Jak policzyć zawartość alkoholu.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Koziołek
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2002.11
    • 32

    Jak policzyć zawartość alkoholu.

    Witam

    Przeczytałem artykuł o warzeniu z gotowca. Napisane tam było, że po dodaniu 1.2 kg cukru (razem z 1.5 kg ekstraktu) będę miał 4% alkoholu w 22 litrach piwa. 3em częściom akstraktu słodowego odpowiadają 2 części cukru, czyli w takim wypadku odpowiada to w sumie 2.2 kg cukru. Coś mi tu nie pasuje, bo:

    1.) Na stronie "http://winadomowe.w.interia.pl/frames/cukromierz.htm" przeczytałem, że z 1 kg cukru powstanie 0.6 kg alkoholu. Czyli będę miał 1.32 kg alkoholu, czyli 6%.

    2.) W artykule napisane jest, że po zwiększeniu o 1% ekstraktu alkohol wzrośnie o 0.5%. Jednocześnie 1% odpowiada 300g ekstratku lub 200g cukru co odpowiada 150g alkoholu (bo 1% ekstr. przerobi się na 0.5% alko.). Czyli z 2.2 kg cukru będę miał 1.65 kg alkoholu. Idąc tym tropem będę miał 8.2% alkoholu.

    Uprzejmię proszę o wyczerpujące sprostowanie (może link do jakiś fachowych stron ?), bo ja już mam mętlik w głowie
  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

    #2
    Odp: Jak policzyć zawartość alkoholu.

    Koziołek napisał(a)
    Witam

    Przeczytałem artykuł o warzeniu z gotowca. Napisane tam było, że po dodaniu 1.2 kg cukru (razem z 1.5 kg ekstraktu) będę miał 4% alkoholu w 22 litrach piwa.
    Autorzy instrukcji do gotowca z pewnością nie podawali tych 4% na podstawie wyliczeń teoretycznych lecz na podstawie testowych warek.

    1.) Na stronie "http://winadomowe.w.interia.pl/frames/cukromierz.htm" przeczytałem, że z 1 kg cukru powstanie 0.6 kg alkoholu.
    Teoretycznie, przy założeniu że 100% cukru zostanie przerobione na alkohol.

    Czyli będę miał 1.32 kg alkoholu, czyli 6%.
    Część ekstraktu na pewno nie zostanie przerobiona, przy 20% pozostałości powstanie tylko 1,06 kg alkoholu a to daje 4,8%.


    2.) W artykule napisane jest, że po zwiększeniu o 1% ekstraktu alkohol wzrośnie o 0.5%. Jednocześnie 1% odpowiada 300g ekstratku

    coś tu nie tak, skoro 1% = 300g to 100%=30000g czyli 30kg ???

    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

    Comment

    • Koziołek
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2002.11
      • 32

      #3
      Odp: Odp: Jak policzyć zawartość alkoholu.

      kangurpl napisał(a)
      coś tu nie tak, skoro 1% = 300g to 100%=30000g czyli 30kg ???
      Zgadza się, coś tu jest nie tak Może ekstrakt traktowany jest jako czysty cukier, w takim wypadku 1%=200g, czyli 100% = 20 kg - a taką masę ma 20 litrowe piwko (około).

      Według tej strony z cukromierzem 1 kg cukru przerobi się na 0.6 kg alkoholu (1kg => 0.6 kg). A według Biermanna (w artykule) z 1% ekstraktu zrobi się 0.5% alkoholu, czyli:

      Gdy mamy 100 kg płynów, to 1% całości = 1kg. Tyle ekstraktu da nam 0.5% alko w całości (=0.5 kg alkoholu). Ale 3 części ekstraktu równa się 2 części cukru, czyli z 0.66 kg cukru zrobi się tyle samo alkoholu co z 1 kg ekstraktu. Czyli według Biermanna:
      0.66*(3/2) kg cukru => 0.5*(3/2) kg alkoholu
      1 kg cukru => 0.75 kg alkoholu

      Czyżby szanowny Biermann się pomylił ? Albo ja go źle zrozumiałem ?

