Krzysiowe warzenie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #421
    Nadające się do picia przekażę w celu degustacji, gdybym sam nie przybył.
    Ze spożyciem piwa problemu nie będzie, ma kto pić.
    Drożdże do portra i karmela to Safbrew S33, do einfacha użyłem WLP002 z agaru, ale obawiam się, że coś się do nich przyplątało. Na razie stawiam na suche.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #422
      Ciekawe przygody ostatnio z moimi piwami.

      Karmelowego wyszło brzeczki ok. 70 l. 10 Blg. Nastawiłem gotowanie i poszedłem sobie, prosząc kolegę, żeby wyłączył. A ten zapomniał! No i gotowało się to od 13.00 do 19.00, aż zostało jakieś 45 litrów 15 Blg. W smaku brzeczka całkiem niezła. No i teraz mam dylemat - zostawić takie, jakie jest, czy dolać wody do osiągnięcia 10 - 11 Blg (takie pierwotnie planowałem). Dodam tylko, że fermentacja przebiega prawidłowo.

      Porzeczki sprawdzę w poniedziałek. Nie mam w ogóle sumienia do nich teraz zaglądać. A następne piwo to kolejne zwykłe jasne, 15 litrów pilzeńskiego i 5 litrów monacha już zmielone.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #423
        Ja bym to karmelowe zostawiła takie, jakie jest. Tak długo gotowane powinno mieć fajne dodatkowe posmaki, szkoda tego rozcieńczać. Tak myślę
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #424
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
          Ciekawe przygody ostatnio z moimi piwami.

          Karmelowego wyszło brzeczki ok. 70 l. 10 Blg. Nastawiłem gotowanie i poszedłem sobie, prosząc kolegę, żeby wyłączył. A ten zapomniał! No i gotowało się to od 13.00 do 19.00, aż zostało jakieś 45 litrów 15 Blg. W smaku brzeczka całkiem niezła. No i teraz mam dylemat - zostawić takie, jakie jest, czy dolać wody do osiągnięcia 10 - 11 Blg
          (...)
          Zostawić. Moja Mama kiedyś zapomniała wyłączyć flaki i poszła spać. Gotowały się całą. Były to najlepsze flaki jakie jadłem w życiu.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #425
            warka 132, Schankbier Hell (jasne nie za mocne), 12 marzec 2009

            zasyp:
            pilzeński 15 l.
            monachijski 5 l.

            zacieranie:
            40 l. / 67 -> 64 C
            50 l. / 80 C

            gotowanie: 60 min
            Magnum 90 / 50 g / 60 min
            Marynka 90 / 50 g / 30 min

            wyszło ok. 70 litrów brzeczki 9 Blg. Przełom jest po zbóju - jakby kawałki szmat pływały w brzeczce.
            drożdże: Safale US-05

            Karmelowe na razie przelane do dwóch wiader na wtórną. Prawdopodobnie pół zostawię, jak jest, a drugie pół rozcieńczę do projektowanego stężenia.

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3491

              #426
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
              zacieranie:
              40 l. / 67 -> 64 C
              50 l. / 80 C
              Jak jest to zacierane? W dwóch garach?
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #427
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                Jak jest to zacierane? W dwóch garach?
                Pewnie przed dolanie 10l wrządku było 80°C.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #428
                  W jednym o poj. 50 l. Czterdzieści litrów zacieranie właściwe i 50 litrów wysładzanie.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #429
                    warka 133, Żytnie

                    Po dwóch latach przerwy zaczyna się właściwie od nowa ... Jakoś mnie tak prusko - siermiężnie naszło, a żytnie takie jest.

                    zasyp:
                    3000 g słód jasny
                    800 g płatki żytnie błyskawiczne

                    zacieranie:
                    20 l. / 60 min / 70 -> 66 C
                    10 l. / 80 C

                    gotowanie: 90 min
                    Magnum 90 / 10 g / 90 min
                    Marynka 90 / 10 g / 90 min

                    Brzeczka wyszła średnio goryczkowa, miodowożółta, z charakterystycznym dla żyta szarym odcieniem (tylko przy użyciu żyta dostrzegam taki efekt).
                    20 l. / 11 Blg

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10795

                      #430
                      Wszelki duch ....
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • przemo70
                        † 1970-2019 Piwosz w Raju
                        • 2007.05
                        • 1501

                        #431
                        Gratulacje, ale z takim wybiciem to Ty swojego oddziału porządnie nie napoisz, wypada zwiększyć moce
                        Save water, drink beer ...

