pierwsza warka z zacieraniem...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • oryks
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.01
    • 297

    #16
    Krzysiu napisał(a)
    ...
    Ja wczoraj robiłem kolejne piwko - dałem 2,7 kg słodu na 13 litrów wody, po gotowaniu wyszło mi 11 litrów brzeczki ok. 14 - 15 Blg. [/B]
    Ile właściwie wody można / należy używac do zacierania ?
    Wiele opisów na forum sugeruje, że zacier to taga dosyć gęsta zupa którą się dalej filtruje i dodatkowo przemywa wodą.
    Czy można do zacierania użyć tyle więcej wody aby z pierwszego filtrowania uzuskać oczekiwaną ilość brzeczki ?
    Czy zacieranie w większej ilości wody nie da lepszego wyługowania cukrów niż przemywanie młóta ? Czy to tylko kwestia wielkości kadzi zaciernej ? Może rozcińczenie zacieru wpływa na skuteczność pracy enzymów ?
    Tak właśnie zrobiłem przy ostatniej warce i od razu miałem brzeczkę o założonej ilości i stężeniu. Chciałem mimo wszystko oddzielnie przemyć młóto aby sprawdzić co w nim jeszcze zostało (ile st. Blg) i może zrobić z tego jakiegoś "cieńkusza" ale noc mnie zmogła.

    Comment

    • wąski
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 38

      #17
      Chyba jednak cos nie jest dobrze z moja brzeczka...

      1. Wydaje mi sie, ze fermentacja burzliwa nie przebiegla tak burzliwie jak powinna, piany wytworzylo sie jak na lekarstwo

      2. Po 2 dniach fermentacji bylo 5 BLg (startowalo od 12 Blg), po 4 dniach jest nadal 5 Blg, wydaje mi sie, ze cos jeszcze fermentuje ale bardzo niemrawo.
      Co robic? W sobote mialem sciagac piwko do dymiona i odstawic do lezakowania, ale teraz to nie wiem czy to robic.

      Comment

      • Czes
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.06
        • 752

        #18
        Stosunek wody do ziarna w zacierze to zwykle 3-4 litry/kg.
        Dalsze rozcieńczanie zacieru zmniejsza stężenie rozpuszczonych w wodzie enzymów i spowalnia proces hydrolizy skrobi. Poza tym enzymy stają się bardziej podatne na denaturujący wpływ wysokiej temperatury.
        O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • darekd
          Pühaste, Mosaiik
          darekd
          Browar z Dorpatu (Tartu).

          Vienna IPA

          6,9% alk. Chmiele Mosaic (USA) oraz Vic Secret (AUS)

          https://puhastebeer.com/shop/beer/mo...pa-6-9-2-45eur

          Wiedeński ejl to wyjątkowo rzadki pomysł. Ostatni raz miałem styczność w tym przypadku:...
          2023-02-04, 23:18
        • dadek
          Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
          dadek
          Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
          2023-06-30, 00:55
        • darekd
          Lubrow, Silky Stout
          darekd
          Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
          Chmiele - Pałacowy, Iunga

          16% ekstr.
          5,5% alk

          Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
          2025-02-14, 03:52
        • SupeR_PiwosZ
          Kamionka, (Czarnków) Pilsner Premium
          SupeR_PiwosZ
          Piwo Pilsner Premium (Kamionka, Browar Czarnków)

          Piwo jasne, pasteryzowane.

          Ekstrakt: brak informacji.
          Alk.: 5,6% obj.

          Aromat - mocno słodowy typowy dla słodu pilzneńskiego. Brak jakiegokolwiek od chmielu.
          Piana - drobnopęcherzykowa, redukcja średnio...
          2024-12-31, 21:45
        • bastion
          Estonia, Narva, Hariduse 5, Narva Pruulikoda [Bez wyszynku]
          bastion
          Narva ze względu na pięknie położony nad rzeką o tej samej nazwie zamek, jest jednym z nielicznych turystycznych celów w Estonii. Samo miasto bardzo przeciętne, ale kiedy pozna się jego dzieje podczas ostatniej wojny, można zrozumieć dlaczego tak jest. Do tego dochodzi fakt, że języka estońskiego...
          2024-09-29, 20:09
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...