(Session IPA)
Skład - Viking Malt pilzneński 3.2-4.5 EBC 3 kg, Viking Malt Pale Ale 5.0-7.5 EBC 1 kg, płatki owsiane błyskawiczne Crisp 0.4 kg.
Warzenie - 15.04.2021 - woda 13.2 litra (3:1); 67ºC - 75', negatywna jodowa, wygrzew 76ºC - 5'. Wysładzanie 20 litrami wody na dwie raty: 8+12, filtracja 28' przy pierwszej dolewce i 36' przy drugiej. Jak zwykle zawrotka trzech pierwszych litrów. Końcowo odebrane 29.3 litra (wg fermentora) o ok. 8.5º, gotowanie na trzy gary (18+8.3+3) przez godzinę. Z zawartości najmniejszego gara zrobiłem starter.
Chmiel:
13g Lotus US 2020 granulat 15.1% - 0'
13g Lotus US 2020 granulat 15.1% - 30'
13g Lotus US 2020 granulat 15.1% - 50'
Planowo trzy dni przed rozlewem 61g Lotus US.
Filtracja, chłodzenie przez noc - po gotowaniu 25.45 litra brzeczki o ekstrakcie 9.6º. Teoretycznie IBU 43, SRM 3.2.
Drożdże - FM52 Amerykański Sen zadane 16.04.
Piwo jest swobodną wariacją na temat warki #89.
Cicha 25.04 przy 1.6º, dochmielone 30.04, zabutelkowane 03.05 przy 1.6º (jakieś 4.32% alko). Syrop - litr, z cukrem 1.7g / 500ml - końcowo 25.4 litra: 5*1l, 1*0.75l, 3*0.66l, 25*0.5l, 10*0.45l. Do garażu poleciało 18 maja. Mnie ten chmiel kompletnie nie zachwyca, ale towarzystwo zadowolone.
Ruch w browarze trochę mniejszy, chociaż ostatnio popełniłem dwie warki dzień po dniu, a fermentację przeniosłem do ogólnodostępnego garażu w bloku

Leave a comment: