Warka nr 1 z zacieraniem (pierwsza byla z brewkitu)
Sklad
Pale ale 2kg
Wiedeński 1kg
Monachijski 1kg
Crystal 150 0.3kg
Chmiel cascade 130g
Zacieranie 70°
13 litrow wody
68 ° - 70 min
78° - 5 min
Wysladzanie 15 L w temp. 78°
Po wysladzaniu uzyskalem 13 blg i 23.5 litrow brzeczki.
Gotowanie 70 min
Cascade
40 g 10'
10 g 40'
10g 55'
25g 60'
10g 65'
10g 69'
Po gotowaniu zostalo mi 19,5litra brzeczki. Nie mierzylem blg ale po moich obliczeniach po odparowaniu wychodzi 15blg.
Drozdze s-04 uwodnione w temp. 20 stopni.
Temperatura fermentacji burzliwej 19-20°
Dzis po11 dniach burzliwej zmierzylem blg które wynosi 5.W smaku piwo dobre lecz jeszcze na powierzchnii utrzymuje sie mala piana okolo 3/4 powierzchnii.
Zastanawiam sie czy zlewac juz na cicha a taki mialem plan.Resztę chmielu około 25g chcę dodać na ostatnie trzy dni cichej.
Sklad
Pale ale 2kg
Wiedeński 1kg
Monachijski 1kg
Crystal 150 0.3kg
Chmiel cascade 130g
Zacieranie 70°
13 litrow wody
68 ° - 70 min
78° - 5 min
Wysladzanie 15 L w temp. 78°
Po wysladzaniu uzyskalem 13 blg i 23.5 litrow brzeczki.
Gotowanie 70 min
Cascade
40 g 10'
10 g 40'
10g 55'
25g 60'
10g 65'
10g 69'
Po gotowaniu zostalo mi 19,5litra brzeczki. Nie mierzylem blg ale po moich obliczeniach po odparowaniu wychodzi 15blg.
Drozdze s-04 uwodnione w temp. 20 stopni.
Temperatura fermentacji burzliwej 19-20°
Dzis po11 dniach burzliwej zmierzylem blg które wynosi 5.W smaku piwo dobre lecz jeszcze na powierzchnii utrzymuje sie mala piana okolo 3/4 powierzchnii.
Zastanawiam sie czy zlewac juz na cicha a taki mialem plan.Resztę chmielu około 25g chcę dodać na ostatnie trzy dni cichej.
Comment