Warka #83 - Mazer wraca do gry*
(Wai-iti Ale, zestaw z CP)
Skład - Pale Ale Maris Otter Extra 3.8 kg;
Warzenie - 13.12.2020 - woda 3.2:1 (12 litrów) - 66ºC - 75', negatywna jodowa, wygrzew 75.5ºC - 10'. Wysładzanie 16 litrami wody, filtracja po 20', zawrotka trzech litrów i kolejny kwadrans oczekiwania. Odebrane 25 litrów, gotowanie przez 90' na dwa gary (17+8).
Chmiel:
15g Centennial US 2018 granulat 9.4% - do pierwszych pięciu litrów filtratu
15g Centennial US 2018 granulat 9.4% - 50'
10g Wai-iti NZ 2019 granulat 2.0% - 80'
10g Wai-iti NZ 2019 granulat 2.0% - 85'
10g Wai-iti NZ 2019 granulat 2.0% - 88'
10g Wai-iti NZ 2019 granulat 2.0% - 90'
Planowo na zimno trzy dni przed rozlewem 50g Wai-iti NZ, dwa dni przed rozlewem taka sama porcja tegoż chmielu.
Chłodzenie przez noc, po gotowaniu 19 litrów, dolewka do 20.5 litra o ekstrakcie 10.6º, teoretyczne IBU 36, EBC 6.
Drożdże - FM52 Amerykański Sen zadane 14.12. Fermentacja w kuchni.
Cicha 30.12 przy 5.2º Brix (przeliczone 1.68º), zabutelkowane 04.01 przy tym samym ekstrakcie. Kalkulator z brewersfriend twierdzi, że końcowy alkohol to 4.82%. 1200 mililitrów syropu, cukier 1.9 (grama na pół litra) - końcowo 20.1l - 1*1.5l, 3*1l, 33*0.45l. Ostrzegam, że będzie świetne, więc po raz kolejny podziękowania za recepturę (za przepis, nie za gumę recepturę).
* - co, myśleliście że po ctrl i alt będzie delete? Hehe, to byłoby zbyt oczywiste. Ale nie martwcie się - będzie.
(Wai-iti Ale, zestaw z CP)
Skład - Pale Ale Maris Otter Extra 3.8 kg;
Warzenie - 13.12.2020 - woda 3.2:1 (12 litrów) - 66ºC - 75', negatywna jodowa, wygrzew 75.5ºC - 10'. Wysładzanie 16 litrami wody, filtracja po 20', zawrotka trzech litrów i kolejny kwadrans oczekiwania. Odebrane 25 litrów, gotowanie przez 90' na dwa gary (17+8).
Chmiel:
15g Centennial US 2018 granulat 9.4% - do pierwszych pięciu litrów filtratu
15g Centennial US 2018 granulat 9.4% - 50'
10g Wai-iti NZ 2019 granulat 2.0% - 80'
10g Wai-iti NZ 2019 granulat 2.0% - 85'
10g Wai-iti NZ 2019 granulat 2.0% - 88'
10g Wai-iti NZ 2019 granulat 2.0% - 90'
Planowo na zimno trzy dni przed rozlewem 50g Wai-iti NZ, dwa dni przed rozlewem taka sama porcja tegoż chmielu.
Chłodzenie przez noc, po gotowaniu 19 litrów, dolewka do 20.5 litra o ekstrakcie 10.6º, teoretyczne IBU 36, EBC 6.
Drożdże - FM52 Amerykański Sen zadane 14.12. Fermentacja w kuchni.
Cicha 30.12 przy 5.2º Brix (przeliczone 1.68º), zabutelkowane 04.01 przy tym samym ekstrakcie. Kalkulator z brewersfriend twierdzi, że końcowy alkohol to 4.82%. 1200 mililitrów syropu, cukier 1.9 (grama na pół litra) - końcowo 20.1l - 1*1.5l, 3*1l, 33*0.45l. Ostrzegam, że będzie świetne, więc po raz kolejny podziękowania za recepturę (za przepis, nie za gumę recepturę).
* - co, myśleliście że po ctrl i alt będzie delete? Hehe, to byłoby zbyt oczywiste. Ale nie martwcie się - będzie.
Comment