Warka #130 - Idi na chuj
(pszeniczne, zestaw z CP)
Skład - Słód pilzneński 2 kg, pszeniczny 2.2 kg.
Warzenie - 18.03.2022 w 13.2 litra wody: 45ºC - 15', 63ºC - dekokt (1/3 do drugiego gara, 72ºC - 10', potem wrzenie przez 15' i powrót do gara głównego), 72ºC - 45'. Wygrzew 75.6ºC - 5', wysładzanie trzynastoma litrami wody, filtracja. Odebrane 22.15 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (17+5.15).
Chmiel:
15g Lubelski PL 2021 granulat 3.0% - 0'
10g Lubelski PL 2021 granulat 3.0% - 40'
Po gotowaniu 19.5 litra brzeczki o ekstrakcie 12.5º, dolałem więc pół litra wody (ekstrakt 11.8º), jak również odlałem trzy litry brzeczki z przeznaczeniem na dodatek smakowy w postaci grapefruita: 22.03 dolewka 0.2l tegoż soku, cicha 28.03, rozlew 02.04 - końcowo trzy litry. Nagazowanie 2.0g / 500 ml (130 ml soku) - 6*0.47l, 1*0.33l.
Wracamy do brzeczki głównej.
Drożdże - Lallemand Munich Classic Wheat Beer zadane 19.03.
Rozlew 03.04 przy 3.08º (4.78%) - cukier 1.75g na 500ml piwa w litrze syropu. Wyszło 17.7 litra - 4*1l, 1*0.65l, 1,*0.5l, 25*0.47l, 2*0.33l. Nie powaliło mnie smakiem, widocznie nie umiem w pszeniczne.
(pszeniczne, zestaw z CP)
Skład - Słód pilzneński 2 kg, pszeniczny 2.2 kg.
Warzenie - 18.03.2022 w 13.2 litra wody: 45ºC - 15', 63ºC - dekokt (1/3 do drugiego gara, 72ºC - 10', potem wrzenie przez 15' i powrót do gara głównego), 72ºC - 45'. Wygrzew 75.6ºC - 5', wysładzanie trzynastoma litrami wody, filtracja. Odebrane 22.15 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (17+5.15).
Chmiel:
15g Lubelski PL 2021 granulat 3.0% - 0'
10g Lubelski PL 2021 granulat 3.0% - 40'
Po gotowaniu 19.5 litra brzeczki o ekstrakcie 12.5º, dolałem więc pół litra wody (ekstrakt 11.8º), jak również odlałem trzy litry brzeczki z przeznaczeniem na dodatek smakowy w postaci grapefruita: 22.03 dolewka 0.2l tegoż soku, cicha 28.03, rozlew 02.04 - końcowo trzy litry. Nagazowanie 2.0g / 500 ml (130 ml soku) - 6*0.47l, 1*0.33l.
Wracamy do brzeczki głównej.
Drożdże - Lallemand Munich Classic Wheat Beer zadane 19.03.
Rozlew 03.04 przy 3.08º (4.78%) - cukier 1.75g na 500ml piwa w litrze syropu. Wyszło 17.7 litra - 4*1l, 1*0.65l, 1,*0.5l, 25*0.47l, 2*0.33l. Nie powaliło mnie smakiem, widocznie nie umiem w pszeniczne.
Comment