                        http://www.parowozy.com.pl/
                        http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                        https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                        Comment

                        • wogosz
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.12
                          • 1007

                          #432
                          Krzysiu, Twój come back to najlepsza wiadomość jaka dzisiaj do mnie dotarła. Mam nadzieję, że na tym nie poprzestaniesz. Twoje zdrowie!

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #433
                            Mówię wam, koniec świata bliski, ptaki spadają same, biblijny potop, pioruny ludzi zabijają jak kaczki a teraz to
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #434
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
                              Gratulacje, ale z takim wybiciem to Ty swojego oddziału porządnie nie napoisz, wypada zwiększyć moce
                              Mówię przecież, że muszę się uczyć od nowa. Co chwila mi czegoś brakowało, na koniec musiałem improwizować wężyk do przelewania i zastępczą pokrywkę do wiadra. Jednak rutyna wiele pomaga. I tak nie musiałem się specjalnie przygotowywać, skład, zacieranie i chmielenie zrobiłem z głowy. A duży browar czeka na lepsze czasy.

                              Z wiadra wali chlebem. To chyba żyto taki efekt daje. Przy okazji dowiemy się, jak to jest chmielić pięcioletnim granulatem. Mam tego jeszcze kilka kilo. Goryczka jest chyba prawidłowa, gorzej będzie z aromatami.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2011-01-13, 06:55.

                              Comment

                              • kopyr
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2004.06
                                • 9475

                                #435
                                Jakbyś coś nie wiedział, to pytaj w Kołysce Piwowarskiej.

                                Też się cieszę z reaktywacji tak zasłużonego browaru.
                                blog.kopyra.com

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Hlízov 230, Pivovar Holanďan
                                  dadek
                                  Przybyłem do Hlízova w piękną, upalną sobotę 12.08.2023. Dojazd zapewniają pociągi osobowe jeżdżące na odcinku Kolín - Kutná Hora, z przystanku kolejowego do browaru jest 200 m.
                                  Browarek oficjalnie polał swe pierwsze piwa w październiku 2022. Powstał on na terenie dawnego majątku...
                                  2023-11-03, 00:29
                                • ART
                                  Jak tworzyć nowe wpisy w dziale Wydarzenia?
                                  ART
                                  Zachęcam do wprowadzania informacji o nadchodzących wydarzeniach w naszym piwnym świecie.

                                  Żeby Wydarzenia wyświetlały się odpowiednio także na liście nadchodzących imprez trzeba poprawnie wypełnić formularz nowego wpisu.

                                  Najpierw wybór najodpowiedniejszego działu...
                                  2024-10-12, 20:15
                                • dadek
                                  Poręba, Fabryczna 9, Browar Moon Lark
                                  dadek
                                  Szlajając się w końcu marca po Śląsku nie mogłem ominąć kolejnego nowego browaru. Choć działa od jesieni 2022 jest już dobrze znany piwoszom z całej Polski, tak jak i jego założyciel Paweł Masłowski, wiele lat pracujący dla Pinty w Browarze na Jurze w odległym o 8 km Zawierciu. Dzięki...
                                  2024-04-13, 01:37
                                • dadek
                                  Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                                  dadek
                                  Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                                  2023-12-05, 00:56
                                • Prusak
                                  Chełm, Reformacka 7, Restauracja Browar Kozak
                                  Prusak
                                  Nie mogłem sobie darować, skoro w sumie mam blisko. Nowy browarek w lokalu restauracyjnym, jakich wiele. Na razie amatorzy piwnych atrakcji nie mogą raczyć się widokiem warzelni znajdującej się w pomieszczeniu po drugiej stronie sieni kamienicy, w której umieszczona jest cała knajpa. Docelowo...
                                  2023-03-02, 18:06
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...