Moj domowy sposob

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • NoLeafClover
    Porucznik Browarny Tester
    • 2001.09
    • 449

    #31
    Nie przypuszczałem że temat z wężownicą może mieć podłoże historyczne
    NoLeafClover

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #32
      Piwowar napisal/a
      Tak właśnie kiedyś było. Od św. Jerzego, do św. Michała nie wolno było warzyć piwa.
      Nie wszędzie. W Świdnicy nie było takiego zakazu, a architektura browarów umożliwiała warzenie przez cały rok.

      Comment

      • szarpik
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2002.02
        • 676

        #33
        prostszy sposób

        Zna ktoś może prostszy sposób na uwarzenie piwka?
        WWW.EKSTRAKLASA.NET

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #34
          Najprostszy - nastawić czajnik wody, po zagotowaniu przelać do garnka, wrzucić cokolwiek i patrzyć, jak się gotuje, a w międzyczasie skoczyć do sklepu i kupić piwo.

          Comment

          • adam16
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.02
            • 9865

            #35
            Re: prostszy sposób

            Originally posted by szarpik
            Zna ktoś może prostszy sposób na uwarzenie piwka?
            Widzę żeś uparty. W takim razie polecam książeczkę "Potrawy z piwem" autorstwa pana Zbigniewa Chomicza. Wśród wielu przepisów jest i taki na tzw Piwo Czarne. Jak jutro będę w pracy (na noć dopiero) to Ci go podeślę. Ale uprzedzam iż efekt końcowy może nie do końca przypominać piwo - jedno jest jednak pewne - nie wymaga to kosmicznych technologii, a o ile dobrze pamiętam, to na tym właśnie Ci zależy.

            Ekspert piwowarski NASA
            Adam 16 Apollo 11
            Browar Hajduki.
            adam16@browar.biz
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

            Comment

            • oryks
              Porucznik Browarny Tester
              • 2002.01
              • 297

              #36
              No szarpik, nie drażnij Seniorów.

              Niektóre opisy faktycznie mogą młodego browarnika wystraszyć. J a też zaczynam, większe doświadczenie mam w winiarstwie które równiż można bardzo ... naukowo opisywać ale wiem, że zadowalający efekt da się uzyskać całkiem prosto.
              Mimo że technologia warzenia jest troche bardziej skomplikowana, to na poczatek ( Seniorzy prosze przymknać oko ) troche luźniej potraktuj temperatury, super sterylność, wpływ tlenu, odparowanie brzeczki, itp itd. Po prostu coś zrób, najwyżej będziesz miał większą szanse aby następna warka była lepsza
              Inżynierska metoda na poznanie jak coś działa ? Zepsuć to !

              Comment

              • Piwowar
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2001.05
                • 2556

                #37
                Według mnie najprościej jest zalać zmielony słód wodą i stopniowo podgrzewać do temperatury 70 stopni. Jeżeli przy 50 i 60 stopniach zrobi się po pół godzinki przerwy, powinno się też udać. My z bratem tak właśnie zaczynaliśmy i dało się pić.
                Archiwum piwne

                Poznaj
                http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                Comment

                • szarpik
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2002.02
                  • 676

                  #38
                  Będe ci wdzięczny ADAM
                  WWW.EKSTRAKLASA.NET

                  Comment

                  • adam16
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2001.02
                    • 9865

                    #39
                    Specjalnie dla Szarpika

                    Piwo czarne domowej roboty

                    Składniki:
                    Litr jęczmienia,
                    25 dkg cukru,
                    2 dkg chmielu,
                    2 dkg drożdży,
                    11 litrów wody.


                    Zrumienić jęczmień na blasze na jasnobrunatny kolor, zemleć w młynku do kawy, gotować w 6 litrach wody 3 godziny; osobno ugotować chmiel w 2 litrach wody, a cukier znów oddzielnie w 3 litrach wody, wszystko zmieszać, gdy oziębnie przecedzić, dodać rozdrobnione drożdże. Po 24 godzinach ponawewać do butelek niepełno na 1/2 dłoni, silnie pokorkować, wstawić na tydzień do zimnej piwnicy. Dopiero po tygodniu piwo nadaje się do użytku.

                    Oryginalny przepis z książki "Jak Gotować?" Marii Disslowej z 1931r. zamieszczony w "Potrawach z piwem" Zbigniewa Chomicza.
                    Browar Hajduki.
                    adam16@browar.biz
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                    Comment

                    • szarpik
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2002.02
                      • 676

                      #40
                      dzięki ADAM
                      WWW.EKSTRAKLASA.NET

                      Comment

                      • adam16
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2001.02
                        • 9865

                        #41
                        Proszę bardzo.
                        Browar Hajduki.
                        adam16@browar.biz
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                        Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23930

                          #42
                          a czy Panowie wiedzą że to jest temat Piwowara o JEGO domowym sposobie?
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • adam16
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2001.02
                            • 9865

                            #43
                            To nie ja, to Szarpik. Ja jestem niewinny. To on podstępem sprowokował, prowokator jeden. Pewnikiem agent obcego forum
                            A Piwowar, w związku z powyższym, wybaczy. Prawda?
                            Browar Hajduki.
                            adam16@browar.biz
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                            Comment

                            • szarpik
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2002.02
                              • 676

                              #44
                              Piwowar mam nadzieję jest tolerancyjny . A z tym agentem to już zdecydowanie przegiołeś
                              WWW.EKSTRAKLASA.NET

                              Comment

                              • oryks
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2002.01
                                • 297

                                #45
                                No i mam zasadnicze pytanie.

                                Powiedzmy, że zacieram zwykły jasny słód. Jak kolejno w trakcie podgrzewania zmienia się kolor zacieru ? Jaki powinien byc kolor brzeczki ?
                                Czy może to być szaro-brudne nie mające nic wspólnego ze złotem czy bursztynem ???
                                Zrobiłem brzeczkę czy jakiś krochmal mimo, że jodyna nie wykazuje skrobi ? Nie wiem na ile wiernie zdjęcia powyżej oddaj te kolory i jaki był słód. Może to właśnie sprawa słodu ? Mój był własnej produkcji. Może moczenie, kiełkowanie i suszenie jęczmienia to nie wszystko ?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X