Nie przypuszczałem że temat z wężownicą może mieć podłoże historyczne
Moj domowy sposob
Collapse
X
-
-
-
Re: prostszy sposób
Originally posted by szarpik
Zna ktoś może prostszy sposób na uwarzenie piwka?
Ekspert piwowarski NASA
Adam 16 Apollo 11Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :DComment
-
No szarpik, nie drażnij Seniorów.
Niektóre opisy faktycznie mogą młodego browarnika wystraszyć. J a też zaczynam, większe doświadczenie mam w winiarstwie które równiż można bardzo ... naukowo opisywać ale wiem, że zadowalający efekt da się uzyskać całkiem prosto.
Mimo że technologia warzenia jest troche bardziej skomplikowana, to na poczatek ( Seniorzy prosze przymknać oko ) troche luźniej potraktuj temperatury, super sterylność, wpływ tlenu, odparowanie brzeczki, itp itd. Po prostu coś zrób, najwyżej będziesz miał większą szanse aby następna warka była lepsza
Inżynierska metoda na poznanie jak coś działa ? Zepsuć to !Comment
-
Według mnie najprościej jest zalać zmielony słód wodą i stopniowo podgrzewać do temperatury 70 stopni. Jeżeli przy 50 i 60 stopniach zrobi się po pół godzinki przerwy, powinno się też udać. My z bratem tak właśnie zaczynaliśmy i dało się pić.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"Comment
-
-
Specjalnie dla Szarpika
Piwo czarne domowej roboty
Składniki:
Litr jęczmienia,
25 dkg cukru,
2 dkg chmielu,
2 dkg drożdży,
11 litrów wody.
Zrumienić jęczmień na blasze na jasnobrunatny kolor, zemleć w młynku do kawy, gotować w 6 litrach wody 3 godziny; osobno ugotować chmiel w 2 litrach wody, a cukier znów oddzielnie w 3 litrach wody, wszystko zmieszać, gdy oziębnie przecedzić, dodać rozdrobnione drożdże. Po 24 godzinach ponawewać do butelek niepełno na 1/2 dłoni, silnie pokorkować, wstawić na tydzień do zimnej piwnicy. Dopiero po tygodniu piwo nadaje się do użytku.
Oryginalny przepis z książki "Jak Gotować?" Marii Disslowej z 1931r. zamieszczony w "Potrawach z piwem" Zbigniewa Chomicza.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :DComment
-
-
Proszę bardzo.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :DComment
-
a czy Panowie wiedzą że to jest temat Piwowara o JEGO domowym sposobie?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
To nie ja, to Szarpik. Ja jestem niewinny. To on podstępem sprowokował, prowokator jeden. Pewnikiem agent obcego forum
A Piwowar, w związku z powyższym, wybaczy. Prawda?Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :DComment
-
Piwowar mam nadzieję jest tolerancyjny . A z tym agentem to już zdecydowanie przegiołeśComment
-
No i mam zasadnicze pytanie.
Powiedzmy, że zacieram zwykły jasny słód. Jak kolejno w trakcie podgrzewania zmienia się kolor zacieru ? Jaki powinien byc kolor brzeczki ?
Czy może to być szaro-brudne nie mające nic wspólnego ze złotem czy bursztynem ???
Zrobiłem brzeczkę czy jakiś krochmal mimo, że jodyna nie wykazuje skrobi ? Nie wiem na ile wiernie zdjęcia powyżej oddaj te kolory i jaki był słód. Może to właśnie sprawa słodu ? Mój był własnej produkcji. Może moczenie, kiełkowanie i suszenie jęczmienia to nie wszystko ?Comment
Comment