Warka #57
Mazer w USA
Skład - ekstrakt jęczmienny Bruntal 3.5 kg;
Drożdże - FM52 Amerykański Sen (gęstwa z #55);
Warzenie - 16.02.2020 - gotowanie 7L przez 60 minut;
Chmiel:
11g Chinook US 2018 granulat 13.1% - 0'
11g Chinook US 2018 granulat 13.1% - 30'
20g Wai-iti NZ 2019 granulat 2.0% - 30'
20g Wai-iti NZ 2019 granulat 2.0% - 50'
Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 28g Chinook US i 60g Wai-iti NZ.
Dolewka do ? litrów, chłodzenie przez cały dzień, drożdże zadane wieczorem przy 12.5º, planowana gorycz: 36.
Przelane na cichą 01.03, dochmielone dzień później, rozlane wczoraj (07.03) z cukrem 2.1g / 500ml (taka jest teraz obowiązująca norma). Końcowy alkohol 5.8% (drożdże poszalały), 19.5L: 3*1L, 33*0.5L, 1*0.33L.
Mazer w USA
Skład - ekstrakt jęczmienny Bruntal 3.5 kg;
Drożdże - FM52 Amerykański Sen (gęstwa z #55);
Warzenie - 16.02.2020 - gotowanie 7L przez 60 minut;
Chmiel:
11g Chinook US 2018 granulat 13.1% - 0'
11g Chinook US 2018 granulat 13.1% - 30'
20g Wai-iti NZ 2019 granulat 2.0% - 30'
20g Wai-iti NZ 2019 granulat 2.0% - 50'
Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 28g Chinook US i 60g Wai-iti NZ.
Dolewka do ? litrów, chłodzenie przez cały dzień, drożdże zadane wieczorem przy 12.5º, planowana gorycz: 36.
Przelane na cichą 01.03, dochmielone dzień później, rozlane wczoraj (07.03) z cukrem 2.1g / 500ml (taka jest teraz obowiązująca norma). Końcowy alkohol 5.8% (drożdże poszalały), 19.5L: 3*1L, 33*0.5L, 1*0.33L.
Comment