zaczęło się ...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gul_gul
    Premium Member
    • 2001.02
    • 359

    zaczęło się ...

    ... wczoraj o godzinie 18:00. Ożywiłem bakcyla, zapalając pierwszy raz w życiu ogień pod garnkiem zaciernym. O 2:30 wlewałem drożdże. Dziś pojawiła się już śliczna piana a nad garnkiem unosi się zapach taki, że ... eh.
  • Maja
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.05
    • 1170

    #2
    ulala, trzymam kciuki za piwność!!!!!!!!!!

    Comment

    • zythum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.08
      • 8305

      #3
      A jaki zapach według klasyfikacji (285 podstawowych jak już powiedziano)
      Trzymam kciuki
      To inaczej miało być, przyjaciele,
      To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
      Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
      Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
      Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

      Rządzący światem samowładnie
      Królowie banków, fabryk, hut
      Tym mocni są, że każdy kradnie
      Bogactwa, które stwarza lud.

      Comment

      • Piwowar
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2001.05
        • 2556

        #4
        Brawo! W takim razie myślę, że po świętach będziemy kosztować. Ile litrów tego browaru nawarzyłeś?
        Archiwum piwne

        Poznaj
        http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
        Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
        Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

        Comment

        • NoLeafClover
          Porucznik Browarny Tester
          • 2001.09
          • 449

          #5
          Moje grtulacje Gul Gul. Następny piwowar domowy nam się urodził. Wypijmy więc jego zdrowie. Aby wyszło smakowite, pieniste i z bąbelkami
          NoLeafClover

          Comment

          • NoLeafClover
            Porucznik Browarny Tester
            • 2001.09
            • 449

            #6
            Oczywiście GRATULACJE, mam coś z klawiaturą i czasami "a" nie wychodzi
            NoLeafClover

            Comment

            • Cordel
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.09
              • 1087

              #7
              A "edytuj" wchodzi?
              "Mam powody
              Powstrzymywać się od wody.
              Od wody mnie w brzuchu kole:
              Pijam tylko alkohole."
              Jan Lemański

              Comment

              • slavoy
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛
                • 2001.10
                • 5055

                #8
                Działa tylko przez trzy minutki, a jak widać powyżej - minęły cztery...
                Dick Laurent is dead.

                Comment

                • Cordel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.09
                  • 1087

                  #9
                  Ale można czytać wiadomość po wysłaniu?
                  "Mam powody
                  Powstrzymywać się od wody.
                  Od wody mnie w brzuchu kole:
                  Pijam tylko alkohole."
                  Jan Lemański

                  Comment

                  • gul_gul
                    Premium Member
                    • 2001.02
                    • 359

                    #10
                    Dzięki za wsparcie.
                    Nastawiłem wg. przepisu Volkera na 20 litrów.
                    Niestety nie jestem pewny tego co wyjdzie bo:
                    - jodyna szarzała (wrednota jedna)
                    - piana jaka się pojawiła tak została bez zmian troche tylko szumią bombelki, obawiam się, że w komórce jest zbyt niska temperatura (bliżej zera niż 10 stopni), co prawda od dzisiaj zacząłem podgrzewać, ale nie wiem czy nie za późno. W lodówce zostało mi jeszcze trochę drożdży, zastanawiam się czy nie dolać.
                    - często zaglądam do gara i pewnie napuściłem tam już tyle różności, że pewnie smakiem bardziej będzie przypominać żur niż piwo.

                    Comment

                    • slavoy
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛
                      • 2001.10
                      • 5055

                      #11
                      O kurcze! Ja tu o pierdołach piszę, a nie pogratulowałem. Ale ze mnie gbur.

                      Oczywiście GRATULACJE i NAJLEPSZEGO SORTU BROWARA NA ŚWICIE!

                      Ja jak na razie zbieram butelki po Kelcie...
                      Dick Laurent is dead.

                      Comment

                      • volker
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2001.10
                        • 634

                        #12
                        obawiam się, że w komórce jest zbyt niska temperatura (bliżej zera niż 10 stopni)
                        Być może - zależy od typu drożdży. Drożdże dolnej fermentacji jeszcze wytzrymają temperaturę blisko zera, choć mało pracują.
                        co prawda od dzisiaj zacząłem podgrzewać, ale nie wiem czy nie za późno
                        Nie wierzę, że za późno - drożdże są twarde i wytrzymałe. Na pewno przeżyją. Jeżeli teraz podgrzejesz, wszystko będzie w porządku.
                        Gdy w ciągu następnych dni (poczekaj trzy, cztery dni!) nic się nie dzieje, to możesz dolać resztę twoich drożdży.
                        Trzymam kciuki, że dobrze wyjdzie!!!
                        Volker

                        Brunnenbräu Hausbrauerei

                        Comment

                        • kamyczek77
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2001.09
                          • 458

                          #13
                          To my się gul_gul zapraszamy z Pjenknikiem na degustację.Pjenknik też chce nastawić piwo,ale czeka na mnie,więc gotowe będzie już w nowym roku,wtedy się odwdzięczymy.
                          Od piwa z puchy bolą nas brzuchy!!!

                          Comment

                          • NoLeafClover
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2001.09
                            • 449

                            #14
                            Pjenknik już mógłby ruszyć ale czeka na kapsle. Bo w co zabutelkuje swojego pierwszego browarka.
                            NoLeafClover

                            Comment

                            • Piwowar
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.05
                              • 2556

                              #15
                              Trochę musiałem go namawiać, ale w końcu zmiękł i mnie poczęstował. Było już w butelce, ale jeszcze bez pianki, mimo wszystko już wtedy powiedziałem, że jest dobre. Dał mi butelkę do domu, którą to właśnie mam przed sobą i do której się aktualnie dobieram.

                              Gul Gul, twoje obawy były niepotrzebne, bo piana jest i to solidna, drobnoperlista, biała, dosyć długo utrzymująca się. Piwko jest prawie idealnie czyste, bo cały osad pozostał na dnie butelki. Kolor jest jasny, zapach delikatny, lekko miodowy. Pierwsze wrażenie smakowe to lekka kwaskowatość, miodowy aromat i bardzo delikatna, nie narzucająca się goryczka. Piwo nie jest za mocne, myślę że ma ok. 10% ekstraktu (może 10 i pół). Jest bardzo łagodne w smaku, nie przechmielone jak większość piw lekkich. Na pewno nie jest bezalkoholowe. Zresztą w piwie chodzi nie tylko o to żeby było dużo alkoholu, a przede wszystkim o smak. W tym produkcie wszystkie wrażenia smakowo - zapachowe są w pełni zadowalające. Takie piwo mógłbym pić litrami. Jest naprawdę fantastyczne i szkoda, że dostałem tylko jedną butelkę.
                              Gratulacje!!!
                              Archiwum piwne

                              Poznaj
                              http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                              Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                              Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X