Warka #114 - Zachciało się ksindzu
(Dubbel, zestaw z CP)
Skład - słód pilzneński 4.9 kg, Abbey 0.15 kg, Special B 0.1 kg, słód karmelowy 0.1 kg, cukier brązowy kandyzowany 0.25 kg.
Warzenie - 07.09.2021 na dwa gary - 20 litrów wody (3.9:1); 66ºC - 70', wygrzew 75.6ºC - 1'. Wysładzanie 10 litrami wody, filtracja przez 22', standardowo zawrotka trzech pierwszych litrów, potem znowu filtracja. Końcowo odebrane nieco ponad 26 litrów, gotowanie na dwa gary (17.75+8.3) przez godzinę.
Chmiel i dodatki:
25g Saaz CZ 2019 granulat 3.43% - 0'
15g Hallertauer Mittelfrüh DE 2020 granulat 4.0% - 30'
250g cukru kandyzowanego - 60'
25g Saaz CZ 2019 granulat 3.43% - 75'
Brzeczki nie zawirowywałem i nie pozostawiłem na 20 minut - od razu filtruję. Chłodzenie przez noc, po gotowaniu 22 litry brzeczki o ekstrakcie 14.4º, teoretycznie IBU 22.
Drożdże - Wyeast 3522 Belgian Ardennes aktywowane 07.09, zadane dzień później.
Przelane na cichą 23.09 przy 7.3º, po przelaniu ponowna fermentacja; rozlew 04.10 przy 5.0º (5.42% alko). Końcowo z syropem 21.9 litra, cukier 1.5 - 39*0.5l, 7*0.33l. Premiera 31.12 - jeszcze niedojrzałe, siedzi na dzielni.
(Dubbel, zestaw z CP)
Skład - słód pilzneński 4.9 kg, Abbey 0.15 kg, Special B 0.1 kg, słód karmelowy 0.1 kg, cukier brązowy kandyzowany 0.25 kg.
Warzenie - 07.09.2021 na dwa gary - 20 litrów wody (3.9:1); 66ºC - 70', wygrzew 75.6ºC - 1'. Wysładzanie 10 litrami wody, filtracja przez 22', standardowo zawrotka trzech pierwszych litrów, potem znowu filtracja. Końcowo odebrane nieco ponad 26 litrów, gotowanie na dwa gary (17.75+8.3) przez godzinę.
Chmiel i dodatki:
25g Saaz CZ 2019 granulat 3.43% - 0'
15g Hallertauer Mittelfrüh DE 2020 granulat 4.0% - 30'
250g cukru kandyzowanego - 60'
25g Saaz CZ 2019 granulat 3.43% - 75'
Brzeczki nie zawirowywałem i nie pozostawiłem na 20 minut - od razu filtruję. Chłodzenie przez noc, po gotowaniu 22 litry brzeczki o ekstrakcie 14.4º, teoretycznie IBU 22.
Drożdże - Wyeast 3522 Belgian Ardennes aktywowane 07.09, zadane dzień później.
Przelane na cichą 23.09 przy 7.3º, po przelaniu ponowna fermentacja; rozlew 04.10 przy 5.0º (5.42% alko). Końcowo z syropem 21.9 litra, cukier 1.5 - 39*0.5l, 7*0.33l. Premiera 31.12 - jeszcze niedojrzałe, siedzi na dzielni.
Comment