... wczoraj o godzinie 18:00. Ożywiłem bakcyla, zapalając pierwszy raz w życiu ogień pod garnkiem zaciernym. O 2:30 wlewałem drożdże. Dziś pojawiła się już śliczna piana a nad garnkiem unosi się zapach taki, że ... eh.
zaczęło się ...
Collapse
X
-
A jaki zapach według klasyfikacji (285 podstawowych jak już powiedziano)
Trzymam kciukiTo inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
Brawo! W takim razie myślę, że po świętach będziemy kosztować. Ile litrów tego browaru nawarzyłeś?Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
-
Dzięki za wsparcie.
Nastawiłem wg. przepisu Volkera na 20 litrów.
Niestety nie jestem pewny tego co wyjdzie bo:
- jodyna szarzała (wrednota jedna)
- piana jaka się pojawiła tak została bez zmian troche tylko szumią bombelki, obawiam się, że w komórce jest zbyt niska temperatura (bliżej zera niż 10 stopni), co prawda od dzisiaj zacząłem podgrzewać, ale nie wiem czy nie za późno. W lodówce zostało mi jeszcze trochę drożdży, zastanawiam się czy nie dolać.
- często zaglądam do gara i pewnie napuściłem tam już tyle różności, że pewnie smakiem bardziej będzie przypominać żur niż piwo.
Comment
-
-
obawiam się, że w komórce jest zbyt niska temperatura (bliżej zera niż 10 stopni)
co prawda od dzisiaj zacząłem podgrzewać, ale nie wiem czy nie za późno
Gdy w ciągu następnych dni (poczekaj trzy, cztery dni!) nic się nie dzieje, to możesz dolać resztę twoich drożdży.
Trzymam kciuki, że dobrze wyjdzie!!!Volker
Brunnenbräu Hausbrauerei
Comment
-
-
Trochę musiałem go namawiać, ale w końcu zmiękł i mnie poczęstował. Było już w butelce, ale jeszcze bez pianki, mimo wszystko już wtedy powiedziałem, że jest dobre. Dał mi butelkę do domu, którą to właśnie mam przed sobą i do której się aktualnie dobieram.
Gul Gul, twoje obawy były niepotrzebne, bo piana jest i to solidna, drobnoperlista, biała, dosyć długo utrzymująca się. Piwko jest prawie idealnie czyste, bo cały osad pozostał na dnie butelki. Kolor jest jasny, zapach delikatny, lekko miodowy. Pierwsze wrażenie smakowe to lekka kwaskowatość, miodowy aromat i bardzo delikatna, nie narzucająca się goryczka. Piwo nie jest za mocne, myślę że ma ok. 10% ekstraktu (może 10 i pół). Jest bardzo łagodne w smaku, nie przechmielone jak większość piw lekkich. Na pewno nie jest bezalkoholowe. Zresztą w piwie chodzi nie tylko o to żeby było dużo alkoholu, a przede wszystkim o smak. W tym produkcie wszystkie wrażenia smakowo - zapachowe są w pełni zadowalające. Takie piwo mógłbym pić litrami. Jest naprawdę fantastyczne i szkoda, że dostałem tylko jedną butelkę.
Gratulacje!!!Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
Comment