pierwsza warka z zacieraniem...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wąski
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 38

    #1

    pierwsza warka z zacieraniem...

    (...a druga w ogole)

    Siemanko

    Wlasnie skonczylem srutowac slod...
    Niestety ciezko to nazwac srutowaniem poniewaz mlynek do kawy ma zbyt duze obroty zeby nad nim zapanowac i niestety mam pol na pol zesrutowanego slodu z maka uzyskana ze slodu.

    Tak wiec chcialbym zapytac doswiadczonych piwowarow co mnie teraz z tym moim wynalazkiem moze spotkac?
    Powiem szczerze ze nie chcialbym wywaliac tych 3 kg slodu.

    Ide spac, a rano mam zamiar zabrac sie za zacieranie...


    pozdr
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Jedyne nieszczęście, jakie może cię spotkać, to trudności z filtracją, pod warunkiem oczywiście, że podczas zacierania będziesz intensywnie machał łychą i nie dopuścisz do zbrylenia i przypalenia słodu.

    Comment

    • wąski
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 38

      #3
      Dzieki. troche mnie to pocieszylo.
      Nie mam wyjscia, bo szkoda wyrzucic 3 kg slodu wiec biore sie do roboty.

      A tak w ogole to moze ktos podpowie jak to zrobic zeby dobrze slod zesrutowac...?

      pozdrawiam

      Comment

      • kangurpl
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.03
        • 2660

        #4
        Spróbuj zapanować nad obrotami.
        Użyj jakiegoś regulatora napięcia (nie wiem jakiesz w tym zakresie doświadczenie) np. ściemniacza do światła, najlepszy byłby autotransormator.
        A młynek masz udarowy czy żarnowy?
        W żarnowych można regulować odległość między żarnami.
        Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
        "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

        "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

        Comment

        • wąski
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 38

          #5
          Jakos sie udalo to przefiltrowac, z 3 kg slodu + 5 litrow wody wyszlo mi ok 5 litrow ekstraktu (rzadkiego), czy to jest OK?

          A z ta regulacja obrotow to jest niezly pomysl (no coz jestem tylko elektronikiem a nie elektrykiem )

          pozdr

          Comment

          • kangurpl
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.03
            • 2660

            #6
            No elektronik z pewnością sobie poradzi
            Sam jestem z wykształcenia automatykiem a pracuję w serwisie komputerów
            Z ilością ekstraktu Ci nie pomogę, sam mam na koncie dopiero jedno piwo robione z gotowca
            Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
            "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

            "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              wąski napisał(a)
              Jakos sie udalo to przefiltrowac, z 3 kg slodu + 5 litrow wody wyszlo mi ok 5 litrow ekstraktu (rzadkiego), czy to jest OK?
              To raczej nie najlepsza wydajność. Norma to 4,3 kg na 20 l. brzeczki 12 Blg. Wynikałoby, że wiekszość cukru została w młócie.
              Lepiej byłoby, gdybyś dokładniej opisał sam przebieg zacierania i efekty.

              Comment

              • wąski
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 38

                #8
                No wlasnie cos jest nie tak...

                Na pewno sporo cukrow zostalo w mlocie, bo naprawde bardzo ciezko bylo to odfiltrowac, zreszta obliczalem ilosc slodu na 12 litrow piwka, a wyszlo mi 9 litrow 12 Blg. Zacierane bylo wg przepisu volker'a 64 st C przez 30 minut, 72 st C przez 30 minut i 78 st C na 5 minut, jednak ta temperatura byla dosc wachliwa (nie jest latwo utrzymac przez 30 minut w calej brzeczce stalej temperatury - jesli macie na to sposoby to podzielcie sie...).

                W kazdym razie wszystko zostalo zmierzone balingomentrem i to co wyszlo na koncu ma 12 Blg, pytanie tylko czy to jest piwo, w sumie zapach ma taki jak poprzednia warka robiona z ekstraktu slodowego a nie z zacieranego slodu.
                Niepokoi mnie jednak to co sie dzieje z piwem w czasie fermentacji...
                Fermentuje na 100% i bardza burzliwie, jednak zamiast bialo-berzowej grubej warstwy piany na wierzchu utworzylo sie cos co przypomina troche piane i ma kolor brazowa-sra...waty.

