Witam wszystkich,
To mój pierwszy post u Was, więc mam tremę prawie jak przed pierwszą warką, do której się właśnie zabieram. Przeczytałem wszystkie posty na tym forum, trochę stron po angielsku, w Sklepie Piwosza kupiłem zestaw „Robię Swoje” (nie gotowiec, tylko ekstrakt i chmiel). Wszystko przygotowane, na zamykanym tarasie temp. ok. 8-10 stopni, ale mam problem z wyborem temperatury: na naklejce opakowania suchych drożdży dolnej fermentacji Sklep Piwosza podaje 10-14 stopni - logicznie. Ale pod spodem niemiecki producent zaleca 18-22 st! Drożdże są na pewno dolnej fermentacji: unterbaer- coś tam.
W Sklepie Piwosza powiedzieli mi, że pewnie Niemcy dla celów marketingowych podali wyższą temperaturę, ale dla pewności wolę Was zapytać. Wiem już, że istnieją drożdże dolnej fermentacji pracujące w temp. ok. 20 stopni. Ale jeśli to ten przypadek, to czy wstawiając fermentor do 10 stopni nie spapram warki?
pama
To mój pierwszy post u Was, więc mam tremę prawie jak przed pierwszą warką, do której się właśnie zabieram. Przeczytałem wszystkie posty na tym forum, trochę stron po angielsku, w Sklepie Piwosza kupiłem zestaw „Robię Swoje” (nie gotowiec, tylko ekstrakt i chmiel). Wszystko przygotowane, na zamykanym tarasie temp. ok. 8-10 stopni, ale mam problem z wyborem temperatury: na naklejce opakowania suchych drożdży dolnej fermentacji Sklep Piwosza podaje 10-14 stopni - logicznie. Ale pod spodem niemiecki producent zaleca 18-22 st! Drożdże są na pewno dolnej fermentacji: unterbaer- coś tam.
W Sklepie Piwosza powiedzieli mi, że pewnie Niemcy dla celów marketingowych podali wyższą temperaturę, ale dla pewności wolę Was zapytać. Wiem już, że istnieją drożdże dolnej fermentacji pracujące w temp. ok. 20 stopni. Ale jeśli to ten przypadek, to czy wstawiając fermentor do 10 stopni nie spapram warki?
pama
Comment