Krzysiu napisał(a)
...
Ja wczoraj robiłem kolejne piwko - dałem 2,7 kg słodu na 13 litrów wody, po gotowaniu wyszło mi 11 litrów brzeczki ok. 14 - 15 Blg. [/B]
...
Ja wczoraj robiłem kolejne piwko - dałem 2,7 kg słodu na 13 litrów wody, po gotowaniu wyszło mi 11 litrów brzeczki ok. 14 - 15 Blg. [/B]
Wiele opisów na forum sugeruje, że zacier to taga dosyć gęsta zupa którą się dalej filtruje i dodatkowo przemywa wodą.
Czy można do zacierania użyć tyle więcej wody aby z pierwszego filtrowania uzuskać oczekiwaną ilość brzeczki ?
Czy zacieranie w większej ilości wody nie da lepszego wyługowania cukrów niż przemywanie młóta ? Czy to tylko kwestia wielkości kadzi zaciernej ? Może rozcińczenie zacieru wpływa na skuteczność pracy enzymów ?
Tak właśnie zrobiłem przy ostatniej warce i od razu miałem brzeczkę o założonej ilości i stężeniu. Chciałem mimo wszystko oddzielnie przemyć młóto aby sprawdzić co w nim jeszcze zostało (ile st. Blg) i może zrobić z tego jakiegoś "cieńkusza" ale noc mnie zmogła.
Comment