Mielenie slodu
Ja warzenie piwa zaczynam od mielenia slodu. Znalazlem kiedys na strychu pewnego starego, opuszczonego domu przedwojenny mlynek do kawy, ktory pierwszorzednie sie do tego nadaje. Jest to zwykly mlynek na korbke, ktory przytwierdza sie do sciany, o duzym (1litr), porcelanowym zbiorniku. Podobne mlynki widzialem kiedys w Opolu na targowisku w cenie 60 – 100 zl. Cena waha sie w zaleznosci od humoru sprzedajacego, no i oczywiscie od tego czy uznaje on interesenta za rodaka, czy obcokrajowca. Moj mlynek na szczescie nie kosztowal nic i mielilem nim moj slod recznie z predkoscia 3 kg/h. Zmielenie 10 kg, ktore sa potrzebne do produkcji 30 – 50 litrow piwa trwalo ok. 3 – 3,5 godziny. Kiedys wreszcie zmadrzalem, odkrecilem korbke, podlaczylem wiertarke i w tej chwili na zmielenie 10 kg. Potrzebuje ok. 45 minut. Mlynek nie powinien mielic zbyt dokladnie, powinien jedynie zgniesc ziarno, a nie zmielic luski, ktora jest potrzebna przy pierwszej filtracji. Do wyprodukowania 10 l. piwa potrzebuje ok. 2 – 3 kg. slodu.
Ja warzenie piwa zaczynam od mielenia slodu. Znalazlem kiedys na strychu pewnego starego, opuszczonego domu przedwojenny mlynek do kawy, ktory pierwszorzednie sie do tego nadaje. Jest to zwykly mlynek na korbke, ktory przytwierdza sie do sciany, o duzym (1litr), porcelanowym zbiorniku. Podobne mlynki widzialem kiedys w Opolu na targowisku w cenie 60 – 100 zl. Cena waha sie w zaleznosci od humoru sprzedajacego, no i oczywiscie od tego czy uznaje on interesenta za rodaka, czy obcokrajowca. Moj mlynek na szczescie nie kosztowal nic i mielilem nim moj slod recznie z predkoscia 3 kg/h. Zmielenie 10 kg, ktore sa potrzebne do produkcji 30 – 50 litrow piwa trwalo ok. 3 – 3,5 godziny. Kiedys wreszcie zmadrzalem, odkrecilem korbke, podlaczylem wiertarke i w tej chwili na zmielenie 10 kg. Potrzebuje ok. 45 minut. Mlynek nie powinien mielic zbyt dokladnie, powinien jedynie zgniesc ziarno, a nie zmielic luski, ktora jest potrzebna przy pierwszej filtracji. Do wyprodukowania 10 l. piwa potrzebuje ok. 2 – 3 kg. slodu.
Comment