pierwsza warka z zacieraniem...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • oryks
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.01
    • 297

    #16
    Krzysiu napisał(a)
    ...
    Ja wczoraj robiłem kolejne piwko - dałem 2,7 kg słodu na 13 litrów wody, po gotowaniu wyszło mi 11 litrów brzeczki ok. 14 - 15 Blg. [/B]
    Ile właściwie wody można / należy używac do zacierania ?
    Wiele opisów na forum sugeruje, że zacier to taga dosyć gęsta zupa którą się dalej filtruje i dodatkowo przemywa wodą.
    Czy można do zacierania użyć tyle więcej wody aby z pierwszego filtrowania uzuskać oczekiwaną ilość brzeczki ?
    Czy zacieranie w większej ilości wody nie da lepszego wyługowania cukrów niż przemywanie młóta ? Czy to tylko kwestia wielkości kadzi zaciernej ? Może rozcińczenie zacieru wpływa na skuteczność pracy enzymów ?
    Tak właśnie zrobiłem przy ostatniej warce i od razu miałem brzeczkę o założonej ilości i stężeniu. Chciałem mimo wszystko oddzielnie przemyć młóto aby sprawdzić co w nim jeszcze zostało (ile st. Blg) i może zrobić z tego jakiegoś "cieńkusza" ale noc mnie zmogła.

    Comment

    • wąski
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 38

      #17
      Chyba jednak cos nie jest dobrze z moja brzeczka...

      1. Wydaje mi sie, ze fermentacja burzliwa nie przebiegla tak burzliwie jak powinna, piany wytworzylo sie jak na lekarstwo

      2. Po 2 dniach fermentacji bylo 5 BLg (startowalo od 12 Blg), po 4 dniach jest nadal 5 Blg, wydaje mi sie, ze cos jeszcze fermentuje ale bardzo niemrawo.
      Co robic? W sobote mialem sciagac piwko do dymiona i odstawic do lezakowania, ale teraz to nie wiem czy to robic.

      Comment

      • Czes
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.06
        • 752

        #18
        Stosunek wody do ziarna w zacierze to zwykle 3-4 litry/kg.
        Dalsze rozcieńczanie zacieru zmniejsza stężenie rozpuszczonych w wodzie enzymów i spowalnia proces hydrolizy skrobi. Poza tym enzymy stają się bardziej podatne na denaturujący wpływ wysokiej temperatury.
        O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

        Comment

        Przetwarzanie...
        X