Krzysiowe warzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    Odp: warka 33, 34

    Krzysiu napisał(a)
    Kolejna beczka - lekki bitter, 9 Blg... Wersja butelkowa niestety nie udała się ... wsadziłem do zamrażarki, żeby się schłodziło i lepiej wytrąciło osad. I zapomniałem o tym !!! Jak przypomniałem sobie po trzech dniach, w wiaderku znajdowała się solidna bryła lodu...
    Okazało się, że nie wszystko się zepsuło, w kilku butelkach piwo jednak ocalało. Nagazowanie słaba, piana snieżnobiała, gęsta i dość trwała, ale po opadnięciu nie pozostawijąca żadnego śladu. Barwa herbaciana, zapachu brak. W smaku dominują nuty kwaskowato - cierpkawo - szczypiące, przy czym nie mają one nic wspólnego z zepsuciem. Śladów chmielowej goryczki trudno się doszukać. W sumie nic nadzwyczajnego, ot taka oranżadka, dobra na upały.
    Last edited by Krzysiu; 2004-08-15, 21:40.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      Odp: Warka nr 20

      Krzysiu napisał(a)
      ... Warka nr 20 to ciemniak, 14 Blg, z duża ilością słodu monachijskiego w udziale, słodami karmelowymi i barwiącym. Zastosowałem jak poprzednio uproszczoną metodę infuzyjną, z przedłużoną pierwszą przerwą cukrową, w celu uzyskania bardziej wytrawnego smaku...
      Stestowane po roku i czterech miesiącach:

      nagazowanie: słabe psyknięcie, niewiele gazu,
      piana: lekko kremowa, gęsta, ale niska i niezbyt trwała, pozostawiająca jedynie plamy na ściankach szkła,
      barwa: prawie czarna, pod światło ciemnorubinowa,
      zapach: delikatny owocowo - przypalony,
      smak: dominująca spalenizna ciemnego karmelu, złagodzona upływem czasu, na drugim planie kwaśność kiepskiego słodu monachijskiego (wielokrotnie już opisywana). Brak chmielu.

      wrażenie: coś w rodzaju kiepskiego stouta, nadające się do wypicia, ale bez euforii. Od tego czasu znacznie zmniejszyłem dawki słodów karmelowych i barwiących
      Last edited by Krzysiu; 2004-08-22, 07:14.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        warka 67: Słodowe, 28 sierpnia 2004

        Plan: piwo tym razem typowo eksperymentalne, w ilości ok. 10 l. Ma być niskoalkoholowe i słodkie, w związku z tym odpowiednio zmodyfikowałem zacieranie oraz chmielenie.

        Przy okazji - poprzednie piwo, Zlotowe, ma mieć numer 66.

        surowce:
        750 g słód pilzeński (30%)
        1550 g słód monachijski (62%)
        200 g słód karmelowy jasny 130 EBC (8%)

        zacieranie:
        74 C/ 15 l
        70 - 72 C / 60 min (negatywna próba jodowa już po 40 min)
        76 C - 10 min

        gotowanie: 30 min
        chmielenie:
        5 g Marynka 8% granulat 90 - 30 min

        drożdże: gęstwa Danstar Windsor po warce 65

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10769

          mam pytanie w związku z piwem nisko alkoholowym ile dolałeś wody dotej warki
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

            anteks napisał(a)
            mam pytanie w związku z piwem nisko alkoholowym ile dolałeś wody dotej warki
            Przecież Krzysiu napisał, że objętość warki wynosi ok. 10 litrów... Poza tym nie mogę się powstrzymać przed wypomnieniem FCJP - interpunkcja nie jest jakoś szczególnie skomplikowana, a znacznie ułatwia zrozumienie tekstu pisanego.
            Last edited by Twilight_Alehouse; 2004-10-08, 21:54.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              Odp: warka 67: Słodowe, 28 sierpnia 2004

              Krzysiu napisał(a)
              zacieranie:
              74 C/ 15 l...
              ten zapis rozwija się następująco: 15 litrów wody o temperaturze 74 stopnie w skali Celsjusza.

              Comment

              • slado
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.07
                • 1072

                Twilight_Alehouse napisał(a)
                Przecież Krzysiu napisał, że objętość warki wynosi ok. 10 litrów... Poza tym nie mogę się powstrzymać przed wypomnieniem FCJP - interpunkcja nie jest jakoś szczególnie skomplikowana, a znacznie ułatwia zrozumienie tekstu pisanego.
                Chyba trochę przeginasz z tym FCJP... pytanie dobre, odpowiedź była.
                ale, tego jakoś nie trawię...
                "5 g Marynka 8% granulat 90 - 30 min"
                Może jakieś dodatkowe info? Albo nie kumam albo dziś jest o jedno za dużo... To jak Krzysiu w końcu chmieliłeś, zdradź tajemnicę, draniu...

