Warka #137 - Posłuchaj Ultravox 2022
(Wiedeńskie, zestaw z Centrum Piwowarstwa - tak, tak, na górniakach)
Skład - Wiedeński 3.4 kg, Caramunich III 0.35 kg, karmelowy jasny 0.25 kg.
Warzenie - 07.07.2022* - 14 litrów wody, 54ºC - 5', 62ºC - 35', 72ºC - 25', wygrzew 75.6ºC - 1'. Jestem zdziwiony, że nie chciało mi się warzyć metodą dekokcyjną, ale nic to - obiecuję, że zrobię to następnym razem . Wysładzanie przy użyciu kolejnych czternastu litrów wody, odebrane 22.45 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (16.1+6.35).
Chmiel:
15g Marynka PL 2021 granulat 8.6% - 0'
15g Lubelski PL 2021 granulat 3.0% - 50'
Po gotowaniu 20 litrów brzeczki o ekstrakcie 11.4º.
Drożdże - FM42 Stare Nadreńskie, gęstwa z #134 - dość stara, ale jara - zadana dzień później.
Zabutelkowane 27 lipca przy ekstrakcie 1.93º, końcowo ok. 5.16% alkoholu, 20.3 litra. Do refermentacji cukier 1.5g / 500ml, 2*1l, 2*0.75l, 48*0.33l. 7 sierpnia wyleciało na dzielnię, premiera 10.09 - MNIAM! Najbardziej posmakowało mojej najlepszej Przyjaciółce (jako że piwo było w bączkach, określiła je mianem "smacznych maluszków") i dlatego to Ona dostąpiła zaszczytu wypicia ostatnich czterech butelek na moim urodzinowym party 26 listopada. A przynajmniej tak to zapamiętałem .
* - tak, dzień wcześniej niż #136, ale przypominam że tam robiłem starter jeszcze dzień wcześniej.
(Wiedeńskie, zestaw z Centrum Piwowarstwa - tak, tak, na górniakach)
Skład - Wiedeński 3.4 kg, Caramunich III 0.35 kg, karmelowy jasny 0.25 kg.
Warzenie - 07.07.2022* - 14 litrów wody, 54ºC - 5', 62ºC - 35', 72ºC - 25', wygrzew 75.6ºC - 1'. Jestem zdziwiony, że nie chciało mi się warzyć metodą dekokcyjną, ale nic to - obiecuję, że zrobię to następnym razem . Wysładzanie przy użyciu kolejnych czternastu litrów wody, odebrane 22.45 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (16.1+6.35).
Chmiel:
15g Marynka PL 2021 granulat 8.6% - 0'
15g Lubelski PL 2021 granulat 3.0% - 50'
Po gotowaniu 20 litrów brzeczki o ekstrakcie 11.4º.
Drożdże - FM42 Stare Nadreńskie, gęstwa z #134 - dość stara, ale jara - zadana dzień później.
Zabutelkowane 27 lipca przy ekstrakcie 1.93º, końcowo ok. 5.16% alkoholu, 20.3 litra. Do refermentacji cukier 1.5g / 500ml, 2*1l, 2*0.75l, 48*0.33l. 7 sierpnia wyleciało na dzielnię, premiera 10.09 - MNIAM! Najbardziej posmakowało mojej najlepszej Przyjaciółce (jako że piwo było w bączkach, określiła je mianem "smacznych maluszków") i dlatego to Ona dostąpiła zaszczytu wypicia ostatnich czterech butelek na moim urodzinowym party 26 listopada. A przynajmniej tak to zapamiętałem .
* - tak, dzień wcześniej niż #136, ale przypominam że tam robiłem starter jeszcze dzień wcześniej.
Comment