                Bede bardzo wdzieczny za wszystkie sugestie na ten temat

                pozdrawiam

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Moim zdaniem dałeś za mało wody i po prostu znaczna część cukru nie wyekstrahowała się z ziarna. Być może też za słabo mieszałeś. Temperatura akurat w tym przypadku ma niewiele do rzeczy

                  Ja wczoraj robiłem kolejne piwko - dałem 2,7 kg słodu na 13 litrów wody, po gotowaniu wyszło mi 11 litrów brzeczki ok. 14 - 15 Blg.

                  Comment

                  • wąski
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 38

                    #10
                    No dobra, to powiedzmy, ze wyszlo mi mniej brzeczki niz moglo wyjsc to jeszcze nie tak zle, ale czy mam sie niepokoic objawami przy fermentowaniu?

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #11
                      Raczej nie, te brązowe brudy to zapewne efekt zbyt drobnego zmielenia słodu (burzyny zbierają się na pianie). Brudy s...ate to chyba dla odmiany resztki chmielu, o którym zresztą nic nie napisałeś.
                      Generalnie piana ma być brudna.

                      Comment

                      • wąski
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 38

                        #12
                        Po prostu przestraszylem sie, bo jak warzylem z gotowego ekstraktu to mialem piekna bialo-berzowa piane i bylo jej o wiele wiecej.

                        Chmiel: 40g. aromatycznego granulat.

                        pozdr

                        Comment

                        • wąski
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 38

                          #13
                          Nawet nie zauwazylem jak przestalem byc "juniorem" .

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #14
                            Chmielu dużo. Jeśli dałeś granulat luzem, to jego resztki znajdują się właśnie na pianie.

                            FJCP - piana może być co najwyżej "beżowa". U mnie na najnowszej warce jest biała, równa, gruba na dwa palce.

                            Comment

                            • wąski
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 38

                              #15
                              Ilosc chmielu mi odpowiada, poprzednio na 5 litrow piwa dawalem 20g. i to bylo to co chcialem uzyskac.

                              A co do reszty to przeprowadze warke do konca i zobaczymy co wyjdzie, nie ma sie co goraczkowac...

                              pozdr

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • darekd
                                Pühaste, Mosaiik
                                darekd
                                Browar z Dorpatu (Tartu).

                                Vienna IPA

                                6,9% alk. Chmiele Mosaic (USA) oraz Vic Secret (AUS)

                                https://puhastebeer.com/shop/beer/mo...pa-6-9-2-45eur

                                Wiedeński ejl to wyjątkowo rzadki pomysł. Ostatni raz miałem styczność w tym przypadku:...
                                2023-02-05, 00:18
                              • dadek
                                Bakov 4, Bakovský pivovar
                                dadek
                                Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                2023-06-30, 01:55
                              • darekd
                                Lubrow, Sladkový
                                darekd
                                Czeski polotmavý lager, ale chmiele polskie (Iunga, Lubelski) a w składzie dodatkowo słód żytni (Lubrow chyba go uwielbia).
                                Na dodatek nawiązująca do czeskiego nazwa jest błędna. Albo nazwa nawiązuje do słodu albo do piwowara. Jeśli tak, to powinno być raczej sladový albo sládkův...
                                2025-04-14, 00:51
                              • darekd
                                Poppels, Session India Pale Ale
                                darekd
                                Browar z okolic Göteborga warzący od 2012 r.

                                Alk. 4,2%
                                IBU 30
                                https://www.poppels.se/produkt/session-ipa/

                                Browar warzy jeszcze lżejsze piwo tego typu: Session IPA 3,5%

                                Aromat - chmielowy, trochę ziół, kwaskowe śliwki, ciut cytrusów, leciutki...
                                2025-02-26, 23:42
                              • darekd
                                Lubrow, Silky Stout
                                darekd
                                Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
                                Chmiele - Pałacowy, Iunga

                                16% ekstr.
                                5,5% alk

                                Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
                                2025-02-14, 04:52
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...