      Comment

      • Czes
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.06
        • 752

        #4
        Wyniki tych obliczeń wyraźnie obsuwają się w alkoholizm

        Przyjmijcie na początek jako pewnik, że z 1 kg
        cukru (heksozy) może teoretycznie, co najwyżej powstać nie więcej niż 511 g etanolu.
        Zgodnie z równaniem reakcji chemicznej realizowanej przez drożdże:

        C6H12O6 ------> 2 CO2 + 2 C2H5OH
        O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

        Comment

        • Koziołek
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2002.11
          • 32

          #5
          Reakcja fermentacji

          Napisana powyżej reakcja (z pominięciem ATP oraz ATP, ale to nieważne) nie określa późniejszego stosunku wagowego, gdyż trzeba by znac masy tych cząsteczek, a nie mam pod ręką układu okresowego, żeby to policzyć

          Czes - Twoim zdaniem powstanie max 0.511 g alkoholu ? To by miało sens, ale przeczy (chyba) innym moim informacją (z tej strony o cukromierzu) oraz z artykułu Biermanna "jak warzyć piwo z gotowca"...

          Pozdrawiam

          Comment

          • Koziołek
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2002.11
            • 32

            #6
            Czes - miałeś rację

            Czes - za szybko policzyłeś jak dla mnie Oczywiście masz rację: z 1 kg cukru (heksozy oczywiście) nie może powstać więcej niż około 0.51 kg alkoholu. Przeczytałem teraz dokładnie co mam na aerometrze napisane i mniej więcej pokrywa się to z tym. Podają tam (przewidywane) procenty alkoholu oraz ilość cukru na litr. I jest to w stosunku właśnie 1 do 0.5 (a właściwie 0.5 do 1

            Ale w takim razie w artykule Biermanna jest coś nie tak. (A na tej stronie o cukromierzu napewno jest coś nie tak

            Pozdrawiam

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Czes, jesteś bardzo skromny ;-) Zapomniałeś podać swój prosty wzór za obliczenie zawartości alkoholu w gotowym piwie. Przytaczam: zaw. alk. = (OG - FG) x 129, gdzie OG = gęstość brzeczki nastawnej, FG = gęstość piwa zielonego.
              Chyba dobrze zapamiętałem, co?

              Comment

              • Koziołek
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2002.11
                • 32

                #8
                Oj, to już w ogóle mi nie pasuje, albo źle liczę. Załóżmy, że:
                OG=1050
                FG=1010
                Czyli:
                (OG-FG)*129=5160

                W jakich to jednostkach ? gram/litr ?

                Comment

                • zet
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2002.10
                  • 4

                  #9
                  Odp: Czes - miałeś rację

                  Koziołek napisał(a)
                  (A na tej stronie o cukromierzu napewno jest coś nie tak

                  Pozdrawiam
                  Witam,
                  Pozwolę sobie tylko wtracic, ze na "tej stronie o cukromierzu" nigdzie nie jest napisane, że 1kg cukru daje 600g alkoholu. Jest tam napisane natomiast, że 1kg cukru daje około 600ml alkoholu. Jest to pewna różnica. A tak naprawde 1000g sacharozy daje 672ml alkoholu (538g), 1000g glukozy daje 638ml (511g), ale nigdy nie liczy sie wydajnosci alkoholowej jako 100%, dlatego założono te nieszczesne 600ml.

                  Pozdrówka,
                  Zygmunt

                  Comment

                  • Czes
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2001.06
                    • 752

                    #10
                    Koziołkowi:

                    wprawdzie spotyka sie zapis np. OG = 1050 ale w istocie powinno być 1,050 ( to stosunek masy pewnej objętosci cieczy do masy tej samej objętosci wody w stałej temperaturze )
                    A więc wracając do twojego przykładu;
                    OG = 1,050
                    FG = 1,010

                    % obj. alkoholu = (1,050 - 1,010) x 129 =
                    5,16 [ml/100 ml piwa]
                    ( nie przesadzając z dokładnoscią tj. 5,2 %)
                    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X