Warka #126 - 113+13 = siódme zwykłe piwo
Skład - Viking Malt pilzneński 3.2-4.5 EBC 5 kg, monachijski jasny 1 kg. Do tego starter z 500g ekstraktu jasnego w proszku.
Warzenie - 17.02.2022 - woda 20 litrów (3.33:1), zacieranie na dwa gary; 64ºC - 30', 72ºC - 30', wygrzew 75.5ºC - 2'. Wysładzanie 19.5 litra wody, filtracja 31' oraz 18'. Odebrane 33.7 litra (zapewne do tego jeszcze cztery litry startera), gotowanie na trzy gary (17+9.1+7.6) przez godzinę.
Chmiel:
25g Styrian Goldings SLO 2020 granulat (ale ile to ma alfakwasów, nie pamiętam - coś koło 5% pewnie) - 0'
25g Styrian Goldings SLO 2020 granulat - 30'
50g Styrian Goldings SLO 2020 granulat - 50'
Filtracja, chłodzenie przez noc - po gotowaniu razem ze starterem 35.85 litra brzeczki o ekstrakcie 11.06º.
Drożdże - Lallemand LalBrew Köln Koelsch - zadane 18.02. Fermentacja na dwa kubły.
Zabutelkowane 04.03 (2.3º, 4.76% alko) - końcowo 36.7 litra; cukier 1.5g / 500ml. 28*1, 3*0.75, 1*0.66, 10*0.47, 2*0.33. Pamiętam, że było bardzo dobre .
Skład - Viking Malt pilzneński 3.2-4.5 EBC 5 kg, monachijski jasny 1 kg. Do tego starter z 500g ekstraktu jasnego w proszku.
Warzenie - 17.02.2022 - woda 20 litrów (3.33:1), zacieranie na dwa gary; 64ºC - 30', 72ºC - 30', wygrzew 75.5ºC - 2'. Wysładzanie 19.5 litra wody, filtracja 31' oraz 18'. Odebrane 33.7 litra (zapewne do tego jeszcze cztery litry startera), gotowanie na trzy gary (17+9.1+7.6) przez godzinę.
Chmiel:
25g Styrian Goldings SLO 2020 granulat (ale ile to ma alfakwasów, nie pamiętam - coś koło 5% pewnie) - 0'
25g Styrian Goldings SLO 2020 granulat - 30'
50g Styrian Goldings SLO 2020 granulat - 50'
Filtracja, chłodzenie przez noc - po gotowaniu razem ze starterem 35.85 litra brzeczki o ekstrakcie 11.06º.
Drożdże - Lallemand LalBrew Köln Koelsch - zadane 18.02. Fermentacja na dwa kubły.
Zabutelkowane 04.03 (2.3º, 4.76% alko) - końcowo 36.7 litra; cukier 1.5g / 500ml. 28*1, 3*0.75, 1*0.66, 10*0.47, 2*0.33. Pamiętam, że było bardzo dobre .
Comment