Witam,
dzisiaj jest 4-ty dzień fermentacji mojego piwka:
- górna fermentacja,
- start 17 Blg (1.060)
- dzisiaj (4-ty dzień) 3-4 Blg (1.014)
i mam problem, czy już rozlewać?
Różne źródła podają trochę rozbieżne informacje:
" - fermentacja jest zakończona
gdy na powierzchni nie pojawiaja się nowe pęchęrzyki,
- aerometr pokazuje 3-4 Blg"
Blg mi się zgadza ale na powierzchni jest drobna piana i pojawiają sie jednak pęcherzyki.
Wcześniej fermentacja była bardzo burzliwa (mam dość ciepło w mieszkaniu).
Możecie mi coś poradzić?
dzisiaj jest 4-ty dzień fermentacji mojego piwka:
- górna fermentacja,
- start 17 Blg (1.060)
- dzisiaj (4-ty dzień) 3-4 Blg (1.014)
i mam problem, czy już rozlewać?
Różne źródła podają trochę rozbieżne informacje:
" - fermentacja jest zakończona
gdy na powierzchni nie pojawiaja się nowe pęchęrzyki,
- aerometr pokazuje 3-4 Blg"
Blg mi się zgadza ale na powierzchni jest drobna piana i pojawiają sie jednak pęcherzyki.
Wcześniej fermentacja była bardzo burzliwa (mam dość ciepło w mieszkaniu).
Możecie mi coś poradzić?
Comment