8º. Planowane IBU: 31.
Jak chcesz osiągnąć IBU 31 skoro nie dajesz chmielu na goryczkę ?
I też jestem ciekaw jak wyjdzie piwo fermentowane drożdżami lagerowymi w temperaturze 21ºC. Amerykanie podobno tak robią i twierdzą, że można fermentować lagery w temperaturach dla piw górnej fermentacji.
Comment