Witam
Przeczytałem artykuł o warzeniu z gotowca. Napisane tam było, że po dodaniu 1.2 kg cukru (razem z 1.5 kg ekstraktu) będę miał 4% alkoholu w 22 litrach piwa. 3em częściom akstraktu słodowego odpowiadają 2 części cukru, czyli w takim wypadku odpowiada to w sumie 2.2 kg cukru. Coś mi tu nie pasuje, bo:
1.) Na stronie "http://winadomowe.w.interia.pl/frames/cukromierz.htm" przeczytałem, że z 1 kg cukru powstanie 0.6 kg alkoholu. Czyli będę miał 1.32 kg alkoholu, czyli 6%.
2.) W artykule napisane jest, że po zwiększeniu o 1% ekstraktu alkohol wzrośnie o 0.5%. Jednocześnie 1% odpowiada 300g ekstratku lub 200g cukru co odpowiada 150g alkoholu (bo 1% ekstr. przerobi się na 0.5% alko.). Czyli z 2.2 kg cukru będę miał 1.65 kg alkoholu. Idąc tym tropem będę miał 8.2% alkoholu.
Uprzejmię proszę o wyczerpujące sprostowanie (może link do jakiś fachowych stron ?), bo ja już mam mętlik w głowie
Przeczytałem artykuł o warzeniu z gotowca. Napisane tam było, że po dodaniu 1.2 kg cukru (razem z 1.5 kg ekstraktu) będę miał 4% alkoholu w 22 litrach piwa. 3em częściom akstraktu słodowego odpowiadają 2 części cukru, czyli w takim wypadku odpowiada to w sumie 2.2 kg cukru. Coś mi tu nie pasuje, bo:
1.) Na stronie "http://winadomowe.w.interia.pl/frames/cukromierz.htm" przeczytałem, że z 1 kg cukru powstanie 0.6 kg alkoholu. Czyli będę miał 1.32 kg alkoholu, czyli 6%.
2.) W artykule napisane jest, że po zwiększeniu o 1% ekstraktu alkohol wzrośnie o 0.5%. Jednocześnie 1% odpowiada 300g ekstratku lub 200g cukru co odpowiada 150g alkoholu (bo 1% ekstr. przerobi się na 0.5% alko.). Czyli z 2.2 kg cukru będę miał 1.65 kg alkoholu. Idąc tym tropem będę miał 8.2% alkoholu.
Uprzejmię proszę o wyczerpujące sprostowanie (może link do jakiś fachowych stron ?), bo ja już mam mętlik w głowie
Comment