Kiedy rozlewać?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

    #1

    Kiedy rozlewać?

    Witam,
    dzisiaj jest 4-ty dzień fermentacji mojego piwka:
    - górna fermentacja,
    - start 17 Blg (1.060)
    - dzisiaj (4-ty dzień) 3-4 Blg (1.014)
    i mam problem, czy już rozlewać?
    Różne źródła podają trochę rozbieżne informacje:
    " - fermentacja jest zakończona
    gdy na powierzchni nie pojawiaja się nowe pęchęrzyki,
    - aerometr pokazuje 3-4 Blg"
    Blg mi się zgadza ale na powierzchni jest drobna piana i pojawiają sie jednak pęcherzyki.
    Wcześniej fermentacja była bardzo burzliwa (mam dość ciepło w mieszkaniu).
    Możecie mi coś poradzić?
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
  • pjenknik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.08
    • 3388

    #2
    Ja ostatnie napełniałem przy 3-4 Blg, ale pojawiających się pęcherzykach powietrza. Osiem zamieniło się w handgranaty. Polecam zaczekać do końca pęcherzyków.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Comment

    • kangurpl
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.03
      • 2660

      #3
      Dziękuję za radę, ale wczoraj wieczorem już zabutelkowałem
      Trochę mnie postraszyłeś, wieczorem przed butelkowaniem pęcherzyków już nie było, ale jak dodałem suchego ekstraktu słodowego (zamiast cukru) to zaczeło na nowo się pienić.
      Po ilu dniach od butelkowania mam się bać???
      Butelki na wszelki wypadek wstawiłem do skrzynek.
      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

      Comment

      • pjenknik
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.08
        • 3388

        #4
        Moje zaczęły pękać 10 - 14 dni po zabutelkowaniu. Przestały miesiąc po. Ale teraz przy otwieraniu zachowują się trochę jak szampan
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Comment

        • oryks
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.01
          • 297

          #5
          Ja natomiast swoje piwa butelkuję przeciętnie po 7-10 dniach.
          Jak do tej pory jeszcze handgranatów (odpukać) nie miałem, nawet nie ucieka z butelki po otwarciu. Moim skromnym zdaniem to raczej kwestia ilości dodanego do butelek cukru/słodu. Dodaję 1 płaską łyżeczkę cukru na litr piwa, oczywiście w postaci roztworu a nie suchej.

          Comment

          • kangurpl
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.03
            • 2660

            #6
            1. Dzisiaj już 6-ty dzień i nic nie pękło
            oby tak dalej.
            2. Na zachodniej stronie dla browarników amatorów wyczytałem aby butelkować gdy "babelki w rurce fermentacyjnej są nie częstsze niz 1 na minutę" czy powinno być OK.
            3. Suchy ekstrakt słodowy oczywiście najpierw rozpuściłem, przegotowałem i dodałem do baniaka z "młodym piwem". Dałem 5g/0,5l.
            4 Oryks - butelkujesz po 7-10 dniach, ale dla piw górnej fermentacji?
            Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
            "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

            "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

            Comment

            • oryks
              Porucznik Browarny Tester
              • 2002.01
              • 297

              #7
              Moja ostatnia, 20-ta warka była górnej fermentacji i rozpoczęło prace 1 stycznia (tego roku) a wczoraj poszła do butelek. Stało to w temp. 20 C, od 2 dni nie widziałem już bąbelków (fermentuję w 14 l garnku z pokrywką). O poziomie Blg nic nie powiem bo właśnie potłukłem cukromierz, jestem jednak pewny, że przefermentowało poprawnie, do końca i zapowiada sie całkiem przyjemne piwo.
              Tak więc górne już po nawet 6 dniach a dolne faktycznie później, po 10-14 dniach. Z klarowaniem piwa czy ilością osadów drożdżowych w butelkach przeważnie nie mam problemu.

              Comment

              • oryks
                Porucznik Browarny Tester
                • 2002.01
                • 297

                #8
                Zapomniałem o jednej istotnej informacji: to była tylko 5-cio litrowa warka. Zwykle robię tyle lub niewiele więcej. Taka ilość pewnie szybciej kończy fermentację.

                Comment

                • Czes
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2001.06
                  • 752

                  #9
                  Nie, szybkosc fermentacji w zasadzie nie zależy od objetosci brzeczki nastawnej. W małej objetosci moze byc nawet mniejsza, bo trudno w niej o wzrost temperatury wynikający z ciepła fermentacji.
                  Przy zachowaniu wszelkich innych parametrów (poza objetoscią), szybkosc fermentacji zależy od stężenia w niej komórek drożdżowych( im ich więcej, tym szybsza fermentacja).
                  O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                  Comment

                  • kangurpl
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.03
                    • 2660

                    #10
                    wybuchów nie będzie

                    Wczoraj postanowiłem sprawdzić ilość gazu w butelkach.
                    Przy otwieraniu butelki słychac było tylko lekkie psyknięcie,
                    czyli ciśnienie wewnątrz nie za wysokie.
                    Co otwarłem, to zdegustowałem - zapowiada się nieźle:
                    - piana na ok. 1 cm,
                    - już prawie klarowne,
                    - lekki posmak drożdzy,
                    - trochę mało gazu,
                    jak na 8-my dzień od butelkowania, to wg mnie OK.
                    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • Kamil97
                      Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                      Kamil97
                      Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                      W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                      2023-04-05, 16:59
                    • SielskieWzgorze
                      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                      SielskieWzgorze
                      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                      W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                      ...
                      2024-02-19, 09:28
                    • RomaNzRumunii
                      Vienna lager bardzo wolną fermentacja
                      RomaNzRumunii
                      Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
                      2022-01-25, 16:05
                    • balon91
                      Zatrzymana fermentacja??
                      balon91
                      Witam serdecznie.
                      W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
                      postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.

                      Niestety przez moją niecierpliwość...
                      2021-07-14, 15:39
                    • dadek
                      Czechy, Nová Paka, Pivovarská 400, Pivovar Nová Paka
                      dadek
                      Browar jak i jego piwa są ogólnie znane w Polsce i dość dobrze dostępne, szczególnie bogaty asortyment jest do kupienia we Wrocławiu. Tak więc wizyta naszej ekipy w Nové Pace była podyktowana nie tyle chęcią spróbowania znanych nam piw, co zwiedzenia zabytkowego browaru powstałego w 1872...
                      2022-07-02, 01:16
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...