                Comment

                • Borysko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.02
                  • 1144

                  To przecież oczywiste
                  5 g Marynki (zawartość 8% alfakwasów, granulat typ 90) dodane na 30 minut przed końcem gotowania. Zapis krótki i treściwy.

                  Comment

                  • slado
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2003.07
                    • 1072

                    W istocie, było o jedno za dużo

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      warka 68, Karmelowe, 16.10.2004

                      składniki:
                      słód pilzeński 2500 g
                      słód monachijski 2000 g
                      słód karmelowy własnoręcznie wykonany 500 g (na oko ciemniejszy od karmelowego jasnego, ale w zacieraniu wyszedł chyba mniej karmelowy).

                      zacieranie:
                      20 l. / 72 C
                      90 min / 69 -> 66 C
                      10 min / 77 C
                      wysładzanie: 10 l / 80 C

                      gotowanie 60 min
                      chmielenie:
                      20 g Marynka 90 8% - 60 min
                      20 g Lubelski 90 3,3% - 15 sek + 15 min w chłodzeniu.

                      drożdże: Safale, świeże, starter sporządzany 6 godzin przed nastawem.

                      Po pięciu dniach przelałem na cichą. Piwo o herbacianym kolorze, wyraźnie karmelowe, z niewielką goryczką chmielową. Safale utworzyły na dnie grubą, galaretowatą warstwę - miał ktoś kiedyś coś takiego? Nie mam pewności, czy gęstwa nadaje się do dalszego uzycia.

                      Comment

                      • Borysko
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.02
                        • 1144

                        Odp: warka 68, Karmelowe, 16.10.2004

                        Krzysiu napisał(a)
                        Safale utworzyły na dnie grubą, galaretowatą warstwę - miał ktoś kiedyś coś takiego? Nie mam pewności, czy gęstwa nadaje się do dalszego uzycia.
                        Panie, ten model tak ma...
                        to cecha tych drożdżyków, było opisywane na forum. Gęstwa nadaje się do dalszego użytku.

                        Comment

                        • Chris
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2004.05
                          • 812

                          I ja też tak miałem...odzyskiwałem je już 3 razy i dalej są OK
                          chickkiller :)

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            No to wszystko w porządku, ale jest tego strasznie dużo - litr zbitego osadu.

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              Odp: warka nr 17, białe 14,5 Blg, 12.02.2003

                              Krzysiu napisał(a)
                              Przyszło kolej na piwo pszeniczne...
                              Wyszło piękne złote, niemal idealnie klarowne piwo. Smakiem różni się od jęczmiennego, chociaż do pszenicznego Spiża też niezbyt blisko. Zapewne jest to zasługa drożdży - do piw pszenicznych powinno się używać specjalnych szczepów drożdży...
                              Otworzyłem wczoraj ostatnią butelczynę tegoż, z duszą na ramieniu, bo to już ponad półtora roku - i efekt przerósł wszelkie oczekiwania. Piana obfita, gęsta, śnieżnobiała, niezbyt sztywna, ale utrzymujaca się do końca. W smaku śladowa pszenica (te drożdże...) i delikatny cytrynowy posmak. Doskonałe, łagodne w smaku piwko, rzekłbym - bardzo kobiece.
                              Czemu ja wtedy robiłem po 10 l. ???

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                warki 69, 70, Czarny Baran i Czarne Stołowe, 31 października 2004

                                Eksperymentalnie nawiązałem do sposobu warzenia piwa w średniowiecznej Świdnicy - z jednego zasypu dwie warki.

                                zasyp:
                                3600 g słód pilzeński
                                1800 g słód monachijski
                                480 g słód karmelowy jasny
                                60 g słód karmelowy ciemny
                                60 g słód barwiący

                                Czarny Baran
                                zacieranie :
                                15 l./73 C
                                90 min / 68 -> 63 C
                                10 min / 78 C

                                gotowanie 60 min
                                w gotowaniu dobarwienie - 2 łyżki stołowe ekstraktu barwiącego.

                                chmielenie:
                                20 g Marynka 8%: 60 min
                                20 g Lubelski 3,3%: 15 sek + 15 min w chłodzeniu

                                otrzymałem 9 litrów brzeczki 24 Blg

                                2. Czarne Stołowe
                                zacieranie:
                                wysłodziny po Czarnym Baranie zalane 15 l. wody 80 C.

                                gotowanie i chmielenie tak samo.
                                Otrzymałem 12 l. brzeczki 12 Blg.

                                Drożdże w obu nastawach takie same: Safale, druga szarża, w przygotowanym wczesniej starterze.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X